Război în Ucraina. Cum au aruncat în aer ucrainenii planurile lui Vladimir Putin FOTO VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Civilii ucraineni au primit arme pentru a-şi apăra ţara FOTO EPA-EFE
Civilii ucraineni au primit arme pentru a-şi apăra ţara FOTO EPA-EFE

Este prea devreme pentru a descrie operaţiunea  militară a Rusiei ca fiind un eşec, dar deocamdată, după patru zile de la invazie, armata lui Putin nu a reuşit încă să îndeplinească ordinul primit, acela de a pune mâna pe Ucraina şi a o subjuga. Ucrainenii au rezistat eroic în faţa armelor ultrasofisticate aruncate în luptă de liderul de la Kremlin.

La patru zile de la invazie, există semne că războiul lui Vladimir Putin împotriva  Ucraina nu este tocmai cum l-a planificat. În regiunea Sumi, aproape de graniţa cu Rusia, un localnic a dat peste o privelişte extraordinară. Pe un drum de ţară mărginit de mesteceni, un vehicul blindat rus s-a stricat.

GALERIE FOTO

A oprit în maşină şi a urmat apoi o conversaţie suprarealistă. „Se pare că v-aţi stricat”, le-a spus el celor trei soldaţi ruşi, care stăteau lângă drum. „Am rămas fără combustibil”, a răspuns unul. „Pot să te remorc înapoi în Rusia ”, a glumit el. Au râs şi i-au cerut veşti. „Ştii unde mergi?” a întrebat ucraineanul  „Nu”, au răspuns soldaţii ruşi.

Mai departe, de-a lungul drumului, alte vehicule ruseşti . Şoferul ucrainean le-a spus soldaţilor ruşi: „totul este de partea noastră” şi că ruşii erau ocupanţi şi să se predea. Nimeni din armata invadatoare a lui Putin nu părea să ştie unde se îndreaptă sau de ce se află în Ucraina .

Este prea devreme pentru a descrie operaţiunea Kremlinului de ocupaţie şi subjugare a Ucrainei drept un eşec. Războiul abia a început. Putin ar putea să învingă. Armata rusă se bucură de o superioritate covârşitoare faţă de forţele armate ale Ucrainei. Are numeroase avioane de luptă, o flotă vastă şi 150.000 de trupe dislocate.

Şi totuşi, până duminică era clar că operaţiunea blitzkrieg a lui Putin de a îndepărta guvernul pro-occidental al Ucrainei a întâmpinat dificultăţi neaşteptate. Evident, au fost probleme logistice. Reaprovizionarea trupelor într-o vastă ţară inamică se dovedea o provocare.


Forţele ruse, frustrate de rezistenţă 

Luptele dintre forţele ruse şi ucrainene au continuat duminică în cea de-a patra zi a invaziei ruse a Ucrainei, capitala ucraineană Kiev şi zona înconjurătoare devenind un front de luptă major în război.

Forţele ruse au avansat în weekend spre marile oraşe ale Ucrainei, dar duminică dimineaţa Forţele Armate ucrainene au susţinut că mişcarea militară rusă a încetinit din cauza necesităţii de a se realimenta cu combustibil şi muniţie. 

Armata ucraineană a susţinut, de asemenea, că trupele inamice, în mare parte tineri recrutaţi, sunt epuizate de la exerciţiile militare anterioare la care au participat chiar înainte de invazie. Ei susţin că există dezertări şi moral scăzut în rândul trupelor ruse, dar această evaluare poate fi în sine un război psihologic.

„Scopul principal al adversarului este capitularea capitalei, a spus reprezentantul armatei ucrainene.

Bătălia pentru Kiev

Primarul Kievului, Vitali Klitsciko, a spus că nu există nicio prezenţă militară rusă majoră în capitală, dar că grupurile de sabotori sunt active.

Liderul cecen Ramzan Kadyrov, un apropiat al lui Putin, a declarat sâmbătă că luptătorii săi au fost dislocaţi în Ucraina. El a spus că forţele ruse ar putea cu uşurinţă să cucerească Kievul şi alte oraşe mari, dar sarcina lor este să evite pierderea de vieţi omeneşti.


u toate acestea, ministrul Apărării Oleksii Reznikov a fost sfidător duminică dimineaţă, lăudând succesul ucrainean în respingerea avansurilor ruseşti în oraş. 

În loc să vadă forţele ruseşti în capitală, Reznikov a spus că tot ce a văzut a fost o „armata eroică, o gardă civilă, grăniceri neînfricaţi, salvatori curajoşi, poliţişti de încredere, medici şi asistente medicale  neobosite, care toţi îşi fac datoria”.

Autorităţile au predat mii de puşti de asalt locuitorilor şi le-au spus cetăţenilor să facă cocteiluri Molotov pentru a ajuta la respingerea invadatorilor. Presa guvernamentală a emis, de asemenea, instrucţiuni despre cum poate fi sabotat avansul rusesc prin mijloace non-militare.

„Văd mii şi mii de cetăţeni care au luat armele şi au devenit un nivel de apărare teritorială”, a spus Reznikov duminică.

Lupte în toată Ucraina

„Principalele tactici ale ocupanţilor rămân sunt capturarea oraşe mici, satelor şi drumurilor de legătură”, a declarat duminică un reprezentant al forţele armate ucrainene. „Încercările de a prelua controlul asupra marilor oraşe au fost fără succes.

„Ocupanţii ruşi desfăşoară în mod activ grupuri de informaţii de sabotaj care distrug infrastructura civilă şi ucid civili în marile oraşe”, spune acesta.

Ruşii au pătruns în Harkov, al doilea oraş ucrainean ca mărime

Vehicule ale trupelor ruse au fost văzute duminică pe străzile oraşului Harkov din nord-estul Ucrainei, a scris Anton Heraşcenko, consilier al ministrului de interne al Ucrainei, pe Telegram.

Videoclipurile publicate de Heraşcenko şi Serviciul de Stat al Comunicaţiilor Speciale şi Protecţiei Informaţiilor din Ucraina au arătat mai multe vehicule militare uşoare care se deplasează de-a lungul unei străzi şi, separat, un tanc în flăcări.

"Ştim că forţele ruse nu au făcut progresul pe care şi l-au dorit să-l facă, în special în nord. Au fost frustraţi de ceea ce au văzut este o rezistenţă foarte hotărâtă", a spus un oficial american, fără a furniza dovezi.

Victime şi refugiaţi


Ministerul ucrainean al Apărării a susţinut că, duminică dimineaţă, erau peste 3000 de soldaţi ruşi ucişi în luptă şi 200 capturaţi ca prizonieri de război. Un consilier prezidenţial ucrainean a vehiculat un număr de 3500. Ministerul a mai susţinut că a distrus 102 tancuri, 540 de vehicule blindate, 10 avioane, 18 elicoptere şi un amplasament antiaerian. 

Cel puţin 198 de ucraineni, inclusiv trei copii, au fost ucişi şi 1.115 de persoane rănite până în urma invaziei Rusiei, informează Interfax, citând Ministerul Sănătăţii din Ucraina. Nu era clar dacă numărul includea doar victime civile. 

Interfax a citat ulterior administraţia regională din Doneţk, estul Ucrainei, spunând că 17 civili au fost ucişi şi 73 răniţi de bombardamentele ruseşti.

Rusia nu a făcut publice cifrele victimelor. Aproximativ 100.000 de persoane au intrat în Polonia din Ucraina de joi, a declarat adjunctul ministrului polonez de interne Pawel Szefernaker. 

Ajutor umanitar şi militar pentru Ucraina

"Lumea a văzut - ucrainenii sunt puternici, sunt curajoşi. Aşa că nu este surprinzător că astfel de oameni au întotdeauna prieteni mai puternici decât duşmani", a declarat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski într-un discurs sâmbătă seara. „În timpul zilei, am vorbit în fiecare oră cu liderii prieteni ai Ucrainei”.

Zelenski a spus că a vorbit cu liderii Italiei, Indiei, Azerbaidjanului şi alţii despre cum ar putea ajuta Ucraina.
 

Ţările NATO „şi-au sporit sprijinul pentru Ucraina”. „ Belgia, Canada, Republica Cehă, Estonia, Franţa, Germania, Letonia, Lituania, Ţările de Jos, Polonia, Slovacia, Regatul Unit şi Statele Unite au trimis ajutor militar, cum ar fi arme, muniţie şi rachete, inclusiv apărare aeriană şi anti-tanc", a anunţat NATO într-o postare pe Instagram de sâmbătă seara. „Italia pregăteşte sprijin financiar şi ajutor umanitar , la fel şi Spaniei. Turcia adânceşte legăturile de apărare cu partenerii noştri ucraineni”, mai scrie NATO.

„Ne ţinem de cuvânt cu privire la apărare”, a declarat Ministerul Apărării ceh duminică dimineaţă, împărtăşind un videoclip cu un tren probabil plin cu provizii militare şi care se îndrepta spre Ucraina. "Trimitem mitraliere, puşti de asalt, pistoale, muniţie şi obuze de artilerie. Asistenţă suplimentară va fi aprobată de guvern duminică."

Ucraina primeşte, de asemenea, sprijin financiar de la persoane din întreaga lume. Statul Major al Forţelor Armate Ucrainene a mulţumit susţinătorilor Ucrainei , duminică dimineaţă, spunând că a primit 39 milioane dolari de la susţinători.

Sancţiuni

Naţiunile occidentale au anunţat, de asemenea, noi sancţiuni împotriva Rusiei, inclusiv introducerea pe lista neagră a băncilor ruseşti şi interzicerea exporturilor de tehnologie.

Una dintre cele mai grele lovituri date Rusiei a fost deconectarea limitată de la sistemul de plaţi interbacare international SWIFT a unor instituţii ruseşti. Comisia Europeană a decis ca mai multe bănci ruseşti să fie deconectate de la sistemul electronic de plăţi bancare - SWIFT. Declaraţia este semnată de liderii Comisiei Europene, SUA, Regatul Unit şi Canada.

„Vom cere socoteală Rusiei şi vom asigura colectiv că acest război este un eşec strategic pentru Putin", se arată în declaraţia comună.

Semnatarii documentului menţionează că pe măsură ce forţele ruse atacă Kievul şi alte oraşe ucrainene, Rusia urmează să fie tot mai izolată şi suporte costuri care o vor îndepărta de sistemul financiar internaţional.
 

Prima măsură care urmează să fie implementată se referă la faptul că băncile ruseşti selectate vor fi eliminate din sistemul SWIFT.

„Acest lucru va asigura că aceste bănci sunt deconectate de sistemul financiar internaţional şi le va afecta capacitatea de a opera la nivel global. În al doilea rând, ne angajăm să impunem măsuri restrictive care să împiedice Banca Centrală Rusă să-şi desfăşoare rezervele internaţionale în moduri care să submineze impactul sancţiunilor noastre", se arată în documentul semnat sâmbătă noapte.

O a treia măsură se referă la sancţionarea persoanelor şi entităţilor care facilitează războiul din Ucraina şi acţiunile guvernului rus. Ruşii bogaţi nu vor mai avea acces la paşapoarte care să le permită să devină cetăţeni ai ţărilor care au semnat Declaraţia.

Săptămâna viitoare urmează să apară un grup operativ transatlantic care va asigura implementarea efectivă a sancţiunilor financiare prin „identificarea şi îngheţarea activelor persoanelor şi companiilor sancţionate care există în jurisdicţiile noastre".

Sancţiuni urmează să primească şi oficialii şi elita rusă apropiată de Vladimir Putin, dar şi familiile acestora prin îngheţarea activelor aflate în statele care au semnat declaraţia.

„Vom intensifica sau ne vom coordona împotriva dezinformării şi a altor forme de război hibrid", se precizează la finalul Declaraţiei.

Decizia luată a venit după ce Germania, Italia, Ungaria şi Cipru au fost convinse să deconecteze Rusia de la sistemul SWIFT.

Context despre război

După ce a strâns aproximativ 190.000 de soldaţi în nordul, estul şi sudul Ucrainei, Putin a semnat luni un decret de recunoaştere a două regiuni separatiste din estul Ucrainei, Republica Populară Doneţk şi Republica Populară Lugansk, ca entităţi independente, în cadrul unei ceremonii de semnare prezentate de televiziunile de stat ruse.
 

Joi, Rusia a lansat în sfârşit ceea ce Putin a numit o „operaţiune militară specială”, după săptămâni în care şi-a negat intenţia de a invada Ucraina. Putin a susţinut că Ucraina, o naţiune democratică de 44 de milioane de oameni, este un stat ilegitim decupat din Rusia, o viziune pe care ucrainenii o văd ca având drept scop ştergerea istoriei lor de peste o mie de ani.

Nu este clar care va fi finalul conflictului declanşat de Putin.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite