Raport Atlantic Council: Rusia ar putea invada Polonia „peste noapte“, iar NATO trebuie să fie pregătită să răspundă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rusia ar putea invada Polonia „peste noapte“ şi învinge cu uşurinţă aliaţii săi din NATO care i-ar sări în apărare, avertizează experţi ai centrului de reflecţie american Atlantic Council într-un raport publicat recent.

Un nou raport atrage atenţia că Rusia ar putea ataca rapid şi în forţă în estul Europei, fără a avea parte de o ripostă pe măsură.

Rusia are capacitatea de a ataca şi invada Polonia brusc, „peste noapte“, iar momentul în care ar putea face acest lucru este imprevizibil. Prin urmare, NATO trebuie să fie pregătită mereu pentru a riposta militar în cazul unui astfel de scenariu, scriu experţi din cadrul Atlantic Council în ultimul raport publicat şi intitulat „Înarmare pentru disuasiune“, relatează cotidianul britanic „The Independent“.

„Chiar dacă Moscova nu are în prezent intenţia de a provoca direct NATO, acest lucru s-ar putea schimba în mod neaşteptat peste noapte, iar (un atac - n. red.) ar putea fi desfăşurat cu rapiditate, conform unui plan deja pregătit“, se arată în raport.

Când ar putea ataca Rusia şi cum ar răspunde NATO

Rusia ar putea ataca rapid, atunci când NATO şi Europa ar fi „distrase de alte crize“ sau ca reacţie la activităţi ale Alianţei Nord-Atlantice ce ar putea fi „intepretate în mod greşit“, semnalează experţii.

Ţinând cont de capacitatea actuală a NATO, organizaţia de apărare ar răspunde cu întârziere.

„Acum, prezenţa NATO în regiune nu este suficient de extinsă pentru a face faţă“ unei agresiuni ruse, iar anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia, în martie 2014, „a dovedit în mod clar cât de repede poate să ne pună Rusia în faţa faptului împlinit“, subliniază ei.

Autorii raportului recomandă Alianţei „să fie întotdeauna pregătită pentru toate scenariile şi în caz de agresiune să aplice cea mai dură lovitură“.

Polonia a aderat la NATO în 1999, la zece ani după căderea comunismului. Guvernul de la Varşovia a criticat aspru incursiunile Moscovei în sud-estul Ucrainei şi a cerut în mod repetat NATO să-şi întărească prezenţa în estul Europei.

NATO a răspuns parţial în iunie, prin desfăşurarea unor exerciţii militare de amploare de la Marea Neagră până la Marea Baltică. Punctul central al acestor manevre l-a reprezentat Polonia, care a găzduit cel mai mare exerciţiu militar programat vreodată de NATO pe teritoriul său.

La summitul de la Varşovia, care a avut loc pe 8-9 iulie, NATO a anunţat că va mobiliza patru batalioane „robuste“ în cele trei ţări baltice - Estonia, Letonia şi Lituania - şi în Polonia.

Coordonate de SUA, Canada, Germania şi Marea Britanie, aceste batalioane ar urma să aibă între 600 şi 1.000 de oameni fiecare. România intenţionează să participe la batalionul din Polonia.

Desfăşurarea lor în apropiere de frontiera rusă a stârnit furia preşedintelui rus Vladimir Putin, care a acuzat la sfârşitul lunii iunie NATO că vrea să-i antreneze ţara într-o cursă a înarmărilor „frenetică“ şi să rupă „echilibrul militar“ instalat în Europa după destrămarea Uniunii Sovietice, la sfârşitul anului 1991.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite