Pandemia Covid-19. UE a sesizat o campanie coordonată de dezinformare derulată de Iran, China şi Rusia

Pandemia Covid-19. UE a sesizat o campanie coordonată de dezinformare derulată de Iran, China şi Rusia

Uniunea Europeană a identificat „o convergenţă trilaterală a narativelor de dezinformare" promovată de China, Iran şi Rusia privind pandemia de coronavirus despre care afirmă că este „multiplicată" într-o manieră coordonată, potrivit unui document intern văzut de Radio Europa Liberă.

Documentul, care este datat 20 aprilie, vorbeşte de teme comune precum cele care susţin că noul coronavirus este o armă biologică creată de Statele Unite pentru a lovi oponenţii, iar China, Iran şi Rusia „se descurcă mult mai bine decât Vestul" în lupta cu pandemia.
 
De asemenea, arată că liderii iranieni, promovaţi de media rusească, cer încontinuu ridicarea sancţiunilor americane împotriva Iranului, motivând că afectează răspunsul medical şi umanitar în faţa pandemiei.
 
Documentul atestă că astfel de narative fac parte dintr-o „convergenţă" a Rusiei, Iranului şi Chinei pentru a cere ridicarea sancţiunilor impuse împotriva Rusiei, Iranului, Siriei sau Venezuelei - state care au fost supuse unor sancţiuni economice în creştere în timpul administraţiei conduse de Donald Trump.
 
În cazul Siriei, dezinformarea privind Covid-19 are rolul de „a întări narativul anti-UE" care susţine că blocul comunitar desfăşoară un „război economic" în statul aflat în al zecelea an de război civil.
 
Documentul de 25 de pagini este întocmit de către divizia de comunicare strategică a corpului diplomatic european, Serviciul European de Acţiune Externă, şi reprezintă o continuare a raportului din aprilie care arată că Rusia şi China desfăşoară o campanie de dezinformare în jurul pandemiei de coronavirus care poate avea „consecinţe dăunătoare" asupra sănătăţii publice.
 
Într-un alt raport din martie, Uniunea Europeană acuza agenţii de presă pro-Kremlin că răspândesc activ dezinformări privind pandemia într-o încercare de „a compromite încrederea publică" în statele vestice.
 
Noul raport afirmă că Rusia, şi într-o mai mică măsură şi China, continuă să amplifice „narative conspiraţioniste" ţintite pe publicul european, dar şi cel din vecinătate. De asemenea, stipulează că surse oficiale ruse şi media de stat continue să desfăşoare o campanie coordonată menită să afecteze UE şi răspunsul în situaţii de criză şi să împrăştie confuzie privind implicaţiile avute de coronavirus asupra sănătăţii.
 
Documentul arată că mare parte din conţinutul identificat continue să circule pe reţele de socializare precum Facebook sau Twitter. De asemenea, arată că Google şi alte servicii care livrează reclame „continuă să monetizeze şi să stimuleze dezinformări sanitare grave prin găzduirea de reclame plătite pe respective site-uri".
 
Reprezentanţii acestor companii nu au răspuns solicitărilor făcute de Radio Europa Liberă.
 
Conform analizei, dezinformarea privind virusul circulă masiv în pieţe mediatice mai mici atât în interiorul cât şi în exteriorul UE în care giganţii tehnologici „se confruntă cu stimuli să ia măsuri adecvate de contracarare".
 
Analiza mai adaugă că asemenea conţinut fals şi puternic înşelător în limbi precum ceha, rusa sau ucraineana continuă să fie viral chiar dacă a fost marcat de avertizorii locali privind informaţiile false.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările