Miniştrii Sănătăţii din UE, îngrijoraţi de riscurile apariţiei unor penurii de medicamente şi echipamente din cauza noului coronavirus

Miniştrii Sănătăţii din UE, îngrijoraţi de riscurile apariţiei unor penurii de medicamente şi echipamente din cauza noului coronavirus

Wuhan: suspect de coronavirustransportat de medici în echipmente de protecţie FOTO AFP

Miniştrii Sănătăţii din UE au atras atenţia, joi, în privinţa necesităţii îmbunătăţirii coordonării împotriva noului coronavirus şi au alertat asupra posibilităţii apariţiei unor probleme în aprovizionarea cu medicamente şi echipamente de protecţie de unică folosinţă.

Ştiri pe aceeaşi temă

Covid-19, care s-a soldat deja cu peste 1.300 de morţi din peste 60.000 de cazuri de contaminare în China, a infectat aproximativ 30 de persoane din şapte ţări UE. Un român este inclus de joi în această statistică sumbră.

Pentru a se proteja de epidemie, statele membre UE au adoptat măsuri unilaterale în materie de carantină, verificarea pasagerilor, consiliere de călătorie etc.

Dar, într-un spaţiu unde circulaţia nu este îngrădită, miniştrii Sănătăţii din UE, care s-au reunit joi la Bruxelles, se pronunţă pentru necesitatea „întăririi coordonării deja existente“, în scopul de a „ameliora eficacitatea măsurilor naţionale“, scrie AFP, citând un document elaborat în marja acestei reuniuni.

În opinia ministrului francez al Sănătăţii Agnès Buzyn, această criză sanitară ar urma să dureze mai multe luni, având consecinţe asupra aprovizionării cu medicamente şi echipamente de protecţie de unică folosinţă. „Majoritatea fabricanţilor de echipamente (de protecţie) sunt din China şi ei înşişi au probleme de stoc“, a subliniat ea.

Comisia Europeană urmează să fie responsabilizată de statele membre „să faciliteze accesul necesar“ la aceste echipamente, în scopul de a „reduce la minimum eventualitatea unor penurii“, potrivit documentului.

„Virusul nu cunoaşte frontiere şi este timpul ca UE să răspundă la această provocare în mod coordonat şi unit“, a insistat comisarul european pentru Sănătate şi Siguranţă Europeană Stella Kyriakides.

Comisia Europeană a deblocat deja 10 milioane de euro pentru cercetări în vederea găsirii unui vaccin anti-Covid-19.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările