Marea Britanie, îndemnată să suspende programul „vizelor de aur” pe fondul pregătirilor pentru sancţiuni dure împotriva Rusiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Viza de aur Marea Britanie FOTO SHUTTERSTOCK
Viza de aur Marea Britanie FOTO SHUTTERSTOCK

Miniştrii britanici se confruntă cu apeluri de a publica o anchetă privind modul în care peste 700 de milionari ruşi au primit pe repede-înainte dreptul de rezidenţă în Marea Britanie prin intermediul schemei „viza de aur”, criticată pentru sistemul său lax de verificare a solicitanţilor, relatează The Guardian.

Un raport al Centrului pentru Progresul American, un think-tank apropiat administraţiei Biden, a avertizat săptămâna trecută că sunt necesare „acţiuni mai puternice” împotriva spălării banilor din partea Regatului Unit, în măsura în care acesta a devenit un centru principal pentru oligarhii ruşi şi ascunderea averii lor. Acesta a spus că vor fi necesare măsuri mai eficiente din partea Regatului Unit în cazul unor sancţiuni dure împotriva Rusiei din cauza crizei din Ucraina.

În urmă cu şase luni, guvernul britanic declara că este în curs de a finaliza raportul său cu privire la vizele acordate investitorilor superbogaţi din ţări precum Rusia, Kazahstan şi China, pe fondul îngrijorării din Regat cu privire la fluxurile de „bani murdari” care intră în ţară de peste hotare.

Recent, Lordul Wallance, un liberal democrat şi membru pe viaţă al Camerei Lorzilor, neafiliat unui grup parlamentar, a depus un amendament la proiectul de lege cu privire la naţionalitate şi frontiere prin care cere suspendarea schemei înainte de publicarea raportului.

„Se susţine că suntem o ţară globală grozavă, dar ne purtăm asemenea Ciprului şi Maltei prin faptul că practic vindem rezidenţă”, spune el.

Lansată în 2008, schema presupune în primă instanţă drept de şedere contra unei investiţii minime de două milioane de lire ca apoi beneficiarii să aibă posibilitatea de a aplica pentru cetăţenie şi paşaport.

Programul Marii Britanii de reşedinţă contra investiţii a început să fie luat la puricat după tentativa de otrăvire cu Noviciok a agentului dublu rus Serghei Skripal, în martie 2018, la Salisbury.

La şase luni de la incident, a ieşit la iveală faptul că guvernul britanic începuse un proces de reexaminare a vizelor de aur acordate străinilor între iunie 2008 şi aprilie 2015 şi că 3.000 de vize erau în curs de verificare, inclusiv 700 oferite unor cetăţeni ruşi.

Anul trecut s-a raportat că peste 6.300 de vize sunt în curs de verificare.

Marea Britanie a anunţat în martie 2019 că va reforma schema, inclusiv prin verificări ale surselor fondurilor şi cerinţa obligatorie a unui cont bancar în Marea Britanie.

    

În iulie 2020, comisia de informaţii din Parlamentul britanic a publicat un raport cu privire la slăbiciunile schemei de vize de aur, avertizând că Londra a devenit destinaţia favorită a oligarhilor ruşi, mai ales prin atracţia principală oferită de vizele contra investiţii.

Raportul semnala că Marea Britanie nu se interesează suficient de provenienţa „acelei averi considerabile” şi că Londra a „oferit mecanismele ideale prin care finanţele ilicite  au putut fi reciclate prin ceea ce s-a numit ‘maşina de spălat bani” londoneză”.

John Penrose, un parlamentar conservator şi un campion al luptei anticorupţie a cerut o acţiune mai viguroasă în privinţa transparentizării beneficiarilor primari ai proprietăţilor britanice.

El a avertizat că preşedintele rus Vladimir Putin „va căuta orice semnale de slăbiciune indicând că nu suntem suficient de serioşi privind ameninţarea de a-i sancţiona pe oligarhi.

Răspunsul Ministerului de Interne a fost că Marea Britanie a făcut deja două rânduri de reforme, în 2015, respectiv 2019 şi nu este exclus să facă unele suplimentare. Acestea au inclus cerinţa ca băncile să facă toate verificările necesare înainte de deschiderea unui cont şi sporirea cerinţelor privind dovezile legate de sursa fondurilor.

Ministrul britanic de externe, Liz Truss, a declarat duminică că Marea Britanie va publica săptămâna aceasta o legislaţie nouă care va permite extinderea sancţiunilor contra Rusiei, potrivit Reuters.

„Orice companie de interes pentru Kremlin şi regimul din Rusia va putea fi vizată, astfel că nu va mai exista loc în care oligarhii lui (Vladimir) Putin sau companiile ruse implicate în susţinerea statului rus

să se mai ascundă”, a spus ea.

Europa

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite