MAE rus: Moscova cere retragerea forţelor NATO din România şi Bulgaria. Reacţia lui Mircea Geoană

0
Publicat:
Ultima actualizare:
NATO-Rusia FOTO SHUTTERSTOCK
NATO-Rusia FOTO SHUTTERSTOCK

Ministerul rus de Externe a publicat vineri pe site-ul său răspunsuri ale şefului diplomaţiei ruse la întrebările jurnaliştilor, reiterând poziţia Rusiei privind garanţiile de securitate cerute NATO şi precizând că acestea prevăd retragerea forţelor NATO din România şi Bulgaria, relatează Reuters.

Aceste declaraţii ale diplomaţiei ruse vin cu puţin timp înainte de începutul unei noi runde de negocieri la Geneva între SUA şi Moscova. 

Moscova a cerut garanţii obligatorii din punct de vedere juridic din partea NATO potrivit cărora blocul militar va înceta să se mai extindă spre Est şi va reveni la graniţele sale din 1997.

Întrebat ce ar însemna însemna asta pentru România şi Bulgaria, MAE rus a precizat că Moscova doreşte ca trupele străine, armamentul şi alte echipamente militare grele să fie retrase din cele două ţări.

„Unul dintre elementele de bază ale iniţiativelor noastre este formulat în mod special foarte clar şi nu lasă loc interpretării. Este vorba de retragerea forţelor străine, tehnicii şi armamentelor, precum şi de alţi paşi în scopul revenirii la configuraţia din 1997 pe teritoriul ţărilor care nu erau membre NATO la acea dată. Printre acestea se numără şi Bulgaria şi România", a transmis MAE rus. 

„Este treaba NATO unde şi în ce configuraţie ne aşezăm prezenţa militară în ţările membre. Nu este problema Federaţiei Ruse. (...) Este anacronic şi o întoarcere în istorie ideea că poţi să ameninţi un stat independent şi suveran”, a declarat Mircea Geoană, secretarul adjunct al NATO, într-o intervenţie la Digi24.

La Geneva a început o nouă rundă de discuţii între SUA şi Rusia

Secretarul de stat american, Anthony Blinken, şi ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, au admis vineri, la debutul discuţiilor de la Geneva, că nu se aşteaptă la progrese imediate în privinţa remedierii diferenţelor semnificative în privinţa Ucrainei.

Lavrov i-a pus în vedere lui Blinken că Rusia nu întrevede progrese evidente în soluţionarea cerinţelor sale: „propunerile noastre sunt foarte concrete, de aceea aşteptăm răspunsuri la fel de concrete”.

„Este un moment critic. Aveţi dreptate: nu ne aşteptăm să ne soluţionăm diferenţele aici şi acum”, a subliniat Blinken în deschiderea discuţiilor.

„Dar avem speranţa reală şi aşteptarea că putem să evaluăm în ce măsură calea diplomaţiei sau a dialogului rămâne deschisă. Ne angajăm să mergem pe această cale către rezolvarea diferenţelor dintre noi într-un mod paşnic. Sper că putem supune testului această propunere azi”, a adăugat el.

Întrebat de jurnaliştii postului CBS News dacă Rusia se simte intimidată de Ucraina, ministrul adjunct de externe, Serghei Riabkov a spus, la sosirea la Geneva, într-o zi rece şi cu vânt: „Nu ne este frică de nimeni, nici măcar de SUA”.

 

Administraţia de la Kremlin a reacţionat la propunerea Dumei de Stat privind recunoaşterea independenţei regiunilor separatiste din estul Ucrainei

Administraţia de la Kremlin a reacţionat vineri cu răceală la o iniţiativă a legislativului privind recunoaşterea regiunilor separatiste din Ucraina ca state independente, după ce preşedintele Dumei de Stat a anunţat consultări ale Parlamentului pe această temă, spunând că este important să se evite mişcări ce ar putea amplifica tensiunile.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a afirmat că este important să nu fie căutate avantaje politice pe seama unei situaţii foarte fragile.

Peskov a mai spus că administraţia de la Kremlin nu se aşteaptă să primească un răspuns scris privind garanţiile de securitate cuprinzătoare cerute de Rusia NATO.

MAE consideră inadmisibilă solicitarea ministrul rus de Externe prin care Rusia vrea ca forţele NATO să părăsească România şi Bulgaria

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite