LIVE TEXT Război în Ucraina. Şeful spionajului ucrainean şi procurorul general, înlăturaţi din funcţie. Şase morţi într-un bombardament în Donbas

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Volodimir Zelenski FOTO EPA-EFE
Volodimir Zelenski FOTO EPA-EFE

Este a 145-a zi de la începutul războiului în Ucraina. În timp ce Rusia reia ofensiva după o aşa-zisă pauză operaţională, conducerea de la Kiev caută să elimine eventualii colaboratori cu inamicul. Procuroarea generală Irina Venediktova şi şeful Serviciului de Securitate (SBU) au fost înlăturaţi din funcţie sub motivul că nu ar fi livrat rezultate concrete.

UPDATE 22.45 Ucrainenii ce luptă în Donbas, despre eforturile de a preveni ocupaţia: Oamenii cred că este exclusiv o populaţie de pro-ruşi, dar sunt mulţi împotriva Rusiei

Ucrainenii activi pe frontul din Donbas în calitate de soldaţi sau voluntari resping stereotipul conform căruia majoritatea celor din regiune au viziuni pro-ruse, relatează The Guardian.

De-a lungul celor opt ani de conflict războiul mocnit din Donbas a început să fie ignorat de mulţi cetăţeni din Ucraina, care şi-au putut trăi viaţa mai departe, departe de linia frontului. Cei care însă au trăit în Donbas, pe teritoriul controlat de Ucraina, au continuat să-i resimtă impactul, de la explozii în urma bombardamentelor la şomaj, fiind separaţi de prieteni şi rude şi suferind în urma lipsei  unor utilităţi de bază precum apă, electricitate şi gaze.

De la invazia pe scară largă a Ucrainei, unii dintre ei s-au întors să lupte în Donbas, dar nu fără a fi cuprinşi de sentimente de vinovăţie. Unul dintre ei este Yegor Firsov. Originar din Doneţk, Firsov a fost ales deputat în parlamentul Ucrainei de la Kiev după 2014, iar în prezent este medic voluntar în armată.

„În ultimii opt ani, am locuit la Kiev. Am ignorat războiul. Am ţinut o armă în casă timp de opt ani şi nu am exersat niciodată cum să o manevrez. Mă detest din cauza asta”, a spus Firsov, care s-a născut Avdiivka (Doneţk), o localitate aflată încă în posesia Ucrainei, dar care a fost în mare distrusă de bombardamente.

UPDATE 21.19 Unii comandanţi ai armatei ruse, care au invadat teritoriul ucrainean la sfârşitul lunii februarie, s-au ghidat după hărţi topografice din 1969, conform SBU

Unii dintre comandanţii ruşi au utilizat în invazia din Ucraina hărţi vechi din anul 1969 şi pe care nu erau indicate zone rezidenţiale mai noi, cum ar fi Saltovka, o suburbie a Harkovului, sau rezervoare de apă, relatează luni agenţia de presă Ukrinform, citând serviciul de presă al filialei SBU (Serviciul de Securitate al Ucrainei) din regiunea Harkov.

„Anchetatori ai SBU au stabilit că o parte dintre comandanţii armatei ruse, care a invadat teritoriul nostru la sfârşitul lunii februarie, s-au ghidat după hărţi topografice din 1969. Dovadă stau documente ale invadatorilor confiscate de SBU în zone care fuseseră ocupate temporar în regiunea Harkov' de trupele invadatoare”, menţionează într-un comunicat serviciul de presă, citat pe pagina sa de Facebook, conform Agerpres.


UPDATE 20.11 Mihail Podoleak, replică pentru amiralul James Stavridis: Un conflict îngheţat între Ucraina şi Rusia va însemna un război sângeros mai târziu

Un conflict îngheţat între Ucraina şi Rusia va însemna un război sângeros mai târziu, iar înfrângerea Moscovei este singura modalitate de a pune punctul pe i în această istorie, susţine Mihailo Podoleak, consilier al şefului cancelariei prezidenţiale de la Kiev, într-o reacţie la o declaraţie făcută anterior de către fostul comandant al forţelor aliate în Europa, amiralul James Stavridis.

Războiul pe scară largă al Rusiei împotriva Ucrainei ar putea dura încă patru-şase luni şi ar putea să devină un conflict îngheţat după modelul Războiului din Coreea, declarase duminică Stavridis, conform Agerpres. 

Armata ucraineană opune o rezistenţă puternică în faţa ocupanţilor ruşi, iar planurile preşedintelui rus Vladimir Putin s-au dovedit a fi 'nu foarte eficiente', a declarat amiralul în rezervă într-un comentariu pentru Business Insider. 

El a menţionat că Putin a cucerit puţin teritoriu ucrainean faţă de ceea ce plănuia declanşând acest conflict, apreciind că situaţia din Ucraina se îndreaptă spre un sfârşit după modelul 'Războiului din Coreea', adică încheierea unui armistiţiu, stabilirea unei zone demilitarizate între cele două părţi, o ostilitate continuă, un fel de conflict îngheţat. 

'Vom vedea asta în patru-şase luni. Niciuna dintre părţi nu poate rezista mai mult', a apreciat fostul comandant al forţelor aliate în Europa. 


UPDATE 20.05 Spitalele elveţiene nu vor primi răniţi în Războiul din Ucraina: Guvernul elveţian respinge o cerere NATO în acest sens, pentru a nu-şi încălca neutralitatea

Răniţi ucraneni nu vor fi îngrijiţi în Elveţia, din cauză că Guvernul nu a dat curs unei solicitări NATO, pentru a nu-şi încălca principul neutralităţii, confirmă luni Departamentul federal al Afacerilor Externe (DFAE), contactat de AFP.

”Elveţia, prin ajutorul şi angajamentul sale umanitare, oferă în principiu o susţinere de cea mai bună calitate şi cea mai eficientă la faţa locului, decât dacă pacienţii ar fi primiţi în Elveţia”, declară DFAE.

Ministerul subliniază că primirea unor combatanţi ucraineni ar crea probleme neutralităţii Elveţiei, o chee de boltă a politicii sale externe de peste 200 de ani.

Potrivit Articolului 37 al Convenţiei de la Geneva din 1949, răniţii şi bolnavii scoşi dintr-o zonă de conflict este necesar să fie ”păziţide un stat neutru”, pentru ca aceştia ”să nu poată lua parte din nou la operaţiiuni de război”.

Cererea, formulată de către un organism NATO care coordonează evacuările medicale din Ucraina, a fost bine primită de către cantoane, însă un aviz negativ al DFAE, la jumătatea lu iunie, a pus capăt unor pregătiti, dezvăluie cotidianul elveţian 24 heures.

În urma unei reuniuni ”de urgenţă” a mai multor ministere, ”măsuri de pregătiri luate deja în Elveţia au fost suspendate”, confirmă DFAE.

Berna mizează pe o susţinere a spitaleor ucrainene, anunţă mnisterul, care relevă dificultatea ”distingerii între pacienţi civili şi militari” în rândul combatanţilor răniţi.

”În cadrul ajutorului umanitar, Elveţia susţine mai ales măsuri de reabilitare a persoanelor rănite în conflict”, precizează DFAE.

”Măsurile concrete constau în susţinerea principalelor spitale de la Liov, Sumî şi Cernihiv prin punerea la dispoziţie de tratament, formarea unor fizioterapeuţi şi o consolidare generală a reeducării în domeniul sănătăţii”, potrivit ministerului.

Invazia Ucrainei de către Rusia a pus în lumină limitele neutralităţii elveţiene - privind susţinerea Ucrainei şi sancţiunilor economice impuse Rusiei - într-o ţară cu o puternică tradiţie umantară.

Aceste dificultăţi au fost accentuate, în ultimele săptămâni, de de o apropiere notabilă de NATO, materializată prin găzduirea unei reuniuni a Alianţăei pe teritoriul elveţian săptămâna trecută - o premieră în cazul unei ţări care nu face parte din organizaţia militară.


UPDATE 18.29 Volodimir Zelenski l-a numit luni pe Vasil Maliuk ca şef interimar al SBU.

Vail Maliuk, în vârstă de 39 de ani, a fost prim-adjunct al şefului SBU din martie 2020 şi a condus Direcţia principală de combatere a corupţiei şi crimei organizate a Direcţiei centrale a SBU.

Numirea lui Maliuk are loc după suspendarea din funcţie a şefului SBU, Ivan Bakanov. În afară de Bakanov, Zelenski a revocat-o din funcţie pe procuroarea generală Irina Venediktova. Cei doi sunt vizaţi pentru faptul că ar fi eşuat în a elimina colaboratorii şi trădătorii din instituţiile aflate în subordinea lor. Anchete au fost deschise.

Andrii Smirnov, adjunctul şefului cancelariei prezidenţiale ucrainene, a afirmat luni că Bakanov şi Venedinktova ar putea reveni în funcţii dacă vor fi exoneraţi de anchete.


UPDATE 18.19 Ministerul Apărării de la Moscova a dezvăluit numele noului comandant al trupelor de invazie din Donbas, fiind vorba de generalul Rustam Muradov.

Informaţia a fost dezvăluită în timpul unei vizite făcute de ministrul rus al Apărării Serghei Şoigu în apropierea frontului, acesta primind raportul despre starea trupelor ruseşti de la general-locotenentul Rustam Muradov.

Şoigu a cerut generalului să acorde prioritate distrugerii sistemelor de rachete şi a artileriei cu fază lungă de acţiune, după ce armele primite din Occident au fost folosite pentru a ataca liniile ruseşti de aprovizionare.

Cine este Rustam Muradov

Rustam Muradov are 49 de ani. S-a născut la 21 martie 1973 în satul Chinar, districtul Derbent (Dagestan) şi este absolvent al şcolii de cadeţi din Novocherkassk.

Între anii 2015 - 2017 a fost primul adjunct şi apoi şef de stat major al Armatei 41. În anul 2016 a reprezentatCentrul comun ruso-ucrainean de monitorizare şi coordonare a încetării focului şi a stabilirii liniei de demarcaţie din Donbas.

De pe 25 decembrie 2018, Muradov este şi adjunctul comandantului forţelor Districtului Militar de Sud. Prin decretul preşedintelui Rusiei din 20 februarie 2020, lui Muradov i s-a atribuit un alt grad militar de general locotenent.

La începutul războiului din Ucraina, Uniunea Europeană a impus sancţiuni împotriva lui Rustam Muradov.


UPDATE 17.04 Armata rusă a lansat luni un nou atac cu rachete asupra regiunii Odesa, din sud-vestul Ucrainei.

Trei avioane de luptă multirol ruseşti Su-35 au lansat, în jurul orei locale 11.00, patru rachete asupra regiunii Odesa. Atacul a avut loc dinspre spaţiul aerian al Mării Negre, a anunţat Comandamentul Operaţional Sud al Armatei Ucrainene.

Una dintre cele patru rachete a fost doborâtă de apărarea antiaeriană ucraineană deasupra mării, iar alte două au lovit obiective de infrastructură militară, declanşând un incendiu, la stingerea căruia au fost mobilizate mai multe echipaje de pompieri. 

O altă rachetă a lovit podul de la Zatoka, peste estuarul Nistrului, pe care ruşii îl bombardează încă din aprilie. Tot de atunci acest pod nu mai este funcţional. Nu s-au înregistrat morţi sau răniţi în urma acestui nou atac asupra regiunii Odesa.


UPDATE 16.53 Ucraina acuză Rusia că finanţează manifestaţii anti-ucrainene în Israel

„Am asistat la demonstraţii anti-ucrainene finanţate de Guvernul rus. Aceste demonstraţii au avut loc la Haifa, Netanya şi în faţa Ambasadei Ucrainei în Israel”, se arată într-un mesaj publicat pe Twitter de misiunea diplomatică ucraineană la Tel Aviv.

Ambasadorul Ucrainei în Israel, Evghen Korniciuk, a declarat că nu este surprins de faptul că Rusia plăteşte pentru a manipula opinia publică din Israel în sensul dorit de ea.

„În ciuda demonstraţiilor organizate, publicul israelian susţine în mare măsură Ucraina şi se opune atacurilor brutale ale Rusiei”, a subliniat el, potrivit Zerkalo Nedeli.


UPDATE 16.18 Friendly fire în varianta fostei Armate Roşii. Ruşii şi-au doborât singuri un avion Su-34 în Luhansk 

Un avion de atac rusesc Suhoi Su-34 a fost dobărât în Alcevsk, regiunea Luhansk. Conform primelor informatii citate de Ukraine Weapons Tracker, se pare că aeronava a fost distrusă chiar de militarii ruşi într-un „friendly fire” după ce aceştia au crezut că au în faţă un avion de atac ucrainean şi au decis să-l doboare.

Ucrainenii nici măcar nu au în dotare Su-34, dar acestea pot fi uşor confundate de un ochi mai puţin avizat cu Su-27, care se află în operarea Forţelor Aeriene ale Ucrainei.

Conform portalul militar Oryx Spioenkopp, care a întocmit o listă a pierderilor (probate foto sau video) de echipamente ale fostei Armate Roşii, Moscova a rămas în Ucraina fără 35 de avioane dintre care 10 sunt aparate Su-34, iar restul sunt Su-25, Su-30SM, Su-35S sau An-26. 


UPDATE 16.16 Ministrul turc al Apărării anunţă negocieri „probabile” între Rusia, Ucraina, Turcia şi ONU despre reluarea exporturilor de cereale ale Ucrainei

Oficiali din Rusia, Ucraina, Turcia şi din cadrul Organizaţiei Naţiunilor Unite se vor întâlni „cel mai probabil” săptămâna aceasta pentru a discuta reluarea exporturilor de cereale ale Ucrainei din Marea Neagră, a declarat, luni, ministrul turc al Apărării, Hulusi Akar, relatează The Guardian.

Ministrul turc al Apărării Hulusi Akar a declarat săptămâna trecută că Rusia, Ucraina, Turcia şi ONU vor semna săptămâna aceasta un acord cu privire la instituirea unui coridor pentru exportul de cereale, dar şeful ONU, Antonio Guterres, a avertizat că mai este ”un drum lung de parcurs” până vor exista negocieri de pace pentru a pune capăt războiului.

Akar a afirmat, luni, că a existat un acord referitor la „un plan, principii generale” privind coridorul de export şi a adăugat că o întâlnire între toate părţile pentru a discuta detaliile este ”probabilă” în această săptămână, potrivit Reuters.

El a spus că aspecte tehnice, cum ar fi formarea unui centru de monitorizare la Istanbul, identificarea rutelor sigure şi punctelor de control la ieşirile şi intrările în port, erau pe agenda discuţiilor.


UPDATE 15.38 Şeful armatei britanice, Tony Radakin, contestă zvonuri cu privire la sănătatea lui Putin şi posibilitatea ca acesta să fie asasinat

Şeful Statului Major britanic, amiralul Tony Radakin, contestă zvonuri cu privire la sănătatea lui Vladimir Putin şi la posibilitatea ca acesta să fie asasinat, relatează AFP.

„Cred că unele comentarii cu privire la faptul că el (preşedintele rus Vladimir Putin) are probleme de sănătate sau că va fi asasinat sunt nişte dorinţe pioase”, a declarat vineri Tony Radakin BBC într-un interviu difuzat duminică. 

Zvonurile cu privire la sănătatea lui Putin, în vârstă de 70 de ani, nu pot fi verificate. 

„Ca profesionşti militari, observăm un regim relativ stabil în Rusia, preşedintele (rus Vladimir) Putin a fost în măsură să înăbuşe orice opoziţie (...), iar nimeni de la vârf nu este motivat să-l sfideze”, subliniază şeful armatei britanice. 

În opinia sa, „provocarea pe care o reprezintă Rusi va dura” posibil timp de „decenii”, iar premierul care-i va succeda lui Boris Johnson, demisionar, trebuie să fie conştient că Rusia este „cea mai mare ameninţare” la adresa Regatului Unit. 

Radakin a declarat pentru BBC că armata ucraineană este „absolut” convinsă că va învinge în acest război. Armata britanică estimează că Rusia „şi-a pierdut peste 30% din eficacitate în lupta terestră”. 


UPDATE 15.23 Propaganda rusă susţine că testele de sânge ale prizonierilor ucraineni arată că au fost supuşi experimentelor

De la începutul invaziei în Ucraina, propaganda rusă a rostogolit constant ideea că în această ţară s-au făcut experimente cu ciuma, antrax şi alţi patogeni „deosebit de periculoşi”. De această dată, în presa rusă este susţinut faptul că testele de sânge pe care le-au făcut militarilor ucraineni luaţi prizonieri confirmă că au fost supuşi unor experimente.

„Unul dintre exemplele specifice este analiza prelevării de sânge de la militarii ucraineni care au fost capturaţi. Acesta confirmă că pentru o serie de boli, inclusiv cele atipice pentru ucraineni, conţinutul de substanţe corespunzătoare din sânge este de câteva ori, poate de zece ori mai mare decât normele explicabile. Aceasta înseamnă că au fost efectuate experimente relevante pe personalul militar ucrainean, ceea ce înseamnă că au fost efectuate cercetări, dezvoltare şi experimente pe teritoriul Ucrainei în ceea ce priveşte bolile infecţioase extrem de periculoase, care în anumite circumstanţe ar putea fi răspândite”, a declarat luni vicepreşedintele Consiliului Federaţiei, copreşedintele comisiei parlamentare de investigare a activităţilor biolaboratoarelor americane din Ucraina, Konstantin Kosacev, citat TASS.

„Activităţile laboratoarelor biologice din Ucraina şi programul condus de SUA de „reforma” a sistemului de sănătate ucrainean au dus la o creştere incontrolabilă a incidenţei infecţiilor deosebit de periculoase”, a susţinut Comandantul Forţelor ruse de Apărare împotriva Radiaţiilor, Armelor Chimice şi Biologice”.


UPDATE 14.03 De ce i-a înlăturat din funcţie Zelenski pe şeful SBU, un prieten al său din copilărie, şi pe procuroarea generală, o aliată apropiată

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat duminică seară, în discursul său nocturn adresat naţiunii, că l-a suspendat din funcţie pe şeful SBU, prietenul său din copilărie şi asociatul său Ivan Bakanov, şi-a a revocat-o din funcţie pe procuroarea generală Irina Venediktova, o aliată apropiată.

Zelenski a motivat faptul că Bakanov şi Venediktova nu şi-au îndeplinit corespunzător funcţiile de conducere după sute de anchete de „înaltă trădare” deschise împotriva angajaţilor din instituţiilor lor, în timp ce peste 60 de oficiali din subordinea acestora colaborează cu autorităţile instalate de Moscova în teritoriile ocupate.

„O astfel de serie de infracţiuni împotriva fundamentelor securităţii naţionale şi legăturile depistate între angajaţii forţelor de securitate ale Ucrainei şi serviciile speciale ale Rusiei ridică foarte serioase semne de întrebare în legătură cu liderii acestor instituţii. Fiecare dintre aceste întrebări va primi un răspuns adecvat”, a spus Zelenski.

Ivan Bakanov a fost numit la conducerea SBU în 2019, după o scurtă perioadă în care a fost adjunct. Agenţia se ocupă şi cu investigarea infracţiunilor de corupţie şi crimă organizată, iar Bakanov este creditat cu deconspirarea unor ample scheme de corupţie în domeniul apărării, dar şi cel economic.


UPDATE 13.26 Cel puţin 353 de copii au fost ucişi şi peste 665 au fost răniţi în urma invaziei ruse în Ucraina, a anunţat luni Parchetul ucrainean.

Cei mai multi copii răniţi au fost raportaţi în Doneţk, Harkov şi Kiev, se arată în comunicat.

De asemenea, comunicatul mai precizează că cel puţin 2.138 de instituţii de învăţământ au fost avariate, dintre care 221 au fost complet distruse.


UPDATE 13.00 Şase persoane ucise într-un bombardament rusesc în Donbas

Şase persoane au fost ucise într-un bombardament rusesc la Toreţk, un oraş din regiunea ucraineană estică Donbas, a anunţat luni serviciul de stat al Ucrainei pentru situaţii de urgenţă.

„O clădire a fost distrusă de un obuz din Toreţk, care a fost bombardat de dimineaţă. Echipele de salvare au recuperat cinci cadavre”, potrivit unui comunicat de presă postat pe pagina de Facebook, însoţit de fotografii cu dărămăturile.

Trei persoane au fost scoase din dărâmături, dintre care una a murit la spital, se mai arată în comunicat.


UPDATE 12.34 Un consilier al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski susţine că procuroarea generală Irina Venediktova şi şeful Serviciului de Securitate (SBU) Ivan Bakanov nu au fost demişi oficial.

Potrivit lui Andrei Smirnov, adjunctul şefului cancelariei Administraţiei Prezidenţiale a Ucrainei, Irina Venediktova este vizată de un decret de revocare, în timp ce Ivan Bakanov, un prieten din copilărie al lui Zelenski, este suspendat din funcţie.

Anchete au loc în legătură cu activităţile celor doi. Motivul: după aproape şase luni de război, colaboratori ai ruşilor continuă să fie identificaţi săptămânal în instituţiile aflate în subordinea lor.

„Preşedintele şi noi toţi aşteptăm de multă vreme rezultate mai concrete şi, eventual, radicale de la conducătorii acestor organisme în vederea curăţării de colaboratori şi trădători de stat”, a declarat Smirnov, citat de Ukrinform.

Atribuţiile Irinei Venediktova au fost preluate temporar de adjunctul ei, Andrei Simonenko. SBU ar urma să fie condus de prim-adjunctul lui Bakanov, Vasili Maliuk.


12.02 Putin, ameninţat cu un vechi blestem evreiesc

Şeful militar al regiunii Dnipro, Ghennadi Korban, l-a ameninţat pe Vladimir Putin cu un vechi blestem evreiesc în cazul comiterii unui nou act de agresiune.

„Ucraina este a doua ţară din lume în ceea ce priveşte numărul de altare evreieşti şi morminte ale celor drepţi. Şi ele se vor ridica în curând, iar apoi dictatorul va fi răsturnat. Putin, loveşte din nou în Dnipro şi ţi se va răspunde cu Pulsa diNura”, a avertizat Korban într-un mesaj publicat pe Facebook.

Avertismentul lui Korban survine după ce trei civili au fost ucişi în Dnipro în urma unui atac cu rachete efectuat de ruşi.

Pulsa diNura este un vechi blestem evreiesc aruncat asupra unui păcătos. Se presupune că acea persoană moare în interval de un an de la ceremonia blestemului, dar ea trebuie avertizată înainte, pentru a avea şansa să se pocăiască şi să se îndrepte.

Unii spun că acest blestem funcţionează, fiind date ca exemple decesul fostului dictator sovietic Iosif Visarionovici Stalin şi cel al fostului premier israelian Yitzhak Rabin. Stalin ar fi fost blestemat de rabinul Menachem Mendel Schneerson cu două zile înainte de moartea sa, pe 5 martie 1953. În cazul lui Yitzhak Rabin, rabinul Yossi Dayan susţine că a invocat Pulsa diNura cu puţin timp înainte ca fostul premier israelian să fie asasinat.


UPDATE 11.46 Fost comandant NATO: Războiul din Ucraina s-ar putea încheia între patru şi şase luni cu un „conflict îngheţat”

Fostul comandant al forţelor aliate în Europa, amiralul James Stavridis, a declarat duminică că războiul din Ucraina ar mai putea dura între patru şi şase luni şi s-ar putea încheia cu un conflict îngheţat într-o manieră similară Războiului Coreean, relatează Insider.

„Ucrainenii opun o rezistenţă extrem de puternică. Planurile de război ale lui Vladimir Putin nu s-au dovedit prea eficiente”, a notat Stavridis remarcând că Rusia a câştigat un număr mai mic de teritorii decât şi-a propus şi că, în prezent, este „deosebit de limpede” faptul că conflictul „s-a împotmolit de ambele părţi”.

El a adăugat că anticipează o încheiere a ostilităţilor în maniera Războiului între Coreea de Nord şi Coreea de Sud (1950-1953), adică un armistiţiu, o zonă militarizată, ostilităţi continue şi „un soi de conflict îngheţat” care, în absenţa unui acord de pace, înseamnă că cele două ţări se află încă în război.


UPDATE 10.52 Ministerul britanic Apărării susţine că Rusia foloseşte compania militară privată Wagner în Ucraina, iar pierderile suferite afectează, probabil, eficienţa trupelor, relatează The Guardian.

„Rusia a folosit compania militară privată Wagner pentru a întări forţele din prima linie şi pentru a atenua lipsurile de personal şi pierderile”, se arată în ultimul raport al Ministerului britanic al Apărării.

Londra a mai precizat că Wagner a jucat „un rol central în luptele recente, inclusiv în cucerirea Popasnei şi Lîsîceanskului”, lupte care au provocat „pierderi grele grupului”.

„Wagner reduce standardele de recrutare, angajează condamnaţi şi persoane aflate anterior pe lista neagră. Noii recrutaţi au parte de o formare foarte limitată”, se mai menţionează în raport.

Patronul grupului Wagner, Evgheni Prigojin, a fost numit recent „erou al Federaţiei Ruse” pentru „succesul” angajaţilor săi pe câmpul de luptă din Luhansk.

Această decizie probabil că „va exacerba nemulţumirile dintre armată şi Wagner” şi va „afecta negativ moralul armatei ruse”, ţinând cont de numărul mare al comandanţii militari ruşi de rang înalt care sunt înlocuiţi în prezent.


UPDATE 10.00 Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, instruieşte armata rusă să acorde prioritate distrugerii rachetelor ucrainene

Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a instruit armata să acorde prioritate distrugerii rachetelor cu rază lungă de acţiune şi armelor de artilerie ale Ucrainei, a anunţat, luni, Ministerul rus al Apărării, relatează Reuters.

Kievul susţine că a efectuat o serie de atacuri cu succes asupra a 30 de centre de logistică şi muniţie ruseşti, folosind mai multe sisteme de lansare de rachete multiple furnizate recent de Occident.


UPDATE 06.15 Armata ucraineană a eliminat aproape 38.300 de militari ruşi, de la începutul războiului, dintre care 160 numai în ultima zi, conform presei de la Kiev

Între 24 februarie şi 17 iulie, apărătorii Ucrainei au eliminat aproape 38.300 de invadatori ruşi, dintre care 160 numai în ultima zi, potrivit Statului Major General al Forţelor Armate ale Ucrainei, relatează Ukrinform. De asemenea, Forţele Armate au distrus 1.684 tancuri inamice, 3.879 vehicule blindate de luptă, 846 sisteme de artilerie, 248 tunuri antiaeriene, 110 sisteme de apărare antiaeriană, 220 de avioane de luptă, 188 de elicoptere, 688 UAV-uri, 166 rachete de croazieră, 15 nave de război/cuteri, 2.746 camioane şi cisterne şi 68 unităţi de echipament special.

În ultima zi, inamicul a suferit cele mai mari pierderi în zona Bahmut, notează raportul, adăugând că actualizarea bilanţului militarilor ruşi în zona menţionată va fi verificată în continuare.


UPDATE 06.00 Jurnalista rusă anti-război Marina Ovsiannikova ar fi fost reţinută

Jurnalista de televiziune rusă care a protestat faţă de războiul din Ucraina, Marina Ovsiannikova, a fost reţinută pentru câteva ore, potrivit avocatului ei. Ea s-a întors recent în Rusia, după ce a lucrat pentru ziarul german „Die Welt”, transmit AFP şi DPA.

Avocatul ei, Dmitri Zahvatov, a confirmat arestarea acesteia pentru agenţia de presă de stat RIA Novosti. „Presupun că are legătură, într-un fel sau altul, cu actul ei de protest”, a declarat el.


UPDATE 05.50 Zelenski i-a transmis premierului Justin Trudeau că ucrainenii nu vor accepta niciodată decizia Canadei de a returna turbina Nord Stream Germaniei

Volodimir Zelenski spune că a vorbit cu premierul canadian Justin Trudeau, căruia i-a mulţumit pentru sprijinul acordat în domeniul apărării şi i-a transmis că ucrainenii nu vor accepta niciodată decizia Canadei cu privire la turbina Nord Stream de a fi predată Germaniei, încălcând regimul de sancţiuni, relatează news.ro.

„Am vorbit astăzi cu prim-ministrul Canadei, Justin Trudeau. Bineînţeles, am discutat despre cooperarea noastră şi i-am mulţumit, am mulţumit Canadei pentru sprijinul său. Dar am subliniat separat faptul că ucrainenii nu vor accepta niciodată decizia Canadei cu privire la turbina Nord Stream, de a fi predată Germaniei, încălcând regimul de sancţiuni”, a declarat Zelenski.


UPDATE 05.30 Peste 2.000 de manifestanţi s-au strâns la Ambasada Rusiei de la Varşovia

Peste 2.000 de manifestanţi au fost în faţa Ambasadei Rusiei de la Varşovia pentru a protesta faţă de invazia ruşilor în Ucraina. Manifestanţii au purtat steagul Ucrainei şi au scandat „Destulă moarte!”, cerând ca Rusia să fie recunoscută drept „stat terorist”. 


UPDATE 05.00 651 de dosare penale pentru trădare au fost deschise în Ucraina de la începutul invaziei ruse, afirmă Zelenski

Preşedintele Zelenski a afirmat că mai mulţi oficiali din departamentele SBU şi procuratură au fost suspectaţi de trădare. Până în prezent au fost întocmite 651 de dosare penale privind activităţi de trădare.

„Până astăzi, au fost înregistrate 651 de dosare penale privind activităţile de trădare şi colaborare ale angajaţilor parchetelor, organelor de urmărire preliminară şi altor organe de drept”, a declarat preşedintele ucrainean.


UPDATE 03.00 Zelenski i-a suspendat din funcţie pe şeful SBU şi pe procurorul general al Ucrainei

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a renunţat temporar la două figuri importante din administraţia sa. Ivan Bakanov, prieten cu Zelenski din copilărie, a fost suspendat din funcţia de şef al Serviciului de Securitate (SBU), în timp ce Irina Venediktova a fost îndepărtată din funcţia de procuror general al Ucrainei.

„Astăzi (duminică, n. red.) am luat decizia de a revoca procurorul general din funcţie şi de a-l revoca pe şeful Serviciului de Securitate al Ucrainei”, a spus Zelenski.


UPDATE 00.00 Peste 5.000 de copii sunt evacuaţi zilnic în Rusia

Şeful Centrului Naţional pentru Controlul Apărării din Federaţia Rusă, Mihail Mizinţev, a declarat că zilnic peste 5.000 de copii sunt evacuaţi din Ucraina.

„În ultimele 24 de ore, fără participarea autorităţilor ucrainene, 28.424 de persoane, inclusiv 5.148 de copii, au fost evacuate din regiunile periculoase ale Ucrainei şi din regiunea Donbas pe teritoriul Federaţiei Ruse. În total, de la începutul operaţiunii militare speciale, 2.612.747 de oameni, dintre care 412.553 copii au intrat în Rusia”, susţine Mizinţev. 

Peste 1.300 de civili morţi au fost descoperiţi în regiunea Kiev

Şeful cartierului naţional al poliţiei din regiunea Kiev, Andrii Nebitov, a spus că 1.346 de civili ucişi de ruşi au fost descoperiţi în regiunea Kiev.

„Până astăzi, există 1.346 de cadavre ale civililor ucişi. Poliţia se ocupă şi examinează numai cazurile civililor”, a precizat Andrii Nebitov. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite