FOTO VIDEO Protest uriaş la Londra. Johnson, obligat de Parlament să nu scoată ţara din UE fără un acord. Votul privind Brexitul, amânat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Parlamentul britanic s-a reunit sâmbătă într-o şedinţă extraordinară consacrată adoptării sau respingerii acordului pentru Brexit convenit de premierul Boris Johnson cu liderii UE. După ore bune de dezbateri, votul a fost amânat, în timp ce Boris Johnson este obligat, printr-un amendament, să nu-şi scoată ţara din UE fără un acord la 31 octombrie. Sute de mii de oameni au ieşit în stradă pentru a cere oprirea Brexitului.

GALERIE FOTO

UPDATE 17:25 Comisia Europeană ia act de decizia Parlamentului britanic: Într-un mesaj publicat pe Twitter, purtătoarea de cuvânt a Comisiei Europene Mina Andreeva afirmă că Executivul european a luat act de votul aleşilor britanici şi aşteaptă o informare din partea Guvernului de la Londra în privinţa următorilor paşi.

UPDATE 17.09 Camera Comunelor a decis să amâne votul asupra acordului privind Brexitul până la adoptarea legislaţiei prin care s-ar implementa acest text. Premierul Boris Johnson a declarat că nu va negocia cu UE amânarea Brexitului, dar va introduce în Parlament legislaţia necesară retragerii din UE, informează Agerpres.

UPDATE 16:50 Parlamentarii au  adoptat cu 322 voturi pentru (306 împotrivă) amendamentul Letwin care îl obligă pe Boris Johnson să ceară europenilor amânarea Brexitului în cazul unui „no deal“.

Practic, noul amendament adoptat blochează ieşirea Marii Britanii din UE fără un acord, în cazul în care acordul negociat de Boris Johnson cu Bruxellesul va fi respins de Parlament.

Amendament depus de parlamentarul Oliver Letwin prevede că o eventuală aprobare a înţelegerii negociate de Boris Johnson cu UE este suspendată până când legislaţia necesară pentru punerea în aplicare a acordului este analizată şi votată.

În virtutea unei legi recente, premierul Boris Johnson, în situaţia în care acordul nu a fost votat sâmbătă, este nevoit acum să solicite imediat Bruxelles-ului o amânare cu trei luni a Brexitului.

Imediat după votul pentru acest amendament, Boris Johnson a declarat sfidător în Parlament că nu va cere o nouă amânare Bruxelles-ului.

„Nu voi negocia o amânare cu Uniunea Europeană şi legea nu mă obligă să fac asta. Le voi spune prietenilor şi colegilor din UE exact ce le-am spus tuturor în ultimele 88 de zile de când sunt prim-ministru: încă o amânare ar dăuna acestei ţări, Uniunii Europene şi democraţiei“, a spus premierul britanic.

UPDATE 16.37 „Poliţa de asigurare“: Boris Johnson se confruntă cu un obstacol important în declanşarea Brexitului la 31 octombrie, cu sau fără acord.

Numindu-l „poliţa de asigurare“, fostul „tory“ Oliver Letwin a depus un amendament care propune „împiedicarea ieşirii automate din UE la 31 octombrie“.

Amendamentul este susţinut de opoziţie şi deputaţii rebeli excluşi din Partidul Conservator, formaţiunea politică a premierului britanic.

Dacă va fi adoptat, amendamentul va declanşa de facto legea care îl obligă pe Boris Johnson să ceară europenilor amânarea Brexitului în cazul unui „no deal“.

UPDATE 15.04 La Londra, zeci de mii de persoane au ieşit în stradă pentru a manifesta împotriva Brexitului. Organizatorii acţiunii de protest avertizează în privinţa unui vot „cu risc ridicat“ şi sunt convinşi că acţiunea lor va aduna sute de mii de opozanţii ai ieşirii din UE.

Manifestanţii cer stoparea Brexitului şi organizarea unui al doilea referendum privind apartenenţa la UE. 

image

FOTO EPA-EFE

La 23 iunie 2016, 17.410.742 (51,89%) de britanici au votat pentru părăsirea UE, în timp ce 16.141.241 s-au împotrivit (48.81%), la o prezenţă de 72,21%. Sondajele recente arată că majoritatea britanicilor s-ar opune ieşirii ţării lor din blocul comunitar.

- Ştirea iniţială

Aleşii britanici s-au reunit pentru a supune la vot noul acord privind Brexitul, anunţat în ultima clipă, joi, la Bruxelles, iar rezultatul se prevede a fi extrem de strâns, potrivit AFP.

În cazul adoptării textului, Guvernul Johnson va prezenta luni un proiect de lege privind aplicarea lui.

Boris Johnson se poate baza pe 288 de voturi favorabile, în condiţiile în care are nevoie de cel puţin 320 de voturi.

Luând cuvântul în faţa aleşilor, Johnson a apreciat că acordul său este „cea mai bună soluţie posibilă“ pentru ieşirea Regatului Unit din Uniunea Europeană.

„Să adoptăm un acord care poate vindeca această ţară“, a insistat el.

Boris Johnson ameninţă că va oficializa Brexitul la 31 octombrie chiar şi în cazul respingerii acordului.

Dar partidele din opoziţie l-au avertizat serios că vor vota împotriva acordului. Cel mai vehement contestatar al texutlui s-a arătat a fi partidul unionist nord-irlandez DUP, care a denunţat un compromis ce ar putea afecta integritatea Regatului Unit.

Potrivit noului acord, Irlanda de Nord va rămâne aliniată anumitor norme ale pieţei unice europene, dar va face parte din teritoriul vamal al Regatului Unit.

Nu vor exista controale vamale pe insula Irlanda, acestea urmând să fie efectuate în porturi. Pentru bunurile care trec din Marea Britanie în Irlanda de Nord ca destinaţie finală, nu se vor percepe taxe vamale ale UE. Nu se vor plăti astfel de taxe nici pentru bunurile transportate de călători peste frontiera dintre Irlanda şi Irlanda de Nord, precum şi nici pentru încă o categorie de bunuri destinate mai degrabă consumului imediat decât prelucrării ulterioare, categorie ce urmează să fie definită mai precis de o comisie mixtă britanico-europeană.

Irlanda de Nord va putea să beneficieze de viitoarele acorduri comerciale pe care le va încheia guvernul britanic. Dacă bunurile achiziţionate în baza acestor acorduri nu ajung în Irlanda sau în restul pieţei unice europene, asupra lor vor fi percepute numai taxe vamale britanice.

Dar acordul mai prevede că, la patru ani după intrarea acestuia în vigoare, legislativul Irlandei de Nord va decide prin majoritate simplă dacă această regiune va rămâne aliniată normelor europene înscrise în document.

Dacă votul va fi favorabil, acest sistem va fi prelungit pentru încă patru ani. În cazul unui vot negativ, va exista o perioadă tranzitorie de doi ani în care cele două părţi vor trebui să găsească o soluţie pentru a evita apariţia unei frontiere fizice între Irlanda şi Irlanda de Nord. Spre deosebire de soluţia de „backstop“ din precedentul acord, respins de parlamentul britanic, nu va fi nevoie ca noul protocol convenit acum să fie înlocuit de un acord ulterior între UE şi Regatul Unit, ceea ce reprezintă o concesie substanţială făcută de europeni.

Ţinând cont de aceste prevederi, liderul Partidului Laburist Jeremy Corbyn a făcut apel, înainte de vot, la respingerea textului: „Acordul trădării nu va uni ţara şi trebuie respins. Cea mai bună modalitate de a rezolva Brexitul este să se dea populaţiei ultimul cuvânt într-un vot popular“.

Precedentul acord, convenit de Theresa May, a fost respins de trei ori de Parlamentul britanic.

Este vorba de prima şedinţă organizată într-o sâmbătă de Parlamentul britanic, după cea consacrată războiului din Malvine, acum 37 de ani, notează AFP.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite