LIVE TEXT | Război în Ucraina. Cinci nave încărcate cu zeci de mii de tone de cereale ucrainene au dispărut. Armata ucraineană: „Belarus va intra în război”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Profimedia
FOTO Profimedia

Armata ucraineană a efectuat mai multe contraatacuri, provocând pierderi invadatorilor ruşi în echipamente şi personal.

LIVETEXTUL CONTINUA AICI

UPDATE 23.59 Ocupanţii le-au oferit membrilor Primăriei Mariupol să treacă de partea Rusiei. În acest timp, trupele ruse scot cu forţa locuitorii din Mariupol, trimiţându-i în Federaţia Rusă şi zonele separatiste din Donbas. Persoanelor deportate forţat pe teritoriul ocupanţilor le sunt confiscate paşapoartele ucrainene.

UPDATE 23.57 Mai multe explozii au avut loc în districtul Podilskyi din Kiev, a anunţat pe Telegram primarul Kievului, Vitaliy Klitschko. Au fost lovite unele case şi centre comerciale. Potrivit lui Klitschko, salvatorii, medicii şi poliţia sunt deja la locul producerii exploziilor.

UPDATE 23.27 În toate regiunile Ucrainei a fost interzisă fotografierea şi distribuirea fotografiilor cu drumurile publice, facilităţile publice, infrastructura, punctele de control, fortificaţiile. De asemenea, nu este posibil să filmaţi locaţia, concentrarea sau mişcarea forţelor de apărare ucrainiene.

UPDATE 22.51 Viceprim-ministrul şi ministru pentru Reintegrarea Teritoriilor Ocupate, Iryna Vereşciuk a anunţat dispariţia a cinci şoferi şi a unui medic dintr-un convoi de ajutor umanitar din regiunea Harkov. Potrivit lui Vereshchuk, ajutorul umanitar a fost livrat de la Harkov în satul Rohan, dar ocupanţii au întrerupt livrarea de ajutor umanitar în satul Mala Rohan, capturând personalul ce deservea respectivul convoi.

UPDATE 22.36 Viceprim-ministrul şi ministrul pentru Reintegrarea Teritoriilor Ocupate, Iryna Vereshchuk a declarat că patru dintre cele şapte coridoare umanitare au fost operaţionale pe 20 martie. „Un total de 7.295 de persoane au fost evacuate”, a spus Vereshchuk. Prioritare în aceste zile sunt evacuările din Mariupol şi Berdiansk.

UPDATE 22.04 Ambasadorul Chinei în SUA respinge zvonurile conform cărora Beijingul oferă asistenţă militară Rusiei şi spune că ţara sa „promovează discuţiile de pace şi cere încetarea imediată a focului”.

Oficialul spune că ţara sa nu va trimite arme Rusiei pentru a fi folosite în Ucraina, dar nu a exclus definitiv posibilitatea ca Beijingul să se răzgândească în viitor, relatează The Guardian.

UPDATE 21.59 Şeful Administraţiei Militare Regionale Kiev, Oleksandr Pavliuk, nu exclude ca în viitorul apropiat inamicul să încerce să forţeze râul Irpin, conform unei postări pe Telegram. Potrivit lui Pavlyuk, în timpul unei alte încercări de a ataca Kievul, ocupanţii au pierdut un detaşament combinat al Regimentului 6 Tancuri.

UPDATE 21.40 După ce au fost ţinuţi ostatici de trupele ruseşti timp de mai bine de trei săptămâni, lucrătorii de la centrala nucleară dezafectată de la Cernobîl au fost eliberaţi. Aceştia au fost înlocuiţi cu 64 de angajaţi care s-au oferit voluntar să se deplaseze la centrală.

UPDATE 21.24 Aproximativ 1.000 de soldaţi ruşi sunt ucişi sau răniţi în Ucraina în fiecare zi. În acelaşi timp, Rusia a folosit deja 75% din forţele sale pregătite pentru luptă în Ucraina, dintre care aproximativ o treime nu mai sunt pregătite pentru luptă, scrie The Washington Post.

După cum notează Rob Lee, fostul analist al Institutului de Cercetare pentru Politică Externă şi Marină al Armatei SUA, din cele 168 de forţe operative ale batalioanelor armatei ruse, 120 luptă deja în Ucraina, reprezentând aproximativ 100.000 de soldaţi din 190.000 dislocaţi în Ucraina. Asta înseamnă că Rusia şi-a angajat deja 75% din rezervele sale pregătite pentru luptă în război.

Citeşte şi: Cine sunt şi cum s-au pregătit Forţele pentru Operaţii Speciale ale Ucrainei, care au umilit armata rusă

UPDATE 20.50 „Deşi Putin spune că Occidentul face Ucraina antirusă, el a făcut mai multe să facă fosta republică sovietică antirusă decât ar putea să obţină orice fel de propagandă americană. Pur şi simplu, nu poţi face o naţiune să te iubească bombardând-o”, spune Nina Hruşciova, strănepoata fostului lider sovietic Nikita Hruşciov.

Nina Hruşciova este profesoară de afaceri internaţionale la New School din New York, născută la Moscova. Ea este, de asemenea, strănepoata lui Nikita Hruşciov, fostul lider sovietic renumit pentru că l-a denunţat pe Stalin şi a implementat o politică de „coexistenţă paşnică” cu Occidentul.

UPDATE 20.31 Preşedintele Ucrainei şi-a atras critici din partea mai multor deputaţi şi oficiali guvernamentali israelieni după discursul rostit în Knesset, prin videoconferinţă, în care a comparat războiului dintre Ucraina şi Rusia cu Holocaustul.

Numeroşi oficiali israelieni au criticat comparaţiile lui Zelenski cu Holocaustul. "Eu îl admir pe preşedintele Ucrainei şi susţin poporul ucrainean cu inima şi cu faptele, dar istoria teribilă a Holocaustului nu poate fi rescrisă", a reacţionat imediat ministrul israelian al Telecomunicaţiilor, Yoaz Hendel. 

Citeşte şi: „Generaţia Putin”, împotriva războiului. Corespondenţa unui cuplu rus: el recrut, ea protestatară. „Cu atâtea rachete, parcă am lansa un război contra Europei”

UPDATE 20.02 Volodimir Zelenski a comparat invadarea ţării sale de către Rusia cu al doilea Război Mondial, considerând agresiunea la adresa Ucrainei drept “un război prin care se doreşte distrugerea poporului ucrainean”, informează Interfax.

„Am dreptul să compar istoria noastră cu a voastră, lupta noastră pentru supravieţuire cu al doilea Război Mondial”, s-a adresat Zelenski parlamentului şi guvernului din Israel.


Discursul lui Volodimir Zelenski, transmis în direct în piaţa Habima din Tel Aviv, Israel FOTO EPA-EFE

Discursul lui Volodimir Zelenski transmis in direct in Tel Aviv FOTO EPA-EFE

UPDATE 19.04 Volodimir Zelenkski, preşedintele Ucrainei, a vorbit într-un interviu CNN despre situaţia conflictuală dintre ţara sa şi Rusia. Acesta a spus că Ucraina nu poate face „compromisuri“ teritoriale cu Rusia.

Preşedintele ucrainean a adăugat că, dacă ţara sa ar fi fost primită mai devreme în NATO, Rusia nu ar fi declanşat invazia.

„Dacă am fi fost membri NATO, nu ar fi început un război. Aş dori să primesc garanţii de securitate pentru ţara mea, pentru poporul meu”, a spus Zelenski, adăugând că este recunoscător pentru ajutorul oferit de NATO de la începutul invaziei.

UPDATE 18.51 Jen Psaki, secretarul de presă al Casei Albe, a anunţat, duminică, în social media, că preşedintele american Joe Biden un are planuri să viziteze Ucraina săptămâna viitoare.

„Vom avea mai târziu, astăzi, detalii suplimentare cu privire la călătoria preşedintelui în Europa. Călătoria se va axa pe unirea în continuare a lumii pentru susţinerea poporului ucrainean şi împotriva invadării Ucrainei de către preşedintele Putin, însă nu există planuri de călătorie către Ucraina”, a precizat Psaki pe Twitter.

Sâmbătă, fostul preşedinte ucrainean Petro Poroşenko declara că Joe Biden ar trebui să viziteze Ucraina în timp ce se află în Europa, la summit-ul NATO de la Bruxelles, săptămâna viitoare.

UPDATE 18.24 Bruno Le Maire, ministrul francez al Economiei, a enumerat proprietăţile şi bunurile imobilizate ale oligarhilor ruşi şi a spus că a fost blocată suma de 850 de milioane de euro.

„Am imobilizat 150 de milioane de euro în conturi personale în Franta. Am mai imobilizat 539 de milioane euro în clădiri rezidenţiale pe teritoriul francez, mai exact treizeci de proprietăţi sau apartamente. Şi am imobilizat două iahturi, ambele valorând 150 de milioane de euro”, enumeră Bruno Le Maire, într-o emisiune TV.

UPDATE 18.12 Invadatorii ruşi au torturat cel puţin 12 locuitori din oraşul Enerhodar, din Ucraina, în ultimele două zile. În oraşul Enerhodar, din regiunea Zaporijjie, invadatorii ruşi au început represiunile împotriva locuitorilor paşnici ai oraşului, relatează RBC-Ucraina, cu referire la Enerhoatom.

Potrivit unor informaţii preliminare, cel puţin 12 patrioţi locali au fost supuşi torturii de către ruşi, în ultimele două zile. Din câte se ştie, aceste persoane demascau acţiunile ruşilor, luptând activ împotriva invadatorilor pe reţelele de socializare. 

"Ruşii au dus cu forţa aceste persoane în pădure, le-au batjocorit, le-au umilit şi au încercat "să le convingă la modul insistent'' să treacă de partea inamicului. Nimeni nu s-a predat! Victoria va fi de partea noastră!", se specifică într-un comunicat remis de Enerhoatom. Trupele ruse au distrus podul care făcea legătură între Zaporijjie şi Enerhodar. La Enerhodar au fost aduse ajutoare umanitare de către Crucea Roşie.

UPDATE 17.52 Cinci nave încărcate cu câteva zeci de mii de tone de cereale ucrainene au dispărut din portul Berdiansk, a declarat Oleksandr Staruh, preşedintele administraţiei militare regionale Zaporojie, scrie Radio Liberty. Locuitorii din Berdiansk au raportat despre dispariţia navelor cu marfă.

„Acolo erau cinci nave care aşteptau să fie încărcate. Unele dintre ele erau încărcate complet - putem vedea asta din documentele vamale, unele erau încărcate parţial. În urmă cu câteva zile, aceste nave au dispărut din portul Berdyansk. După cum spun oamenii, ele au fost duse undeva de remorcherele ruseşti”, a spus Staruh.

UPDATE 17.29 Mii de ucraineni au ieşit să protesteze faţă de războiul din Ucraina în oraşele Herson, Kahovka şi Berdyansk, ocupate acum de ruşi. Imagini de la manifestaţii au post postate pe Twitter.

Protestatarii se manifestă paşnic şi nu au fost raportate până acum incidente în Herson şi Kahova. Totuşi, în Berdiansk, 200-250 de persoane s-au adunat la miting, iar potrivit localnicilor, militarii au început să-i bată şi să-i reţină pe oameni. Momentul a fost distribuit şi pe reţelele de socializare.

UPDATE 16.48 Cel puţin 902 civili au fost ucişi şi 1.459 au fost răniţi în Ucraina până sâmbătă, la miezul nopţii, ora locală, a anunţat duminică Biroul ONU pentru drepturile omului (OHCHR), citat de Reuters.

Majoritatea victimelor au fost ucise de arme explozive, din cauza bombardamentelor cu artilerie grea şi sisteme de rachete cu lansare multiplă, precum şi rachete şi atacuri aeriene, a precizat OHCHR.

Bilanţul real este considerat a fi mult mai mare. OHCHR, care are o echipă de monitorizare în ţară, nu a putut încă să primească sau să verifice rapoartele privind victimele din mai multe oraşe grav afectate, inclusiv Mariupol. 

UPDATE 16.14 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a avertizat că doar prin negocieri se poate pune capăt războiului din Ucraina. Dacă negocierile ar eşua, acest lucru ar duce la un al treilea război mondial, a spus el într-un interviu pentru CNN.

Zelenski a fost întrebat dacă e pregătit să negocieze cu Putin în urma atacurilor civililor din Mariupol şi alte oraşe ale Ucrainei.

„Sunt pregătit pentru negocieri. Am fost pregătit în ultimii doi ani. Şi fără negocieri nu putem pune capăt acestui război”, a spus Zelenski, potrivit The Guardian.

UPDATE 14.59 Zece milioane de persoane au fugit din casele lor în Ucraina din cauza războiului "devastator" condus de Rusia, a declarat duminică Înaltul Comisariat al Naţiunilor Unite pentru refugiaţi Filippo Grandi.

UPDATE 14.29 Autorităţile din Ucraina anunţă că a fost ucis în timpul ostilităţilor un ofiţer superior de navă rus, potrivit BBC.

Căpitanul de prim rang Andrey Paliy a fost ucis în timpul unor lupte intense, a anunţat, duminică, Statul Major al Ucrainei, într-o postare pe Facebook.  

Circumstanţele morţii sale sunt însă neclare, iar Moscova nu a comentat încă rapoartele.  

UPDATE 13.50 Forţele armate ucrainene au revizuit bilanţul pierderilor estimate provocate Rusiei, anunţă Kyiv Independent. 14.700 de soldaţi ruşi ar fi decedat de la 24 februarie până în prezent.

Pe 20 martie, armata ucraineană a mai semnalat că a distrus 1.487 de vehicule blindate, 230 de sisteme de artilerie, 60 de rezervoare de carburant, 74 de lansatoare de rachete, 118 elicoptere, 96 de avioane şi 44 antiaeriene.

UPDATE 13.35 Ministrul de Externe al Turciei, Mevlut Cavusoglu, a declarat într-un interviu că Rusia şi Ucraina se apropie de un acord pe subiecte „critice”.

Oficialul turc a mai spus că există speranţe pentru o încetare a focului dacă cele două părţi nu vor da înapoi de la progresele obţinute în negocierile de până acum, informează Reuters.

Citeşte şi: Serviciile secrete ucrainene susţin că elita rusă ia în considerare înlăturarea lui Putin de la putere. Cine ar putea să-i ia locul

UPDATE 13.06 Azovstal, una dintre cele mai mari uzine metalurgice din Europa, a fost distrusă de bombardamentele ruşilor, a declarat consilierul ministrului de interne al Ucrainei, Vadim Denisenko, într-o intervenţie televizată.

UPDATE 12.28 Ocupanţii ruşi au implicat flota în distrugerea Mariupolului - asupra oraşului s-a tras de pe patru nave ale Marinei Ruse, transmite serviciul de presă al regimentului Azov.

„Oraşul Mariupol tocmai a fost bombardat de patru nave ale Marinei Ruse. Inamicul continuă să distrugă cu cinism oraşul ucrainean, folosind tot arsenalul de care dispune .

După aviaţie, artilerie, diverse sisteme de rachete şi tancuri, invadatorii ruşi distrug oraşul cu arme grele de pe navele de război.”

UPDATE 12.13 Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a reacţionat la propunerea Guvernului polonez privind trimiterea unei misiuni de menţinere a păcii a NATO sau a unei alte organizaţii internaţionale în Ucraina – scrie portalul Onet.pl.

„Aceasta este demagogie, iar în NATO vor înţelege că trebuie să fie realişti” – a afirmat Lavrov. În plus, ministrul rus de externe a declarat că nu exclude că, dacă s-ar lua o astfel de decizie, majoritatea forţelor de menţinere a păcii ar veni din Polonia, iar această ţară ar prelua controlul asupra vestului Ucrainei şi a oraşului Lviv. În acest caz, a adăugat Lavrov, polonezii „ar rămâne acolo mult timp şi, poate, acesta este scopul acestui plan”.

UPDATE 12.01 Statele Unite au discutat neoficial cu Turcia despre posibilitatea transferului sistemelor ruseşti de rachete antiaeriene (SAM) S-400 Triumph în Ucraina. Potrivit Reuters, discuţii informale ar fi avut loc luna trecută.

Problema ar fi fost discutată şi la începutul lunii martie, în timpul vizitei la Ankara a secretarului de stat adjunct al SUA Wendy Sherman.

UPDATE 11.44 Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei spune că există o mare ameninţare cu un atac asupra regiunii Volii să vină de pe teritoriul Belarusului, relatează UP.

„Ameninţarea unei ofensive din partea Republicii Belarus în direcţia Volîin este evaluată ca fiind ridicată”, a precizat Statul Major, care asigură că Ucraina este pregătită să riposteze.

Potrivit informaţiilor, Belarus va intra în război cu Ucraina de partea Rusiei în următoarele 1-2 zile. Conducerea ţării a luat o astfel de decizie, în ciuda rezistenţei militarilor şi civililor i din Belarus.

„Bieloruşii nu au luptat nicăieri, nu au nici experienţă de luptă, nici motive clare pentru războiul cu Ucraina. Armata belarusă va deveni carne de tun pe teritoriul Ucrainei”, spun structurile de putere din Ucraina.

Ambasadorul Belarusului în Ucraina, Igor Sokol, a declarat că ambasada a finalizat evacuarea angajaţilor săi din Ucraina, informează agenţia de stat BelTA din Belarus.

Ambasadorul a evocat „condiţii de muncă insuportabile” drept motiv al evacuării – în special faptul că ambasadei i-au fost blocate din toate conturile financiare, iar personalul ar fi „primit ameninţări constante cu violenţa fizică”.

Ultimul grup de diplomaţi a părăsit Ucraina în perioada 18-19 martie prin Moldova. Totodată, ambasadorul belarus se plânge că diplomaţii au fost examinaţi timp de aproape 20 de ore la trecerea graniţei la punctul de control Moghilev-Podolski de la graniţa ucraineano-moldovenească.

UPDATE 11.04 Şapte coridoare umanitare pentru evacuarea rezidenţilor din aşezările afectate de război şi pentru trimiterea de ajutoare au fost convenite pentru ziua de duminică, a anunţat viceprim-ministrul Ucrainei, ministru al Reintegrării Teritoriilor Ocupate Temporar Irina Vereshchuk.

”Autobuzele pentru locuitorii din Mariupol vor aştepta în piaţa din faţa complexului sportiv al oraşului Berdeansk, începând cu ora 9:30. Plecarea spre Zaporojie este planificată la ora 11:00”, a spus Irina Vereşciuk. 

Potrivit acesteia, în Berdeansk  va fi posibilă alimentarea maşinilor private ale locuitorilor din Mariupol care conduc pe ruta către Zaporojie.  

Alte rute umanitare au fost convenite în regiunea Kiev, oficialul precizând pentru locuitorii din zonă adresele de plecare ale convoaielor.  

În regiunea Harkov, mărfurile umanitare vor fi trimise de la Harkov către oraşul Vovchansk şi satele Rohan şi Nova Rohan.

Este planificată livrarea de alimente şi medicamente către aceste localităţi. 

Viceprim-ministrul şi-a exprimat speranţa în eficacitatea coridoarelor umanitare de astăzi. 

UPDATE 10.24 Rusia a afirmat, duminică, a doua oară, că a folosit rachete hipersonice în Ucraina, de data aceasta pentru a distruge un rezervor de carburant al armatei ucrainene din sudul ţării, scrie AFP.

UPDATE 10.02 Consiliul oraşului Mariupol a transmis că forţele ruse au bombardat sâmbătă o şcoală în care se adăposteau 400 de oameni, dar nu există încă informaţii certe despre victime, transmite BBC.

Într-o actualizare pe Telegram, Consiliul oraşului Mariupol a transmis că imobilul a fost distrus şi oamenii care se adăposteau acolo sunt sub dărâmături.  

În şcoală erau femei, copii şi bătrâni.  

Nu există încă informaţii despre victime, comunicarea cu Mariupol fiind incredibil de dificilă.  

CNN precizează că este vorba despre o şcoală de artă folosită drept adăpost.

UPDATE 09.20 Locuitorii din Mariupol sunt duşi pe teritoriul Rusiei împotriva voinţei lor de către forţele ruse, potrivit unui comunicat de sâmbătă al Consiliului oraşului ucrainean, relatează CNN.

"Ceea ce fac ocupanţii astăzi este familiar pentru generaţia mai în vârstă, care a văzut evenimentele oribile din cel de-al Doilea Război Mondial, când naziştii au capturat cu forţa oameni. Este greu de imaginat că în secolul 21 oamenii pot fi duşi cu forţa în altă ţară”, a spus primarul oraşului Mariupol, Vadim Boicenko.

UPDATE 09.11 Fiica de 24 de ani a purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dimitri Peskov, susţine că este „complet nedrept şi nerezonabil” să fie vizată de sancţiuni internaţionale, ea neavând nicio legătură cu situaţia creată, potrivit Nexta.

UPDATE 08.55 Prim-ministrul japonez Fumio Kishida i-a spus, sâmbătă, omologului său indian, Narendra Modi, că invadarea Ucrainei de către Rusia "zguduie fundaţia ordinii internaţionale" şi necesită un răspuns mai puternic, relatează CNN.

Cei doi lideri s-au întâlnit în capitala Indiei, New Delhi, pentru a îmbunătăţi parteneriatele economice şi a consolida securitatea pe fondul crizei din Ucraina.

"Am confirmat că orice modificare unilaterală a status quo-ului prin forţă nu poate fi iertată în nicio regiune şi că este necesar să se caute soluţii paşnice ale disputelor bazate pe dreptul internaţional”, a declarat Kishida, după întâlnirea lor.

Modi nu a comentat direct situaţia din Ucraina, dar a recunoscut că incidentele geopolitice "prezintă noi provocări".

Ambele ţări sunt membre Quad - o grupare informală de securitate care include şi Statele Unite şi Australia.

Dar India este singura ţară din grup care nu a condamnat în mod explicit atacurile Rusiei, cerând în mod repetat "încetarea imediată a violenţei".

UPDATE 08.33 Cel puţin 6.623 de persoane au fost evacuate, sâmbătă, prin coridoarele umanitare din oraşele ucrainene asediate, potrivit lui Kirilo Timoşenko, un înalt oficial de la biroul preşedintelui Volodimir Zelenski, relatează CNN.

Timoşenko a spus că 4.128 de persoane, inclusiv 1.172 de copii, au fost evacuate din Mariupol spre Zaporojie.

În regiunea Kiev, 1.820 de persoane au fost evacuate din oraşe mai mici -- inclusiv Bucea, Bilohorodka, Piskivka şi Horenci -- şi apoi au fost transportate în capitala ucraineană Kiev, a spus el.

În alte părţi ale Ucrainei, 675 de persoane au fost evacuate din regiunea Lugansk, a spus Timoşenko.

UPDATE 08.20 Rusia a acuzat, sâmbătă, Ucraina că pregăteşte atacuri împotriva posturilor diplomatice ale ţărilor occidentale din Liov, în vestul ţării, pe care ar urma să le atribuie armatei ruse, informează lalibre.be.

"Regimul naţionalist de la Kiev pregăteşte atacuri asupra clădirilor diplomatice ale Statelor Unite şi ale altor ţări occidentale. Aceste atacuri vor fi prezentate ca atacuri ale forţelor ruse", a declarat purtătorul de cuvânt al ministrului rus al Apărării, Igor Konaşenkov.

În acest fel, Ucraina intenţionează să crească presiunea asupra NATO pentru a livra Ucrainei mai multe arme şi pentru a stabili o zonă de excludere aeriană, potrivit Moscovei.

Purtătorul de cuvânt, însă, nu a furnizat nicio dovadă care să susţină declaraţia sa.

De la începutul ostilităţilor din 24 februarie, mai multe ţări occidentale şi-au retras personalul diplomatic din capitala Kiev. şi s-au relocat la Liov.

UPDATE 07.36 Alertele de raid aerian au fost declanşate, duminică dimineaţă, ”aproape în fiecare regiune” a Ucrainei, transmite The Kiev Independent.

Au fost activate sirene în regiunile Sumî, Nikolaev, Ternopil, Poltava, Kropîvnîţkîi, Harkov, Zaporojie, Kiev, Liov, Ivano-Frankivsk, Dnipro, Rivne, Volîn, Cerkasî, Jîtomîr, Viniţa, Odesa. 

Corespondenţii BBC din oraşul de vest Liov au raportat că au auzit sirene în ultima oră.

Locuitorii din multe alte oraşe şi regiuni din Ucraina au fost, de asemenea, treziţi de sirenele de raid aerian, în ceea ce a devenit un eveniment zilnic. 

UPDATE 06.41 Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunţat restricţii privind activităţile a 11 partide politice din ţară, inclusiv unele acuzate că au legături cu statul rus, relatează BBC.

Restricţia vizează şi Platforma Opoziţiei - Pentru viaţă, unul dintre cele mai mari partide pro-ruse cu reprezentanţi în parlamentul Ucrainei.

Alte partide vizate sunt Blocul Opoziţiei sau Partidul Socialist Progresist din Ucraina.

Ministerul ucrainean al Justiţiei va acţiona imediat pentru a pune în aplicare interdicţia, despre care Zelenski a spus că va dura atâta timp cât legea marţială este în vigoare.

UPDATE 05.26 Rusia a deschis un dosar împotriva a 10 militari ruşi pentru că au refuzat să continue ofensiva spre Harkov. Din cauza pierderilor mari ale unităţii, aceşti soldaţi au refuzat să continue să participe la ostilităţi. Ca urmare, biroul comandantului oraşului rus Belgorod a declanşat o anchetă asupra celor 10 militari ai Brigăzii Motorizate 138 de Puşcaşi care au participat activ la atacul de la Harkov, a comunicat Statul Major al Forţelor Armate Ucrainiene. Este de remarcat şi faptul că şeful celui de-al 652-lea grup de informaţii şi operaţiuni psihologice al forţelor ruse a fost mustrat sever pentru munca slabă la crearea aşa-numitei „Republici Populare Herson”, conform aceleaşi surse.

UPDATE 05.11 Urmare a atacurilor din partea armatei ruse, de sub dărâmăturile cazărmilor din zona Nikolaev, salvatorii au scos cadavrele a 50 de militari ucrainieni, conform agenţiei de presă AFP, citând date primite de la armata ucraineană. Potrivit altor surse, în urma bombardării cazărmii, bilanţul morţilor ar putea ajunge la 100 de persoane.

"Aştept ca datele oficiale de la ZSU să ne ofere corect cifrele", - a comentat şeful zonei Nikolaev, Vitaly Kim, într-una dintre postările sale video.

ZSU a distrus echipamentele ruşilor lângă Kiev. Armata ucraineană are un nou trofeu-SAM „Arrow-10”.

UPDATE 03.47 Ucrainenii au dovedit că ştiu să lupte mai profesionist decât o armată care luptă de zeci de ani în diferite regiuni şi în diferite condiţii, a declarat, duminică dimineaţă, preşedintele Volodimir Zelenski într-un nou mesaj, în timp ce Ucraina a intrat în a 25-a zi de război.

"Cea de-a 24-a zi a invaziei pe scară largă a Ucrainei de către Rusia s-a încheiat. După opt ani de agresiune, ucrainenii au dovedit că ştiu să lupte mai profesionist decât o armată care luptă de zeci de ani în diferite regiuni şi în diferite condiţii. Răspundem cu înţelepciune şi curaj numărului mare de echipamente şi soldaţi trimişi în Ucraina. De aceea, de exemplu, ucraineana Ceornobaivka va intra în istoria războiului. Acesta este un loc în care armata rusă şi comandanţii lor s-au arătat complet aşa cum sunt: ​​incompetenţi, capabili să-şi conducă pur şi simplu oamenii la măcel", a declarat el.

UPDATE 02.52 Trupele ruse au oprit un convoi de autobuze lângă Berdiansk care transporta oameni de la Mariupol la Zaporojia, a comunicat Consiliul Local Berdyansk .

„Veşti nu prea bune seara! Un convoi de autobuze pentru evacuarea locuitorilor din Mariupol a plecat spre oraşul Berdyansk din Zaporojie. Convoiul a fost oprit pe un inel în faţa satului Azovske Berdyansk OTG la trei kilometri de oraşul Zaporojie ", - se spune în mesaj.

Ca urmare, mii de locuitori din Mariupol care au fugit de bombele ruseşti mor acum de foame în suburbiile ocupate de ruşi. În acelaşi timp, ieri, 6.623 de persoane au reuşit să se evacueze prin coridoarele umanitare. În special, 4.128 de persoane au părăsit Mariupol spre Zaporijia, dintre care 1.172 erau copii.

UPDATE 02.28 Spre Vest, nu spre Est. „Ruşii pregătesc o provocare informaţională. Ei au răspândit informaţii că astăzi au evacuat ucrainenii din Severodoneţk, Rubijne şi Lysychansk, în Luganskul ocupat, indicând numărul de 350 de oameni... Nu este adevărat! Niciunul dintre ucrainenii din Severodoneţk, Rubijne şi Lysychansk nu a plecat în teritoriul ocupat!”, a postat pe Telegram, Şeful Administraţiei Militare Regionale Luhansk, Serhiy Haidai.

Potrivit acestuia, toţi locuitorii acestor oraşe din regiunea Lugansk sunt deja în siguranţă şi se îndreaptă spre vestul ţării. 

UPDATE 01.19 Sâmbătă, 19 martie, inamicul şi-a redus semnificativ prezenţa pe cerul ucrainean. Prin urmare, din păcate, apărarea antiaeriană a doborât doar trei elicoptere ale fasciştilor ruşi astăzi. Deci, planul zilnic pentru eliminarea ruşilor din soaţiul aerian ucrainean nu a fost îndeplinit”, a postat pe Facebook Comandamentul Forţelor Aeriene al Forţelor Armate ale Ucrainei.

UPDATE 01.07 „Până acum nu s-au produs schimbări semnificative în situaţia operaţională. Inamicul a fost oprit pe aproape toate direcţiile înaintării sale. În unele zone, inamicul a fost respins. În special, inamicul a fost împins la aproximativ 70 km înapoi de capitală în ultimele câteva zile”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării al Ucrainei, Oleksandr Motuzianyk, la o şedinţă de informare, când a fost întrebat dacă linia frontului a avansat adânc în Ucraina în ultimele zile.

Pierderile totale în luptă ale inamicului în perioada 24 februarie - 19 martie sunt de: aproximativ 14.400 de oameni, 466 de tancuri, 1.470 de vehicule blindate de luptă, 213 de sisteme de artilerie, 72 de MLRS, 44 de unităţi de apărare aeriană, 95 de avioane, 115 elicoptere, 914 vehicule, 3 nave/ambarcaţiuni, 60 de autocisterne de combustibil, 17 UAV-uri de nivel operaţional şi tactic, 11 unităţi de echipamente speciale. 

UPDATE 00.40 Apărătorii ucraineni au respins 10 atacuri inamice în regiunile Lugansk şi  Doneţk, provocând pierderi semnificative inamicului, a declarata într-o postare pe Facebook serviciul de presă al Operaţiunii Forţelor Comunale. Apărătorii ucraineni au distrus 10 vehicule blindate de asalt, 2 vehicule de remorcare blindate uşoare multifuncţionale, 8 tancuri, 7 vehicule de luptă mecanizate de infanterie, 1 vehicul blindat de transport de trupe, 10 camioane.

„Pierderile de forţă de luptă ale inamicului s-au ridicat la peste 100 de oameni”, a adăugat serviciul de presă.

UPDATE 00.29 Trupele ruse care se apropie de graniţa Belarus-Ucraina vor încerca să o traverseze. Ruşii nu renunţă la ideea de a mai face o nouă încercare de a asalta oraşul Kiev. 

ŞTIRE INIŢIALĂ Pe 19 martie, armata ucraineană a efectuat mai multe contraatacuri, provocând pierderi invadatorilor ruşi în echipamente şi personal.

"Regimentul Azov a contraatacat la Mariupol astăzi [19 martie], eliminând până la 50 de soldaţi ruşi şi mai multe unităţi de tehnică militară rusă. De fapt, oraşul rezistă, oraşul luptă", declara consilierul ministrului de Interne al Ucrainei, Vadym. Denysenko în emisiunea teletonului la nivel naţional, relatează Ukrinform.

El a adăugat că armata ucraineană a lansat şi un contraatac în direcţia Zaporojie.

"Până la 60 de ruşi au fost ucişi, mai multe echipamente de luptă au fost distruse. Aş dori să menţionez şi direcţia belarusă. Gherilele din Belarus ne-au ajutat prin dezactivarea efectivă a căii ferate spre Ucraina", a spus consilierul. Astfel, a adăugat el, „în prezent este imposibil să ajungi în Ucraina pe calea ferată din Belarus, ceea ce ar complica logistica pentru Federaţia Rusă”.

UPDATE 23.37 Trupele ruse au tras asupra unui spital din oraşul Cernihiv, potrivit primarului Vladyslav Atroşenko. Potrivit primarului, nu a fost prevăzut un coridor umanitar. Spitalul nr.2 a fost bombardat. Acum pacienţii postoperatori stau întinşi pe coridoare la o temperatură de +10 grade.

UPDATE 23.15 Papa Francisc a ajuns la Spitalul de Pediatrie Bambino Gesù din Vatican pentru a vizita un grup de copii ucraineni care primesc tratament după ce au fugit de războiul din ţara lor.

UPDATE 22.06 Bărbaţii recrutaţi de armata rusă din teritoriile ocupate în Ucraina sunt folosiţi ca „momeală”, „carne de tun” pentru identificarea poziţiilor armatei ucrainene, acuză Directoratul Principal de Informaţii ale Forţelor Armate ale Ucrainei.

UPDATE 22.00 Serviciile feroviare dintre Ucraina şi Belarus au fost suspendate, potrivit Oleksandr Kamyshyn, preşedintele Consiliului de administraţie al SA Ukrzaliznytsia.

"Nu mai există legături feroviare între Ucraina şi Belarus. Nu voi specifica detaliile, dar sunt recunoscător căilor ferate din Belarus pentru ceea ce fac", a spus Kamyshyn la postul de televiziune Current Time.

Totodată, şeful consiliului de administraţie a refuzat să menţioneze data de la care a fost suspendată legătura feroviară.

UPDATE 21.55 Un înalt oficial al Guvernului chinez susţine că sancţiunile impuse de către naţiunile occidentale Rusiei din cauza Ucrainei sunt din ce în ce mai „scandaloase”, transmite Reuters.

Viceministrul chinez de Externe, Le Yucheng, afirmă, de asemenea, că NATO nu ar trebui să se extindă în continuare spre est, forţând „în colţ” o putere nucleară precum Rusia. 

UPDATE 21.31 La Harkov, un bărbat şi un copil de 9 ani au fost ucişi în bombardamentele ruse din districtul HTZa anunţat serviciul de presă al Administraţiei Militare Regionale Harkov pe Telegram. El a mai informat că Forţele Armate ale Ucrainei care deţin poziţii defensive în Harkov au contraatacat în unele zone şi au învins coloanele inamice lungi care se apropiau de Harkov. În districtul Derhachivskyi, o unitate mobilă a Gărzii Naţionale a intrat în luptă cu invadatorii. Drept urmare, armata ucraineană a distrus mai mulţi soldaţi şi o mulţime de echipamente ale inamicului rus. 

UPDATE 21.29 Noi imagini de satelit de la Maxar Technologies arată gradul de distrugere a teatrului din Mariupol, care adăpostea circa 1.300 de civili în momentul în care a fost bombardat armata rusă.

În imaginile difuzate de Maxar Technologies se poate vedea că aproximativ două treimi din clădirea teatrului din Mariupol este distrusă, în timp ce doar faţada de vest stă picioare, transmite CNN.

Mesajul „copii”, scris pentru a avertiza armata rusă, încă este vizibil.

teatrul din Mariupol distrus FOTO Maxar Technologies

UPDATE 21.08 Fostul preşedinte ucrainean Petro Poroşenko a declarat că preşedintele american Joe Biden ar trebui să viziteze Ucraina în timp ce se află în Europa, la summit-ul NATO de la Bruxelles, săptămâna viitoare, transmite CNN.

UPDATE 20.44 ONU anunţă că 847 civili au murit şi 1.399 au fost răniţi de la debutul invaziei ruse în Ucraina şi până la începutul zilei de sâmbătă. Organizaţia aşteaptă încă multe rapoarte din zonă, apreciind că numărul victimelor este mult mai mare.

UPDATE 20.42 Consiliul Municipal din Kiev a anunţat, sâmbătă seară, că 228 de persoane, inclusiv 4 copii, au fost ucise de la debutul războiului, potrivit The Kiev Independent.

De la începutul războiului, 228 de persoane, inclusiv 4 copii, au fost ucise la Kiev.

Potrivit Consiliului Municipal Kiev, peste 900 de cetăţeni, inclusiv 16 copii, au fost răniţi.  

Aproape 40 de case, şase şcoli şi patru grădiniţe au fost avariate. 

UPDATE 20.15 Mii de oameni s-au strâns, sâmbătă, la Berna, pentru a-şi arăta susţinerea faţă de Ucraina şi a asculta un mesaj video al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

Zelenski a apărut pe un ecran uriaş în faţa manifestanţilor şi a rostit un discurs, aşa cum a mai procedat săptămânile trecute în timpul manifestaţiilor din alte oraşe europene.

Preşedintele ucrainean le-a mulţumit elveţienilor pentru susţinere şi a spus că îşi doreşte ca oamenii din ţara sa să trăiască la fel ca ei.

„Este dureros şi este greu. Dar este şi o luptă împotriva răului”, a spus Zelenski despre rezistenţa în afa agresiunii ruse.

Şeful statului ucraineni a transmis un mesaj şi pentru bancherii elveţieni, făcând apel la îngheţarea conturilor tuturor celor care susţin războiul lui Putin împotriva Ucrainei.

Volodimir Zelenski se adreseaza manifestantilor impotriva razboiului de la Berna FOTO EPA-EFE

FOTO EPA-EFE

UPDATE 19.59 Ruşii şi ucrainenii se acuză reciproc de minarea unor zone largi din Marea Neagră şi susţin că există riscuri pentru navele comerciale.

UPDATE 19.29 Ucraina a evacuat 190.000 de civili din zonele din prima linie, prin coridoare umanitare, de la începutul invaziei ruse, a declarat, sâmbătă, vicepremierul Irina Vereşciuk într-un interviu televizat, potrivit Reuters.

Coridoarele umanitare din regiunile Kiev şi Luhansk funcţionau, sâmbătă, a precizat Irina Vereşciuk, adăugând că un coridor planificat la Mariupol a fost doar parţial operaţional, trcerea autobuzelor nefiind permisă de trupele ruse. 

UPDATE 19.19 Câteva sute de persoane au manifestat în Piaţa Victoriei împotriva războiului din Ucraina, după care au pornit în marş către Ambasada Rusiei în România pentru a pleda pentru încetarea focului şi a crimelor împotriva umanităţii.

„Pace, aer şi natură! Nu război, nu dictatură”, „Gaz, petrol, război, nu sunt pentru noi” sau „Putin, cel mai mare asasin” - sunt câteva dinstra scandările auzite de rândul mulţimii - de toate vârstele - adunate sub mesajul „No War!”.

De la ora 18.00, manifestanţii au plecat din faţa sediului Guvernului către Ambasada Rusiei strigând „Slavă Ucrainei”. 

În faţa misiunii diplomatice ruseşti, manifestanţii au desfăşurat drapelul Ucrainei, în culorile galben şi albastru, şi au scandat lozinci în limba ucraineană. De altfel, o parte din protestatari sunt ucraineni fugiţi din calea războiului.

Manifestaţia este organizată de mai multe asociaţii, care se alătură, astfel, mai multor capitale ale lumii unde au avut loc evenimente similare. 

Europenii care susţin Ucraina în faţa agresiunii militare ruse sunt încurajaţi să publice fotografii pe reţelele de socializare cu hashtag-ul #CitiesWithUkraine.

Protest la ambasada Rusiei din Bucuresti 19 martie 2022 FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

FOTO Inquam/ Octav Ganea

UPDATE 19.10 Oraşul ucrainean Mariupol este aproape distrus, după zile întregi de bombardamente ruseşti:

UPDATE 18.53 UNICEF avertizează asupra pericolului la care se expun copiii care fug din calea războiului din Ucraina. Ei pot fi victime ale traficului de persoane. Potrivit organizaţiei, peste 1,5 milioane de copii au fugit din Ucraina ca refugiaţi din 24 februarie şi nenumăraţi alţii au fost strămutaţi din cauza violenţei.

Organizaţia precizează că peste 500 de copii neînsoţiţi au trecut graniţa din Ucraina în România, în perioada 24 februarie - 17 martie.

UPDATE 18.45 O mulţime de tancuri ruseşti implicate în invazia Ucrainei au cuşti ciudate sudate deasupra turelei.

Stijn Mitzer, un analist militar independent cu sediul în Amsterdam, a analizat sute de fotografii ale vehiculelor ruseşti distruse. El crede că, departe de a acţiona ca protecţie, cuştile nu au făcut nimic decât să adauge greutate, să facă tancurile mai uşor de observat şi poate da un sentiment fals şi periculos de securitate echipajului din interior. Astfel, ele au fost numite în batjocură de către unii analişti occidentali drept „armură de sprijin emoţional”.

Există mai multe explicaţii referitoare la rolul „cuştilor antitanc” montate pe turelele tancurilor ruse din Ucraina, conform specialiştilor militari. Una ar fi că respectiva „cuşcă” i-ar oferi o minimă protecţie comandantului tancului împotriva dronelor kamikaze sau a muniţiilor clasice lansate de alte drone.

În acelaşi timp, grilajul ar putea împiedica, teoretic, o rachetă antitanc să explodeze la impactul cu turela sau să provoace detonarea prematură a acesteia.

Problemă: Javelin este o rachetă cu dublă încărcătură de exploziv, numită „în tandem” şi creată special pentru „a trece” de tipul de blindaj reactiv specific blindatelor ruse.

UPDATE 18.30 Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov crede că relaţiile dintre Moscova şi Beijing vor deveni mai solide pe fondul „situaţiei politice actuale”.

Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov crede că relaţiile dintre Moscova şi Beijing vor deveni mai solide pe fondul „situaţiei politice actuale”.

UPDATE 18.17 Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, afirmă, sâmbătă, că o eventuală misiune de menţinere a păcii în Ucraina va fi decisă prin consens de liderii ţărilor NATO. „Liderii vor discuta cu foarte multă atenţie ce propune preşedintele Poloniei”, a afirmat Geoană. Un summit extraordinar al NATO are loc săptămâna viitoare.

UPDATE 18.11 China ar trebui să ia „decizia corectă” şi să se alăture altor naţiuni pentru a condamna invazia rusă în Ucraina, a declarat, sâmbătă, pe Twitter, negociatorul ucrainean Mykhailo Podolyak.

UPDATE 17.38 Primarul Kievului, fostul boxer Vitali Kliciko, le-a cerut sâmbătă aliaţilor occidentali să continue livrările de arme pentru Ucraina.

„Vă rugăm, sprijiniţi-ne!”, a spus Kliciko într-un interviu publicat sâmbătă de cotidianul italian „Corriere della Sera” şi preluat de agenţia de presă DPA.

„Suntem capabili să ne închidem singuri spaţiul aerian. Dar cu siguranţă trebuie să obţinem armele potrivite”, a adăugat el.

Potrivit lui Kliciko, peste 200 de civili au fost ucişi la Kiev de la începutul invaziei armatei ruse în Ucraina.

Primarul Kievului a mai făcut apel la ţările occidentale să întrerupă orice contact economic cu Rusia.

UPDATE 17.12 Şapte civili au fost ucişi vineri în urma unor bombardamente ale armatei ruse în localitatea Bucea, situată la nord-vest de Kiev.

În regiunea Doneţk, din estul Ucrainei, conducerea poliţiei regionale a evocat zeci de morţi şi răniţi în atacuri comise vineri de armata rusă.

Partea ucraineană acuză armata rusă că în ultimele 24 de ore a lovit clădiri rezidenţiale în mai multe oraşe din ţară.

UPDATE 17.08 Fostul premier britanic Gordon Brown se pronunţă pentru înfiinţarea unui tribunal internaţional de tipul celui de la Nurnberg în vederea anchetării lui Vladimir Putin pentru războiul pe care l-a declanşat împotriva Ucrainei.

Brown denunţă bombardamentele fără discernământ împotriva civililor, care contravin dreptului internaţional, nerespectarea cordoanelor umanitare şi şantajul nuclear.

„Am presupus că democraţia şi statul de drept vor prevala” după căderea Zidului Berlinului, doar că Putin le sfidează prin „folosirea forţei”, a declarat Gordon Brown într-un interviu acordat pentru BBC.

Întrebat dacă îl consideră pe liderul de la Kremlin un criminal de război, el a răspuns: „Aşa a spus preşedintele Biden şi acestea este şi părerea mea”.

UPDATE 16.55 O sută douăzeci şi şapte de sabotori au fost arestaţi la Kiev începând cu 24 februarie, ziua invadării Ucrainei de către armata rusă, a anunţat sâmbătă şeful administraţiei militare a capitalei ţării vecine, Mikola Jirnov, citat de BBC.


Bombardamente la Kiev FOTO Profimedia

kiev război ucraina rusia ziua 23. FOTO Profimedia

UPDATE 15.43 Johnson susţine că Vladimir Putin a făcut o „greşeală catastrofală“ atunci când a invadat Ucraina şi respinge ideea că aceasta a fost cauzată de preocupările legate de aderarea ţării la NATO.

„Cu fiecare zi în care rezistenţa eroică a Ucrainei continuă, este clar că Putin a făcut o greşeală catastrofală”, a spus el.

UPDATE 15.29 Guvernul ucrainean afirmă, într-o declaraţie publicată sâmbătă pe Facebook, că Serviciul federal de securitate rus (FSB) şi armata rusă au răpit-o pe jurnalista ucraineană Viktoria Roşcina, angajată a publicaţiei Hromadske, marţi, la Berdiansk, oraş port ocupat din regiunea Zaporojie.

Vineri, site-ul Hromadske a indicat pe Twitter că a pierdut contactul cu jurnalista sa Viktoria Roşcina. Reporters Sans Frontières a distribuit mesajul Hromadske.

„Jurnalista noastră Viktoria Roşcina este probabil captivă la ocupanţii ruşi. Ea a filmat videoclipuri şi a scris articole din punctele fierbinţi din estul şi sudul Ucrainei în toate zilele războiului ruso-ucrainean. Pe 12 martie nu am putut lua legătura cu Victoria. Potrivit martorilor, pe care nu îi putem numi din motive de securitate, în acel moment jurnalista se afla în Berdiansk, ocupat temporar. Pe 16 martie, am aflat că în ajun (probabil 15 martie) Viktoria Roşcina a fost reţinută de FSB. Acum nu se ştie nimic despre locul unde se află", este mesajul publicaţiei pe Twitter.

„Îndemnăm comunitatea ucraineană şi internaţională să ofere informaţii pentru eliberarea jurnalistei Victoria Roschina", a fost apelul publicaţiei Hromadske. 

UPDATE 15.14 Preşedintele bielorus Aleksandr Lukaşenko, aliatul şi prietenul lui Vladimir Putin, a declarant într-un interviu pentru televiziunea niponă TBS, citată de Reuters, că preşedintele rus este apt şi într-o formă mai bună ca niciodată.

„Noi doi nu ne-am întâlnit doar în calitate de şefi de stat, suntem într-o relaţie de prietenie”, a mai spus Lukaşenko într-un interviu înregistrat. „Am acces la toate detaliile legate de el, pe cât posibil, atât în materie de chestiuni de stat, cât şi personale”, a mai declarat el.

Comentariile sale vin în contextul în care mai mulţi lideri occidentali au pus sub semnul întrebării discernământul lui Putin având în vedere calculele greşite pe care şi le-a făcut cu privire la acţiunile militare împotriva Ucrainei.

UPDATE 14.40 Majoritatea sabotorilor reţinuţi care au colaborat cu armata rusă sunt cetăţeni ai Ucrainei, a declarat ministrul Afacerilor Interne Denis Monastîrski, relatează Ukrainska Pravda .

„Majoritatea sunt cetăţeni ai Ucrainei care au primit permise de şedere şi cetăţenie venind din alte ţări, sau părăsind teritoriile ocupate anterior. Sau chiar şi ucraineni care au fost în Federaţia Rusă pentru la anumit timp, au fost recrutaţi acolo şi apoi s-au întors pentru  îndeplini anumite sarcini”, a spus Monastîrski.

Ministrul i-a îndemnat pe ucraineni să fie atenţi la comportamentul atipic al oamenilor de pe stradă şi din mediul lor, mai ales să urmărească străinii care deţin arme, nefiind membri ai Forţelor Armate ale Ucrainei sau ai Apărării teritoriale. De asemenea, a sfătuit să se aibă în vedere revenirea bruscă a unor vecini din străinătate.

Monastirski a recomandat atenţie maximă în apropierea instalaţiilor militare şi a aeroporturilor.

El a cerut să fie raportate persoanele suspecte la 102 sau la linia telefonică a Serviciului de Securitate. Ulterior, oamenii legii vor verifica dacă această persoană este într-adevăr implicată în sabotaj în interesul ocupanţilor.

UPDATE 14.08 Cel puţin 80 de cadavre au fost scoase de sub dărâmături la Nikolaev, unde a fost atacată o bază militară, relatează BBC, citându-l pe jurnalistul belgian Robin Ramaekers.

UPDATE 13.55 Ucraina susţine că a eliminat comandantul Armatei a 8-a a Districtului Militar de Sud al Federaţiei Ruse, Andrei Mordvicev. Acesta ar fi fost ucis în urma unui atac asupra aerodromului de la Cernobaevka.

Este al cincilea general rus ucis de armata ucraineană, notează BBC, precizând că informaţia nu a putut fi verificată din surse independente.

general rus

UPDATE 13.02 Statul Major al Ucrainei susţine că peste 14.000 de soldaţi ruşi au fost ucişi în primele trei săptămâni de la invazia Moscovei în ţară, relatează BBC.

Într-o actualizare operaţională, oficialii ucraineni au spus că aproximativ 14.400 de soldaţi ruşi au fost ucişi.

Conform statului major, Moscova a pierdut o cantitate imensă de echipamente militare, inclusiv aproximativ 1.470 de transportoare blindate, 60 de tancuri şi peste 100 de avioane de luptă şi elicoptere.

BBC notează că nu poate verifica independent afirmaţia, deşi surse de informaţii occidentale au sugerat că aproximativ 7.000 de soldaţi au fost ucişi şi între 14.000 şi 21.000 au fost răniţi.

UPDATE 12.54 La cererea NATO, Olanda şi Germania vor furniza Slovaciei sisteme americane de rachete în locul sistemelor sale de apărare aeriană S-300, pe care le va preda Ucrainei, a anunţat ministerul olandez al Apărării, citat de Interfax-Ucraina.

UPDATE 12.43 Ministrul britanic de externe, Liz Truss, se teme că negocierile de pace dintre Ucraina şi Rusia sunt doar o „perdea de fum” folosită de Kremlin înaintea unei noi ofensive.

Într-un interviu acordat cotidianului The Times, Liz Truss a spus că este „foarte sceptică” în privinţa negocierilor şi a apreciat că Rusia le foloseşte ca o diversiune pentru a-şi „regrupa” forţele, informează lefigaro.fr.

UPDATE 12.25 Compania germană Robert Bosch GmbH a anunţat că îşi închide operaţiunile în Federaţia Rusă, informează Bloomberg. Decizia a fost luată după ce Ucraina a anunţat că Rusia foloseşte piese Bosch în echipamentele sale militare.

Compania a subliniat că utilizarea pieselor de schimb Bosch în scopuri „non-civile” încalcă politica sa.

UPDATE 12.10 Nexta a publicat pe Twitter noi imagini din Harkov, după încă o noapte de lupte intense.

UPDATE 11.52 Potrivit fostului comandant al forţelor NATO din Europa, generalul american în retragere Wesley Clark, cele mai probabile două scenarii ale războiului din Ucraina, la momentul acesta, este o înfrângere rapidă forţelor ucrainene sau o lovitură asupra unui stat NATO.

Potrivit generalului, citat de portalul ucrainean glavcom.ua, primul scenariu plauzibil pentru desfăşurarea evenimentelor prevede înfrângerea rapidă a Ucrainei în următoarele două-trei săptămâni.

UPDATE 10.36 Ministerul rus al Apărării a anunţat sâmbătă că a distrus un mare depozit subteran de rachete şi muniţie pentru avioane în regiunea Ivano-Frankivsk din Ucraina, folosind rachete hipersonice, a informat agenţia de ştiri Interfax.

UPDATE 10.09 Armata ucraineană a impus restricţii de circulaţie de 38 de ore în oraşul Zaporojie, începând de sâmbătă, de la ora 14:00 GMT, informează lefigaro.fr.

„Nu ieşiţi!”, a transmis viceprimarul Anatoli Kurtiev.

Oraşul ucrainean Zaporojie este vizat de atacuri încă de miercuri. Oraşul se află şi lângă o centrală nucleară bombardată pe 4 martie şi ocupată de atunci de ruşi. Populaţia din Zaporojie nu are apă şi hrană, fiind în adăposturi subterane de zile întregi.

UPDATE 09.37 Ministerul ucrainean al Apărării a anunţat că Ucraina a pierdut „temporar” accesul la Marea Azov, după ce armata rusă şi-a întărit ocupaţia în jurul oraşului Mariupol.

„Ocupanţii au acces parţial în districtul operaţional Doneţk, lipsind temporar Ucraina de accesul la Marea Azov”, a declarat ministerul, potrivit Reuters.

UPDATE 09.20 Foştii preşedinţi ai SUA George W. Bush şi Bill Clinton au vizitat o biserică ucraineană din Chicago pentru a „arăta solidaritate cu poporul Ucrainei”, potrivit CNN.


 

Ambii preşedinţi au postat pe Twitter un videoclip cu vizita lor la Biserica Catolică Ucraineană Sfinţii Volodimir şi Olga, fiecare purtând câteun buchet de floarea soarelui galben strălucitor, floarea naţională a Ucrainei.

„America este unită cu poporul Ucrainei în lupta lor pentru libertate şi împotriva opresiunii”, a scris Clinton pe Twitter.

„America este solidară cu poporul Ucrainei în timp ce luptă pentru libertatea şi viitorul lor”, potrivit unui tweet de la Centrul Prezidenţial George W. Bush.

UPDATE 09.11 Ministerul Apărării din Marea Britanie a transmis, sâmbătă, că ruşii au fost „surprinşi de amploarea şi ferocitatea rezistenţei ucrainene”, iar Kremlinul „nu a reuşit până acum să-şi atingă obiectivele iniţiale”.

 În cea mai recentă actualizare a informaţiilor, Ministerul Apărării din Regatul Unit spune că Rusia a fost forţată să-şi schimbe abordarea operaţională şi că acum urmăreşte o strategie de uzură.

UPDATE 08.52 ONU şi partenerii din Ucraina au finalizat, vineri, primul convoi de ajutor umanitar urgent către Sumî, una dintre zonele cele mai afectate de război. Cele 130 de tone de ajutor esenţial au inclus materiale sanitare, apă îmbuteliată şi alimente care vor ajuta aproximativ 35.000 de oameni.

Pe lângă aceste articole, convoiul a adus echipamente pentru repararea sistemelor de apă pentru a ajuta 50.000 de oameni.

UPDATE 08.10 Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, le-a transmis liderilor de la Kremlin, sâmbătă, că este „timpul” să discute despre „pace şi securitate”. În caz contrar, susţine şeful statului ucrainean, consecinţele pentru Rusia vor fi resimţite mai multe generaţii.

UPDATE 06.29 Aproape 6,5 milioane de cetăţeni au fost forţaţi să-şi părăsească casele din Ucraina, din cauza războiului ruso-ucrainean. Alte 3,3 milioane au plecat în străinătate din 24 februarie se precizează într-un raport al ONU. În total, numărul persoanelor strămutate intern şi al refugiaţilor care au plecat în alte ţări este de aproape 9,8 milioane, ceea ce reprezintă mai mult de 23% din populaţia ţării.

Potrivit Biroului Înaltului Comisar pentru Drepturile Omului, invazia rusă a avut ca rezultat 2.149 de victime civile, inclusiv 816 persoane ucise. Cifrele reale sunt probabil mult mai mari, deoarece confruntările violente continuă în toată ţara.

Situaţia de la Mariupol continuă să se deterioreze. Autorităţile locale au raportat deja peste 2.350 de decese, deşi numărul real al victimelor, potrivit ONU, ar putea fi de două ori mai mare.

UPDATE 04.59 În regiunea Sumy, ocupanţii ruşi au tras asupra unui spital din Trostyanets , provocând pagube mari, a anunţat şeful administraţiei militare regionale Sumy, Dmytro Zhyvytskyi, pe Telegram. Potrivit acestuia, nimeni nu a fost ucis în bombardamente. El a subliniat, de asemenea, că în mai multe aşezări din regiune rămâne o situaţie critică.

"În general, situaţia critică rămâne în mai multe aşezări din raioanele Sumy şi Okhtyrka. Invadatorii intră în sate şi jefuiesc, comit dezordine. Sunt cunoscute şi cazuri de tortură şi răpire", a spus Zhyvytskyi. Totodată, oficialul a menţionat că ocupanţii sunt ajutaţi în acest sens de unii localnici. 

UPDATE 04.24 Echipele de reaparaţii de la Ukrenergo au restaurat linia de transport a energiei de înaltă tensiune de 750 kV, ceea ce asigură funcţionarea stabilă a CNE Zaporiojie. Potrivit lui Ukrenergo, linia a fost avariată pe 16 martie de trupele ruse. Două alte linii de înaltă tensiune de 750 kV - Zaporojie şi Sud Donbas - sunt în prezent deconectate din cauza avariilor.

UPDATE 03.45 Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a acordat titlul de Erou al Ucrainei la doi militari ucraineni, se precizează într-o înregistrare video postată pe canalul Telegram al Preşedintelui.

La cererea comandantului şef al Forţelor Armate ale Ucrainei, el a decis să confere titlul de Erou al Ucrainei colonelului Volodymyr Anatoliyovych Baranyuk, comandantul Brigăzii 36 Marine Separate, şi maiorului Denis Prokopenko, comandantul Detaşamentului Separat al Forţelor Speciale.pentru protecţia oraşului erou Mariupol”, a spus Zelensky. De asemenea, Zelensky a mulţumit tuturor celor care apără Mariupolul şi întreaga Ucraină.

UPDATE 02.19 Autorităţile din Nikolaev au raportat, vineri, ”zeci de victime” după bombardamentele şi atacurile aeriene din timpul zilei, potrivit The Kiev Independent.

Aleksandr Senkevich, primarul din Nikolaev a declarat că oraşul a fost bombardat de la o distanţă mică, aşa că nu a fost timp pentru a avertiza asupra raidului aerian. 

În urma bombardamentelor au fost raportate ”zeci de victime”.  

Potrivit www.pravda.com.ua, primarul a explicat că bombardamentele s-au făcut din regiunea Herson şi nu a fost timp suficient pentru a porni alarmele.  

UPDATE 01.29 Ocupanţii nu permit să se continue salvarea oamenilor din „punctele fierbinţi” ale regiunii Kiev, a declarat şeful sediului umanitar al regiunii Kiev, Oleksiy Kuleba, care notează că aproximativ 50.000 de persoane au fost deja evacuate în regiune. El a spus acest lucru într-un mesaj video postat pe pagina sa de Facebook .

"Forţele de ocupaţie nu ne permit să continuăm evacuarea din "punctele fierbinţi". Reamintim că , şeful administraţiei militare regionale de la Kiev, Alexander Pavlyuk, a raportat pe 18 martie că în regiunea Kiev cele mai periculoase direcţii rămân ruta Jytomyr , Buca - Irpin - Gostomel, Makariv, precum şi nordul zonei Vyshgorod.

UPDATE 00.55 Forţele armate ucrainene au distrus 12 ţinte aeriene ale inamicului în ultimele 24 de ore, potrivit Comandamentului Forţelor Aeriene Ucrainene.

"Pe 18 martie, Forţele Aeriene Ucrainene au lovit zece ţinte aeriene. Alte două ţinte au fost distruse de unităţile de apărare aeriană ale Forţelor Terestre", se arată în comunicat.

În special, unităţile ucrainene de apărare aeriană au distrus două avioane, trei elicoptere, trei UAV şi patru rachete de croazieră în ultima zi.

UPDATE 00.30 Departamentul american al Apărării a declarat că, potrivit informaţiilor, poate confirma lansarea a peste 1.000 de rachete ruseşti către diferite ţinte şi oraşe paşnice din Ucraina, a declarat un înalt oficial american al apărării, citat de CNN.

Rapoartele privind loviturile cu rachete în partea de vest a Ucrainei „în vecinătatea Aeroportului Internaţional Liov par a fi exacte”, a spus oficialul. Totodată, oficialul nu deţinea informaţii suplimentare cu privire la originea loviturilor cu rachete din partea de vest a Ucrainei şi nici pagubele cauzate, la acest moment. El a mai menţionat că, în ciuda avantajelor în ceea ce priveşte numărul de arme aeriene, Rusia încă nu are superioritate pe cerul ucrainean, iar spaţiul aerian deasupra Ucrainei „rămâne contestat”.

Trupele ruse au folosit aproape întregul stoc deţinut de rachete de croazieră Kalibr şi sisteme de rachete tactice Iskander pentru a efectua lovituri masive asupra Ucrainei.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite