Franţa, Marea Britanie şi Germania îndeamnă la „oprirea escaladării tensiunilor“ în dosarul nuclear iranian

Franţa, Marea Britanie şi Germania îndeamnă la „oprirea escaladării tensiunilor“ în dosarul nuclear iranian

Test al unei rachete iraniene Foto EPA EFE

Franţa, Regatul Unit şi Germania, cei trei semnatari europeni ai Acordului de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian (JCPoA), au îndemnat duminică - într-un comunicat comun - la ”oprirea escaladării tensiunilor şi reluatrea dialogului”, relatează AFP.

Ştiri pe aceeaşi temă

”Suntem îngrijoraţi de riscul ca JCPoA să se desfacă sub presiunile sancţiunilor impuse de către Statele Unite şi în urma deciziei Iranului de a nu a aplica mai multe dispoziţii centrale ale acordului”, afirmă ei în acest text difuzat de către Palatul Elysée.

”De asemenea, cele trei ţări ale noastre sunt profund tulburate de atacuri la care am asistat şa Golful Persic şi de deteriorarea securităţii în regiune”, se arată în comunicat.

Parisul, Londra şi Berlinul consideră că ”riscurile fac necesar ca toate părţile să facă o pauză şi să ia în calcul consecinţele posibile ale acţiunilor lor”.

”SEMNE DE BUNĂVOINŢĂ SUNT NECESARE”

Iranul a decis în mai, la un de la retragerea unilaterală a Statelor Unite din Aacordul nuclear vizând să-i limiteze programul nuclear, să înceteze să limiteze rezervele de apă grea şi de uraniu îmbogăţit.

Donald Trump a impus apoi noi sancţiuni. Iar Teheranul a anunţat la începutul lui iunie că a început să producă uraniu îmbogăţit la un nivel de cel puţin 4,4%, un nivel interzis.

”În comtextul în care noicontinuăm să suţinem acordul în dosarul nuclear iranian, continuarea acestuia depinde de respectarea deplină de către Iran a obligaţiilor sale”, scriu cele trei state europene, care consideră că ”semne de bunăvoinţă sunt necesare urgent, din partea tuturor părţilor”.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările