FOTO VIDEO Catedrala de la Notre-Dame, mistuită de flăcări. Mesaje din toate colţurile lumii, primele donaţii

FOTO VIDEO Catedrala de la Notre-Dame, mistuită de flăcări. Mesaje din toate colţurile lumii, primele donaţii

Imaginile catedralei Notre Dame devastate de flăcări au stârnit emoţii şi un un val de solidaritate în întreaga lume. În doar câteva ore, pe Twitter au fost postate peste un milion de mesaje.Miliardarul François-Henri Pinault, CEO al grupului Kering, a anunţat o donaţie de 100 de milioane de euro pentru reconstrucţia catedralei.

Lideri din întreaga lume, dar şi parizieni de rând şi turişti, au reacţionat în urma incendiului devastator care a distrus o parte din Catedrala Notre-Dame din Paris. Mii de turişti şi parizieni s-au adunat luni seara pe ambele maluri ale Senei, în timp ce Catedrala Notre-Dame, una dintre cele mai mari atracţii turistice din capitala franceză şi unul dintre principalele simboluri ale Franţei, era mistuită de flăcări. De-a lungul podului Pont au Change, care leagă Ile de la Cité de malul drept al Senei, zeci de persoane au cântat în cor Ave Maria.
 
„Parisul este desfigurat”, oraşul acesta nu va mai fi niciodată ca înainte”, „este o tragedie”, au spus cei mai mulţi din cei prezenţi.
 
Oamenii s-au oprit din tot ce făceau pentru a privi cum arde monumentul ce părea să fie veşnic acolo, pe insula din mijlocul oraşului. În timp ce în bisericile din toată Franţa au bătut clopotele, în semn de solidaritate, pe malul Senei oamenii au îngenunchiat şi au cântat imnuri religioase.
 
Imaginile catedralei Notre Dame devastate de flăcări au stârnit emoţii şi un un val de solidaritate în întreaga lume. În doar câteva ore, pe Twitter au fost postate peste un milion de mesaje. „Ne fac rău aceste imagini îngrozitoare. 
 
 Însă nu doar cetăţenii de rând au reacţionat faţă de incendiul care aproape a distrus Notre-Dame. Primarul Parisului, Anne Hildalgo, adeclarat că „toţi parizienii şi toţi francezii sunt în doliu pentru această emblemă a istoriei noastre”.
 
Mesaje de solidaritate au apărut rapid şi de la lideri din întreaga lume. „Notre-Dame aparţine întregii umanităţi. A inspirat scriitori, pictori, filozofi şi vizitatori din întreaga lume”, a declarat preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker.
 
„Sunt îngrozit de imaginile de la Paris, cu flăcările de la Catedrala Notre-Dame, un exemplu unic de clădire de patrimoniu mondial, care a rezistat din secolul al XIV-lea. Gândurile mele se îndreaptă către poporul şi Guvernul francez”, a postat şi secretarul general al ONU, Antonio Guterres.
 
Premierul Marii Britanii, Theresa May, a declarat că gândurile sale „merg la poporul francez în această seară”, în timp ce Steffen Seibert, purtătorul de cuvânt al cancelarului german, Angela Merkel, a spus că imaginile cu catedrala în flăcări sunt „dureroase”. „Notre-Dame este un simbol al Franţei şi al culturii noastre europene. Suntem alături de prietenii noştri francezi”, a adăugat el.
 
Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a descris incendiul ca fiind „oribil” şi le-a sugerat pompierilor să utilizeze avioane cisternă pentru stingerea flăcărilor. Autorităţile franceze au anunţat la scurt timp că o astfel de intervenţie nu poate fi realizată, întrucât ar pune în pericol clădirea.

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin a declarat că incendiul din catedrală „a provocat o durere în inimile ruşilor”.

“Notre-Dame este un simbol istoric al Franţei, o comoară inestimabilă a culturii europene şi mondiale, una din cele mai importante relicve creştine. Tragedia care a avut loc în această noapte la Paris a provocat o durere în inimile ruşilor”, se spune în telegramă.

“Putin şi-a exprimat speranţa că se va reuşi restabilirea măreţei catedrale şi a propus expedierea în Franţa a celor mai buni specialişti, care au o experienţă bogată în restaurarea patrimoniului cultural mondial, inclusiv a edificiilor medievale”, se spune în mesajul administraţiei prezidenţiale.

   Şi liderii politici români - Klaus Iohannis, Viorica Dăncilă, Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu - au reacţionat. Episcopul Huşilor, Ignatie, a scris, luni seara, pe pagina de Instagram, că întreaga lume este solidară cu simbolul creştinismului francez, după ce flăcările au distrus catedrala Notre Dame din Paris. „Când arde simbolul, totul se ruinează”, este de părere Ignatie.
 
Miliardarul François-Henri Pinault, CEO al grupului Kering, a anunţat o donaţie de 100 de milioane de euro pentru reconstrucţia catedralei.

Grupurile LVMH şi Kering au promis 300 de milioane de euro pentru reconstrucţia catedralei Notre-Dame din Paris, iar peste 6.400 de euro au fost strânşi deja în „colecta naţională” iniţiată de Fondation du Patrimoine marţi.

Regiunea Île-de-France va debloca 10 milioane de euro ajutor de urgenţă, a anunţat BFMTV.

Fondation du Patrimoine, organizaţie caritabilă privată care luptă pentru salvardarea patrimoniului francez, a lansat marţi o „colectă naţională”, un apel de strângere de fonduri, pentru refacerea catedralei. „Toată lumea ar trebui să participe, dincolo de diviziuni”, a fost transmis.

Până la momentul publicării acestei ştiri, site-ul fondation-patrimoine.org a anunţat că au fost donaţi 6.438 de euro. Pagina web a fundaţiei nu funcţionează în parametri din cauza numărului mare de accesări.

Grupul LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton SE şi familia lui Bernard Arnault, om de afaceri şi colecţionar de artă care prezidează conglomeratul, vor dona 200 de milioane de euro.

Regiunea Ile-de-France urmează să deblocheze un ”ajutor de urgenţă” în valoare de zece milioane de euro, ”pentru a ajuta arhiepiscopia să efectueze primele lucrări” de reconstrucţie la Catedrala Notre-Dame de Paris, devastată luni de un incendiu uriaş, a anunţat marţi preşedinta regiunii Valérie Pécresse, relatează AFP.

”Această reconstrucţie, care va costa, evident, foarte scump, va mobiliza toată ţara, cei mai buni arhitecţi, cei mai buni artizani din Franţa, poate din lume, ne vom apuca de treabă încă de acum”, a declarat preşedinta regiunii la Radio Classique.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: