Două submarine chinezeşti au urmărit portavionul HMS Queen Elizabeth în Marea Chinei de Sud

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Două submarine din clasa Shang au urmărit portavionul britanic HMS Elizabeth în Marea Chinei de Sud FOTO CAPTURĂ
Două submarine din clasa Shang au urmărit portavionul britanic HMS Elizabeth în Marea Chinei de Sud FOTO CAPTURĂ

Submarine nucleare chineze de atac au fost interceptate în timp escortau în secret portavionul britanic HMS Queen Elizabeth pe când acesta din urmă traversa Marea Chinei de Sud spre Oceanul Pacific, scrie Express UK.

Două submarine cu propulsie nucleară din clasa Shang înarmate cu rachete de croazieră au fost localizate de sistemele antisubmarin ale fregatelor HMS Kent şi HMS Richmond pe când Grupul naval al Marinei britanice părăsea apele Mării Chinei de Sud îndreptându-se spre Oceanul Pacific.

„China îşi sporeşte forţele submarine în ritm alert şi nu ar trebui subestimată, deşi nu are experienţa de luptă a escadroanelor SUA şi Regatului Unit care au fost dezvoltate ca rezultat al operaţiunilor Războiului Rece în adâncurile întunecate ale Atlanticului.

Beijingul foloseşte tehnologie pentru a ne localiza poziţiile, dar îşi trimite submarine pentru a-şi consolida intenţiile sale cuprinzătoare spre statutul de superputere şi dominaţia asupra comerţului şi securităţii în regiunea pacifică, contrar legislaţiei internaţionale”, a declarat o sursă din marina britanică.

Beijingul operează şase submarine de generaţia a doua, cunoscute oficial ca Tipul 093 intrate în serviciu în 2006. Cu un echipaj de 85 de oameni, acestea pot naviga 80 de zile continuu şi au capacitatea de a lansa rachete supersonice.

Un submarin din clasa Astute al Marinei Regale Britanice a identificat o a treia navă Shang pe când patrula înaintea grupului naval în ceea ce militarii numesc un proces „ de rulare în tăcere”, în care echipajul nu face zgomot pentru a permite operatorilor să localizeze submarinele.

Operatorii pot identifica cele mai multe nave de război şi submarine pe baza sunetului generat de elicele sale - un semn distinctiv care este unic pentru fiecare submarin - şi care poate fi găsit într-o „bibliotecă digitală” de sunete submarine.

China are în prezent 66 de submarine, mai mult decât Marina SUA şi Marina Regală, pe care le foloseşte pentru a proiecta puterea militară în scopul obţinerii influenţei asupra naţiunilor din regiunea Pacific, unde preşedintele Xi Jinping a promis că ţara sa va domina comerţul şi va reunifica insula Taiwan cu China continentală. 

Portavionul britanic e angajat într-o misiune de opt luni pe parcursul cărora va participa la exerciţii cu state aliate precum SUA, Japonia, Coreea de Sud sau Singapore.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite