Decizie istorică în justiţia croată: Cuplurile de acelaşi sex pot adopta copii

Decizie istorică în justiţia croată: Cuplurile de acelaşi sex pot adopta copii

În Croaţia, stat membru UE, cuplurile de acelaşi sex nu se pot căsători, însă se pot înregistra ca „parteneri de viaţă” din 2014 Foto Shutterstock (imagine cu scop ilustrativ)

Un tribunal croat a decis că partenerii de acelaşi sex pot adopta de acum copii, susţinând un cuplu gay în lupta lor de cinci ani pentru dreptul la viaţa de familie, a anunţat, joi, guvernul de la Zagreb.

Ştiri pe aceeaşi temă

Tribunalul administrativ din Zagreb s-a pronunţat pe 21 aprilie, împotriva discriminării cuplurilor de acelaşi sex în ce priveşte dreptul de a adopta copii, a postat Asociaţia familiilor „Curcubeu” din Croaţia pe site-ul său web Rainbow Families Association (RFA), ataşând o copie a deciziei, potrivit Reuters.
 
Şeful RFA, care a finanţat cazul, şi-a exprimat entuziasmul la această ultimă victorie pentru drepturile minorităţilor din micul stat balcanic.
 
„Mă simt foarte uşurat că această odisee, care a durat atâţia ani, a ajuns în cele din urmă la o decizie”, a declarat Daniel Martinovic contactat de Fundaţia Thomson Reuters .
 
El a spus că cuplul - Mladen Kozic şi Ivo Segota - au anunţat public această victorie, după ce au consultat asistentul social al celor doi băieţi pe care îi îngrijesc, primii copii care au fost luaţi în plasament de un cuplu de acelaşi sex în Croaţia.
 
Guvernul are la dispoziţie 15 zile de la primirea hotărârii pentru a face apel, dar a trimis prin e-mail o declaraţie prin care spunea că nu va comenta hotărârea „până când va deveni inapelabilă şi definitivă”.
 
Nici guvernul, nici un oficial al instanţei contactaţi de Fundaţia Thomson Reuters nu au spus până când se încheie acest termen.
 
De altfel, la începutul anului trecut justiţia croată a decis ca cuplurile de acelaşi sex din Croaţia să aibă dreptul să primească copii în plasamentul familial, tranşând astfel o dezbatere agitată în această ţară foarte catolică.
 
În Croaţia, stat membru UE, cuplurile de acelaşi sex nu se pot căsători, însă se pot înregistra ca „parteneri de viaţă” din 2014, ceea ce le asigură drepturi adesea echivalente.
 
În pofida faptului că aproximativ 360 de cupluri au încheiat asemenea parteneriate de viaţă în această ţară cu 4,2 milioane de locuitori, ele nu sunt autorizate să adopte copii.
 
Legea privind plasamentul familial al minorilor luaţi părinţilor lor, adoptată în decembrie 2018, a fost criticată imediat de activişti în domeniul apărării drepturilor homosexualilor, din cauză că cuplurile care au încheiat un „parteneriat de viaţă” nu se află pe lista familiilor care pot primi aceşti minori.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările