Decizie istorică. Finlanda anunţă că va trimite Ucrainei arme şi muniţie după ce a fost ameninţată de Rusia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Filnlanda a anunţat anterior că a decis că va furniza Ucrainei căşti, veste antiglonţ şi echipamente de prim ajutor  FOTO EPA-EFE
Filnlanda a anunţat anterior că a decis că va furniza Ucrainei căşti, veste antiglonţ şi echipamente de prim ajutor  FOTO EPA-EFE

Finlanda va trimite arme şi muniţie Ucrainei, ca urmare a invadării de către Rusia, a declarat luni prim-ministrul Sanna Marin.Transportul va include 2.500 puşti de asalt, 150.000 gloanţe, 1.500 lansatoare de rachete şi 70.000 pachete de alimente, a adăugat ministrul apărării, Antti Kaikkonen.

„Armele antitanc pot fi folosite în lupta împotriva vehiculelor blindate”, a declarat Kaikkonen într-o conferinţă de presă după o şedinţă guvernamentală de luni, conform Reuters.

Potrivit unui sondaj comandat de postul public YLE, preluat luni de Reuters, pentru prima dată, mai mult de jumătate dintre finlandezi sunt în favoarea aderării ţării lor la NATO. 

Decizia înseamnă o schimbare de politică pentru Finlanda, care şi-a menţinut imaginea unei ţări nealiniate, de când Uniunea Sovietică în 1956 a renunţat la o bază navală pe care o închiriase în sudul Finlandei după cel de-Al Doilea Război Mondial.

Kaikkonen a sugerat că Guvernul a abandonat politica de lungă durată a Finlandei de a nu furniza arme zonelor de război duminică, când a spus că Guvernul ia în considerare trimiterea Ucrainei a suportului militar.

Statul nordic a decis că va furniza Ucrainei căşti, veste antiglonţ şi echipamente de prim ajutor şi a dat Estoniei permisiunea de a dona Ucrainei arme de câmp deţinute anterior de Finlanda.

Ministerul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a avertizat vineri Finlanda că orice încercare de aderare la NATO ar avea „repercusiuni politice şi militare”, relatează CNBC.

Mesajul transmit pe Twitter este o ameninţare directă la statul nordic, care a rămas neutru de peste un secol.

”Considerăm că angajamentul guvernului finlandez pentru o politică nealiniată militar este un factor important pentru asigurarea stabilităţii şi securităţii în nordul Europei. Intrarea Finlandei în NATO ar avea repercusiuni politice şi militare serioase”, a scris ministerul Serghei Lavrov pe pagina sa de Twitter.

Atacul militar total al Rusiei asupra Ucrainei, o naţiune suverană care nu a reprezentat nicio ameninţare pentru graniţele sale, a făcut ca mai multe ţări din Europa să-şi regândească deciziile de a nu adera la NATO.

Invazia a fost determinată parţial de teama preşedintelui rus Vladimir Putin că Ucraina va adera la NATO şi va deveni o democraţie în stil occidental pe deplin funcţională.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite