De ce nu se înghesuie statele UE să ia bani din fondul pentru criză

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi are la dispoziţie 240 de miliarde de euro, pentru a fi distribuite sub formă de credit ţărilor din zona Euro, Mecanismul European de Salvare (MES) nu a primit nicio solicitare încă, nici chiar din partea statelor celor mai afectate de criza economică şi sanitară. Cu toate că oferă împrumuturi la costuri imbatabile, scrie Les Echos.

Jurnaliştii francezi observă că ţările din zona euro au la îndemână un ”sac” în care refuză să bage mâna. Aceste împrumuturi sunt destinate acoperirii cheltuielilor din sistemele de sănătate legate de pandemia de coronavirus, în cuantum de până la 2% din PIB-ul statelor. Cu toate acestea, nici Grecia, nici Spania, nici Portugalia şi nici Italia, care încă suferă o criză sanitară devastatoare, dublată de una economică, nu au înaintat până în prezent nici o solicitare către Mecanismul European de Stabilitate (MES), fondul de ajutor disponibil din 15 mai 2020.

Există mai multe motive în spatele acestui paradox. În primul rând, sunt temeri că, sub presiunea ţărilor nordice, aceste împrumuturi vor impune obligaţii – ca implementarea de reforme, ce ar putea fi prost primite de opinia publică, deja saturată de experienţa traumatică a intervenţiei „troicii” (BCE, FMI, Comisia Europeană), la momentul crizei datoriilor.

Liderii ţărilor cele mai îndatorate au fost încurajaţi de mega planul de stimulare negociat în paralel. Pentru Italia sau Grecia este preferabil să aştepte subvenţii prin transferuri bugetare europene, decât să se înhame la împrumuturi rambursabile, care le-ar ridica şi mai mult nivelul de îndatorare.

Pentru a accesa aceste fonduri, statele UE trebuie să prezinte planuri cu proiecte ce vor trebui aprobate de Comisia Europeană şi de alte capitale europene, a explicat vicepreşedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite