Cutremurul care a scos la suprafaţă corupţia: „Toţi sunt bandiţi“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Durres, după cutremur FOTO EPA-EFE
Durres, după cutremur FOTO EPA-EFE

Durrës, cea mai mare staţiune balneară a Albaniei, arată ca după apocalipsă, în timp ce locuitorii ei sunt încă traumatizaţi de clipele de groază pe care le-au trăit în timpul cutremurului de 6,4 produs în zorii zilei de 26 noiembrie. Pierderile umane şi materiale sunt imense, iar corupţia are un rol major în amplificarea lor.

La două săptămâni de la cutremurul soldat cu 51 de morţi şi peste 2.000 de răniţi, Durrës este plin de buldoexcavatoare, moloz, praf şi tristeţe.

„Conform legii, o construcţie nu trebuie să aibă mai mult de patru-cinci etaje la Durrës şi Tirana“, spune, pentru „Libération“, un localnic aflat în faţa Hotelului Miramar, făcut una cu pământul.

„Dar imobilul meu a obţinut autorizaţie pentru 13 etaje! A cui este vina? Autorităţile au văzut, de ce au permis aşa ceva? Toţi sunt bandiţi“, adaugă el, arătând crăpăturile din construcţie şi denunţând corupţia.

Un alt localnic îşi îneacă amarul în acool. A muncit în Grecia şi şi-a investit banii în Albania pentru „un apartament şi un magazin care să garanteze viitorul copiilor“. „Acum proprietarul nu mai răspunde“, spune el, indicând un imobil devenit moloz în apropierea plajei. La fel ca altele mii, acest imobil a fost ridicat fără autorizaţie de construcţie.

Construcţiile ilegale şi absenţa planurilor de urbanism reprezintă una dintre marile plăgi ale Albaniei postcomuniste, notează „ Libération“.

Durrës, de exemplu, s-a dezvoltat frenetic şi haotic în ultimii ani, cartiere întregi apărând în zone inadecvate construcţiilor, cum ar fi pădurea de pini de-a lungul plajei, rămasă o amintire, sau fosta mlaştină.

„Aproape toate imobilele de pe coasta oraşului Durrës au fost construite ilegal“, afirmă analistul politic Neritan Sejamini.

„Când te uiţi la aceste imobile, nu vezi doar proasta calitate a materialelor şi ocuparea ilegală a terenurilor. În spatele acestor construcţii există un act de corupţie“, subliniază el.

El denunţă o complicitate între corupţi şi oamenii din guvern, primii încercând să-şi investească banii obţinuţi ilegal, ceilalţi închizând ochii şi nerespectând legislaţia în domeniul construcţiilor.

Potrivit autorităţilor albaneze, peste 5.000 de locuinţe au fost grav avariate în urma cutremurului de 6,4 produs la 26 noiembrie. Sute dintre aceste locuinţe urmează să fie dărâmate, întrucât nu mai sunt locuibile.

Acum premierul Edi Rama promite locuinţe mai durabile pentru sinistraţi începând cu anul viitor. Până atunci, Comisia Europeană a decis să aloce un ajutor în valoare de 15 milioane de euro.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite