Cum a devenit Italia cea mai afectată ţară europeană de epidemia de coronavirus. Ce a făcut diferit Germania

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Filtrele de poliţie impânzesc Italia pentru a limita deplasarea oamenilor. FOTO Guliver-Gettyimages
Filtrele de poliţie impânzesc Italia pentru a limita deplasarea oamenilor. FOTO Guliver-Gettyimages

Germania este cea mai puţin afectată ţară din Europa de epidemia de coronavirus având cea mai mică rată a mortalităţii dintre ţările europene cu un mare număr de cazuri confirmate. Ce a făcut diferit faţă de Italia care a ajuns a doua cea mai afectată ţară din lume după China?

Marţi, Germania a confirmat primele două decese şi un număr de 1.565 de cazuri, cu peste 340 de noi îmbolnăviri într-o singură zi în condiţiile în care are o populaţie de 82 de milioane de oameni.  Italia are o populaţie de 59 de milioane de locuitori şi a trecut de 10.000 de cazuri înregistrând marţi un nou record de decese într-o singură zi :168. Numărul deceselor a ajuns la 631.

Norman Fried, expert medical, cercetător la Universitatea din Columbia, a declarat că numărul mare de morţi din Italia este şi o funcţie a tipului de populaţie de aici – cea mai bătrână din lume. Vârsta medie a celor decedaţi este de 81 de ani, a subliniat expertul.

„Germania face mari eforturi să dea de urma persoanelor care au contractat virusul, iar metoda lor de depistare a lanţurilor de infectare contribuie la reducerea numărului de cazuri”, a spus acesta citat de Fox News. Dincolo de acest fapt, Germania care a avut primul caz confirmat pe 27 ianuarie, mai devreme cu câteva zile decât Italia, a luat măsuri mai „drastice şi mai rapide decât nordul Italiei”. 

Germania este cunoscută printre ţările europene cu un excelent program de îngrijire a persoanelor în vârstă”, a spus Blanca Lizaola, cofondator al SOS Hydration care a amintit faptul că majoritatea deceselor la nivel global au fost ale pacienţilor cu alte afecţiuni medicale, precum diabetul, boli cronice de rinichi şi plămâni, dar şi în cazul pacienţilor diagnosticaţi târziu.

Duminică şi Luni premierul Italiei Giuseppe Conte a anunţat măsuri ca în vreme de război pentru Italia: închiderea nordului ţării şi limitarea strictă a deplasării cetăţenilor şi a călătoriilor în restul ţării.

David Jacobson, expert în strategii de afaceri la nivel global şi profesor invitat la Universitatea Tsinghua din Beijing a subliniat că măsurile de limitare a propagării coronavirusului au fost foarte diferite în Europa.

„Germanii au luat în serios boala infecţioasă încă din decembrie. Există un serios angajament pentru transparenţă, testare şi au alocat extrem de multe resurse pentru identificarea surselor de transmitere intercomunitară, astfel încă rădăcinile fiecărui lanţ de infecţii să fie descoperite, iar contacţii să fie avertizaţi, izolaţi, testaţi etc.“

Pe 3 martie, guvernul italian încă nu se decisese dacă e o problemă asiatică sau altceva. Un senator italian care purta mască a fost ridiculizat pentru asta”.

Un purtător de cuvânt al sucursalei europene a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii a precizat că în general pacienţii care mor din cauza infecţiei cu coronavirus au contractat virusul cu 2, 3 săptămâni înainte în medie.

„Epidemia din Italia evolua deja de mai multă vreme în Italia spre deosebire de alte ţări din Europa, astfel că tot mai mulţi pacienţi au ajuns la stadiile pline ale bolii şi ori au fost externaţi, ori au murit.

Ţări europene care se află în fazele timpurii ale epidemiei ar putea începe de asemenea să înregistreze decese în următoarele zile sau săptămâni”, a spus acesta.

Robert Quigley, directorul medical regional al International SOS a evidenţiat factorii care pot accelera propagarea unei epidemii într-o anumită ţară.

„Distanţa socială, una dintre strategiile recomandate de combatere a epidemiei, ar putea fi dificilă la culturile obişnuite cu contactul fizic intens – strângerile de mână, pupatul şi îmbrăţisările.

În plus, resursele publice sanitare nu sunt egale. Măsurile de conţinere, control al sănătăţii şi carantină pot varia de la o jurisdicţie la alta. Italia este naţiunea europeană cu cele mai multe conexiuni aeriene cu China, aşa că nu e deloc surprinzător că a fost lovită mai grav decât toate celelalte”, a spus acesta.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite