Comisia Europeană blochează fără explicaţii fondurile anti-fraudă ale Parchetului European condus de Laura Codruţa Kovesi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Laura Codruţa Kovesi FOTO EPA-EFE
Laura Codruţa Kovesi FOTO EPA-EFE

Comisia Europeană a oprit nou creata instituţie a procurorului european de la angajarea de personal specializat, deşi aceasta are deja un buget mărit care i-ar permite acest lucru, relatează EUObserver.

Creat pentru a investiga şi urmări penal fraudele cu fonduri UE, Parchetul European, condus de fostul procuror-şef al DNA Laura Codruţa Kovesi, are acum sarcina crucială de a proteja cele 800 de miliarde de euro fonduri de redresare pentru pandemia de COVID-19, în special vulnerabile la fraude în vreme de criză.

Parlamentul European şi Consiliul European au majorat bugetul agenţiei cu 7,3 milioane de euro în decembrie 2020 pentru a recruta „analişti financiari, precum şi experţi IT” care să urmărească fluxurile internaţionale de bani criminali.

Potrivit unei surse anonime citate de EUObserver, Comisia Europeană nu permite însă Parchetului European să cheltuiască bani de la acest buget pentru angajarea unor experţi fiscali.

Informaţia a fost confirmată pentru EUObserver de preşedintele comisiei pentru buget din Parlamentul European, Monika Hohlmeier.

„Comisia nu a fost de acord ca Parchetul European să angajeze specialişti care să permită Parchetului să-şi îndeplinească misiunea. Nu înţeleg şi nici nu încerc să înţeleg ce justificare există pentru acest comportament din partea Comisiei”, a declarat Hohlmeier, citată de EUObserver.

Comisia Europeană a alocat pentru anul 2021 37,7 milioane de euro, solicitarea EPPO fiind de 56 de milioane de euro. Suplimentarea cu 7, 3 milioane a ridicat bugetul la 44 de milioane de euro. Prin refuzul de a aproba folosirea acestor bani ăn condiţiile în care ei au fost aprobaţi Consiliu şi Parlament, Comisia pare să împiedice capacitatea EPPO de a urmări şi investiga infracţiunile financiare şi de a proteja fondul de relansare de utilizarea incorectă a fondurilor.

”Solicitarea este clară: Parchetul European trebuie să aibă posibilitatea de a recruta experţii de care are nevoie pentru a lupta împotriva corupţiei, fraudei, conflictului de interese şi alte moduri de utilizare greşită a banilor plătitorilor de taxe din UE”, a mai subliniat Hohlmaier, citată de EUObserver.

„Există o listă de aşteptare de 3.000 de cazuri, care trebuie procesate şi încă 1.000 de cazuri care trebuie cercetate în timp util ", a mai declarat Hohlmeier pentru EUobserver.

Până vineri, la ora publicării articolului, Comisia nu a răspuns numeroaselor solicitări referitoare la refuzul de a aproba Parchetului European dreptul de a-şi folosi bugetul pentru angajarea de experţi fiscali.

Din 1 iunie, data înfiinţării instituţiei, EPPO a deschis deja 300 de investigaţii, cu prejudicii care se ridică la 4, 5 miliarde din bugetul UE. Majoritatea cazurilor sunt sunt investigaţii în curs preluate de EPPO de la statele membre. Agenţia se aşteaptă să deschidă cel puţin 2000 de cauze pe an, ceea ce reprezintă o încărcătură mai mare decât poate prelua actuala echipă.

Procurorii din cadrul Parchetului European (EPPO) au dreptul de a iniţia investigaţii şi de a realiza anchete în cele 22 de state europene care au aderat la instituţie. Danemarca, Irlanda, Polonia şi Ungaria nu fac parte din EPPO, în timp ce Suedia este aşteptată să se alăture anul viitor.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite