Bulgaria: Proteste în masă contra corupţiei, oligarhilor şi guvernului

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hristo Ivanov

"E vorba de un grup restrâns, care, prin presă şi înţelegeri oculte, intoxică politica şi justiţia", spune, în interviul acordat DW, politicianul de opoziţie Hristo Ivanov, criticând dur guvernul de la Sofia.

Fost vicepremier bulgar (2014) şi ministru al Justiţiei (2014-2015), Hristo Ivanov a dat săptămâna trecută (7 iulie) o lovitură politică de zile mari printr-o acţiune spectaculoasă pe litoralul bulgăresc al Mării Negre. La bordul unei bărci cu motor, însoţit de doi parteneri politici, Ivanov a vrut să acosteze lângă reşedinţa de lux a unuia dintre cei mai influenţi oameni din Bulgaria, pentru a atrage atenţia asupra interzicerii ilegale a accesului în zonă şi folosirea abuzivă a instituţiilor de forţă ale statului pentru paza obiectivului în cauză. În reşedinţa respectivă trăieşte, ferit de ochii lumii, deja de ani de zile Ahmed Dogan, un cunoscut trăgător de sfori în politica bulgară, preşedinte de onoare al formaţiunii parlamentare "Mişcarea pentru drepturi şi libertăţi" şi mentor politic al deputatului şi oligarhului Delian Peevski. Acesta din urmă este unul dintre cei mai bogaţi oameni ai ţării şi controlează un imperiu de ziare bulevardiere, criticate dur de "Reporteri fără frontiere" şi alte organizaţii pentru drepturile omului. În ultima vreme, Peevski îl sprijină pe premierul bulgar conservator Boiko Borisov.

Acţiunea întreprinsă de Hristo Ivanov, care a înregistrat peste un million de vizionări pe Facebook, a generat un val de proteste contra corupţiei, oligarhilor şi guvernului. La Sofia mai bine de 3.000 de demonstranţi au cerut duminică în faţa Parlamentului demisia premierului. Şi în alte oraşe ale ţării, sute de oameni au demonstrat împotriva executivului. Protestele nu au fost provocate numai de intervenţia lui Ivanov, ci şi de o serie de razii efectuate la reşedinţa preşedintelui Rumen Radev. În urma acestora, un responsabil anti-corupţie şi un consilier de securitate al şefului de stat bulgar au fost arestaţi provizoriu pentru cercetări. Preşedintele Radev, susţinut de socialişti, este un critic înverşunat al lui Borisov şi al guvernului pe care acesta îl conduce, acuzându-i de "legături cu oligarhii".

image

Ahmed Dogan

Într-un mesaj televizat, transmis sâmbătă, Radev a criticat comportamentul "mafiot" al guvernului, cerând demisia acestuia. În timpul protestelor de la Sofia au fost răniţi doi demonstranţi şi patru poliţişti. Organizatorii demonstraţiilor au chemat la noi proteste la scară naţională pentru ziua de joi.

Se impune un nou început

DW: Domnule Ivanov, ce se petrece în acest moment în Bulgaria?

Hristo Ivanov: Este rezultatul unei nemulţumiri acumulate timp de multă vreme contra corupţiei şi a aroganţei puterii, la care se adaugă teama faţă de grava criză economică ce va veni. Mulţi oameni cu orientări politice diferite au ieşit în stradă, solicitând un nou început sub aspect politic şi moral. Aceşti oameni sunt furioşi din cauza excesului arogant de putere al procuraturii, care s-a aliniat politic şi încalcă legea.  

Oamenii protestează şi împotriva oligarhilor din Bulgaria. Cine sunt aceşti oligarhi?

La această întrebare nu poate răspunde decât o curte de judecată la capătul unui proces just, respectând standardele europene. Şi oamenii ieşiţi în stradă ştiu acest lucru, atunci când scandează împotriva procurorului general. Acesta este un semnal puternic adresat partenerilor europeni, care ar trebui să-şi deschidă ochii în sfârşit pentru ce se întâmplă în Bulgaria. Atitudinea clară pro-europeană a bulgarilor izvorăşte din speranţa ca UE să impună şi în Bulgaria standardele europene privind democraţia şi statul de drept. Iar dacă Europa se face în continuare că nu vede acţiunile guvernului de la Sofia, aceasta va avea drept consecinţă o profundă demoralizare a societăţii bulgare.

image

Boiko Borisov

Protestele sunt îndreptate şi împotriva a doi politicieni aparţinând unui mic partid parlamentar  - "Mişcarea pentru drepturi şi libertăţi" (BRF) -, care la origine milita pentru drepturile minorităţii turcofone musulmane din Bulgaria. Dumneavoastră, domnule Ivanov, aţi efectuat săptămâna trecută o acţiune spectaculoasă, acostând în faţa reşedinţei preşedintelui de onoare al BRF, Ahmed Dogan, mentorul politic al unui personaj-cheie din politica ţării, Delian Peevski, deputat, om de afaceri şi mogul de presă. De ce tocmai aceşti doi politicieni au ajuns în centrul atenţiei opiniei publice?

E vorba de un grup restrâns, care, prin presă şi înţelegeri oculte, intoxică de ani de zile politica şi justiţia. Protestul nostru pe plaja reşedinţei lui Ahmed Dogan, zonă declarată ilegal cu acces interzis şi păzită abuziv de serviciul de stat pentru protecţia demnitarilor, a demonstrat limpede că nu este vorba de o confruntare cu minoritatea turcofonă, miza fiind corupţia din politică. Atât demonstranţii cât şi suporterii BRF, sosiţi la faţa locului, au căzut în cele din urmă de acord că legile trebuie să fie în Bulgaria valabile pentru toată lumea. Protestatarii susţin că domnii Dogan şi Peevski sunt de ani de zile imuni în faţa legii, fiind chiar slujiţi de instituţiile statului. Astfel, cei doi capătă o influenţă tot mai mare în politica, economia, presa şi justiţia din Bulgaria. În cele din urmă, protestele se îndreaptă împotriva guvernului, acesta fiind responsabil pentru evoluţia toxică a formaţiunii de guvernământ GERB şi a premierului Boiko Borisov. 

Starea deplorabilă a statului de drept

Se vorbeşte mult şi despre conflictul dintre premierul Borisov şi preşedintele Radev, sprijinit de socialişti.

image

Proteste antiguvernamentale la Sofia

Acest conflict există deoarece Radev a aşteptat momentul potrivit pentru un atac la adresa lui Borisov. Dar nu despre asta este vorba. Actuala criză politică îşi are originea în starea deplorabilă a statului de drept şi a instituţiilor bulgare, ivită în timpul îndelungatului mandat al premierului Borisov. Preşedintele Radev încearcă să canalizeze furia oamenilor în direcţia nedreptăţii şi a ilegalităţilor din ţară.

Şi dumneavoastră, în calitate de lider al protestelor, vă vedeţi probabil într-o poziţie similară cu cea a preşedintelui. Este acesta proiectul dumneavoastră politic şi ce aşteptaţi în următoarele opt sau nouă luni, când vor avea loc alegerile parlamentare?

Proiectul meu politic personal este de fapt cauza pentru care luptă întreaga opinie publică din Bulgaria. Eu pledez pentru o reformă veritabilă a justiţiei, astfel încât Bulgaria să implementeze, în sfârşit, normele europene privind democraţia şi statul de drept. Bulgaria a fost admisă în 2007 în UE graţie unui compromis şi rămâne în continuare în urma standardelor convenite. Acesta este proiectul meu politic personal, care nu se poate baza decât pe un consens politic larg privind aplicarea reformei în justiţie. Este valabil în primul rând pentru procuratura din Bulgaria, care trebuie supusă urgent unui control democratic şi transparent. Acest consens nu poate fi obţinut decât pe cale democratică prin alegeri legislative democratice.

Alexander Andreev - Deutsche Welle

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite