Budapesta declară război Bruxelles-ului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul maghiar Viktor Orban
Premierul maghiar Viktor Orban

Ministrul ungar al justiţiei avertizează că guvernul maghiar nu va mai tolera criticile şi va răspunde ”atacurilor fără precedent de la Bruxelles”.

Ungaria a fost atacată de Bruxelles ”la un nivel fără precedent doar pentru că Budapesta consideră o prioritate protecţia copiilor şi a familiilor şi de aceea nu doreşte să permită accesul lobby-ului LGBTQ în şcolile şi grădiniţele” din Ungaria, a scris pe Facebook ministrul ungar al justiţiei, Judit Varga, consemnează MTI. „Am enervat Bruxellesul doar pentru că noi considerăm protejarea copiilor mai importantă decât cocoloşirea lobby-ului LGBTQ”, scrie responsabila ungară în postarea publicată luni seara pe Facebook în ungară şi în engleză. Ea aminteşte că guvernul ungar a avut „numeroase dispute de-a lungul timpului cu instituţiile de la Bruxelles”, pe care le-a „reglementat oficial răspunzând corect la toate problemele şi preocupările şi, mai mult, a respectat întotdeauna Tratatele” UE. 

Ministrul ungar notează însă că sursele recentului raport al Comisiei Europene despre statul de drept în ţările UE au fost „părtinitoare şi au reflectat folosirea de standarde duble împotriva Ungariei”, şi prin urmare „concluziile acestuia sunt incorecte”. Potrivit ministrului Varga, Bruxellesul „se aşteaptă ca organele constituţionale independente ale Ungariei să ia deciziile pe care Comisia Europeană le consideră dezirabile în cazuri specifice, indiferent de fapte şi reglementări”, ceea ce „reprezintă un abuz de putere din partea Comisiei”.

 Independenţa justiţiei şi libertatea presei continuă să fie ameninţate în Ungaria şi Polonia, consideră Comisia Europeană în raportul său privind statul de drept în ţările UE publicat pe 20 iulie şi pe care doreşte să-l transforme într-un prim instrument pentru aplicarea mecanismului prin care poate suspenda accesarea fondurilor europene pentru unele state membre, notează MTI. Judit Varga răspunde că „independenţa, organizarea şi administrarea justiţiei în Ungaria au fost examinate de foruri internaţionale” şi „se poate certifica faptul că actualul cadru constituţional ungar este conform standardelor europene şi asigură mai multe garanţii instituţionale decât multe alte state membre ale UE”.

Guvernul pregăteşte răspunsul

 Ministrul ungar subliniază totodată că Budapesta „respinge preocupările nefondate şi motivate politic ale CE privind lupta anticorupţie în Ungaria, unde funcţionează o strategie detaliată anticorupţie, un sistem eficient de protecţie a denunţătorilor şi prevederi penale stricte, chiar în comparaţie cu alte state europene” Ea insistă de asemenea că în Ungaria prevalează un pluralism autentic în media, contrar evaluării Comisiei, ba chiar „situaţia din Ungaria este mai echilibrată faţă de peisajul media occidental, dominat de canale de stânga şi liberale, şi toate opiniile politice pot ajunge la public”.

 „Raportul Comisiei Europene privind statul de drept reprezintă un nou instrument de presiuni politice” şi „nu poate servi ca bază pentru viitoare mecanisme sau proceduri”, conchide Varga, atenţionând că va face cunoscută poziţia guvernului său „referitor la astfel de atacuri fără precedent” într-o scrisoare tradusă în mai multe limbi, adresată instituţiilor şi statelor membre ale UE. „Să câştige bunul simţ”, îşi încheie postarea ministrul ungar.

Spre un Hunxit?

Pentru prima oară un înalt oficial al guvernului maghiar a vânturat în mod deschis ameninţarea unei ieşiri din Uniunea Europeană. Ministrul de finanţe Mihály Varga, care a spus că Ungaria şi-ar putea reconsidera poziţia în UE dacă Bruxelles continuă să critice legislaţia maghiară şi dacă insistă să condiţioneze acordarea fondurilor europene de respectarea statului de drept. Legat de asta, Varga a completat spunând că este, evident, prea devreme pentru a face vreun prognostic în legătură cu posibilitatea trecerii Ungariei la moneda europeană, euro, în următoarea legislatură, 2022 – 2026.

 El a mai spus că Bruxellesul nu ar putea pune piedici economiei Ungariei, chiar dacă ar vrea să facă asta. „UE încearcă să transforme o problemă ideologică într-una politică, Sper să se găsească o soluţie rezonabilă”, a declarat Varga. Acesta a adăugat: „Suntem constructivi şi vrem să cooperăm, dar trebuie să subliniez că atitudinea ruşinoasă a Bruxelles-ului nu are niciun impact asupra situaţiei economiei Ungariei”. Ministrul ungar de Finanţe estimează că anul acesta avansul economiei ţării ar putea depăşi 6% „chiar dacă nu va fi primit niciun cent” de la UE până la finalul anului. Conform previziunilor, PIB-ul Ungariei ar putea înregistra anul viitor un avans de 5,3% „şi economia ar putea recupera în 18 luni pierderile suferite în urma pandemiei de COVID-19”, susţine Varga. Acesta se aşteaptă ca rata inflaţiei să se situeze la 4,2% în 2021 şi la 3,6% în 2022.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite