Analiză Al Jazeera: Ce înseamnă de fapt aderarea Ucrainei la UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Arhiva Adevărul
Foto: Arhiva Adevărul

Comisia Europeană a dat undă verde Ucrainei pentru statutul de candidat la UE, dar a deveni membru ar putea dura ani de zile din cauza războiului cu Rusia.

La patru zile după ce „operaţiunea militară specială” a Rusiei a început pe 24 februarie, Ucraina a semnat o cerere oficială de aderare la Uniunea Europeană – o mişcare pe care Rusia o condamnase de mult.

Vineri, Comisia Europeană a recomandat ca Ucrainei să i se acorde statutul de candidat la Uniunea Europeană. Acum, toate cele 27 de ţări UE trebuie să convină să acorde Ucrainei statutul de candidat, fapt care va fi discutat în cadrul summitului liderilor UE din 23-24 iunie. Dar chiar dacă există undă verde pentru candidatura Ucrainei, obţinerea statutului de membru deplin poate dura ani sau chiar decenii.

Georgia şi Moldova şi-au depus, de asemenea, cererea de aderare, la o săptămână după ce forţele ruse au intrat în Ucraina în februarie, lucru care va fi luat în considerare şi în cadrul summitului UE.

Republica Moldova a primit recomandarea Comisiei Europene pentru statutul de candidat, iar oficialii ţării au salutat decizia, aşteptând aprobarea liderilor UE de săptămâna viitoare. Dar Comisia Europeană a spus că Georgia trebuie să îndeplinească anumite condiţii înainte de a putea primi statutul de candidat.

„Ucraina aparţine familiei europene”
Îndeplinirea condiţiilor riguroase ale UE pentru a adera la bloc poate dura ani de zile, mai ales pentru o ţară aflată în stare de război. Cerinţele variază de la crearea unei economii de piaţă competitive până la garantarea unei guvernări democratice.

„Aceste negocieri pot fi foarte complicate. Nu înseamnă că se termină la aderare”, a spus Bruno Lété, senior fellow pe probleme de securitate şi apărare la The German Marshall Fund din Bruxelles, dând exemplul Turciei, ţară candidată din 1999.

Liderii Franţei, Germaniei, Italiei şi României au vizitat joi Kievul şi au susţinut aderarea Ucrainei la UE, începând cu statutul de stat candidat.

„Ucraina aparţine familiei europene”, a spus cancelarul german Olaf Scholz, în timp ce prim-ministrul Italiei Mario Draghi a adăugat: „Cel mai important mesaj al vizitei noastre este că Italia doreşte Ucraina în UE”.

Liderii europeni s-au folosit de apartenenţa Ucrainei la UE pentru a-şi arăta solidaritatea şi ambele „nu trebuie neapărat să fie exact acelaşi lucru”, a spus Will Daniel, profesor asistent în politică comparată la Universitatea din Nottingham din Regatul Unit.

Dacă pentru aderare candidatura este aprobată, mulţi se întreabă cum va afecta finanţarea UE către Ucraina. Până acum, blocul a trimis aproximativ două miliarde de euro (2,1 miliarde de dolari) pentru Ucraina pentru a cumpăra echipament militar, cel mai recent pachet aprobat de 500 de milioane de euro (522,5 milioane de dolari). Candidatura Ucrainei „nu ar trebui să aibă implicaţii directe asupra tipurilor de ajutor şi sprijin care sunt deja disponibile şi ar putea continua în lunile viitoare”, a spus Daniel.

Războiul Rusia-Ucraina
Au trecut aproape patru luni de când forţele militare ruse au intrat în Ucraina şi până acum ambele părţi continuă să lupte pentru versiunea lor de „libertate”.

Cel puţin 4.031 de persoane au fost ucise, inclusiv aproape 200 de copii, până la sfârşitul lunii mai, a raportat Biroul pentru Drepturile Omului al ONU (OHCHR). Aproape cinci milioane de refugiaţi ucraineni au fost înregistraţi în Europa în timpul războiului până în 9 iunie, potrivit datelor OHCHR.

Chiar dacă integritatea teritorială nu este o condiţie formală pentru aderarea la UE, „toată lumea înţelege că trebuie să vă controlaţi teritoriul înainte de a intra în Uniunea Europeană”, a spus Lété.

Din 2014, Peninsula Crimeea a fost anexată de Ucraina, iar separatiştii susţinuţi de Moscova au controlat regiunile din sud-estul Ucrainei Doneţk şi Lugansk .

Acum, Ucraina se confruntă cu încălcări suplimentare ale integrităţii teritoriale, deoarece preşedintele rus Vladimir Putin a semnat un decret prin care se acordă cetăţenie rusă şi paşapoarte cetăţenilor regiunilor Herson şi Zaporijia ocupate de Rusia.

„Ne putem aştepta ca Rusia să încerce să destabilizaze integritatea teritorială a Ucrainei pentru a menţine ţara în această ordine, cu scopul de a preveni progresul rapid în aceste negocieri cu UE”, a declarat Lété pentru Al Jazeera.

„Resurse de război”
S-ar putea să dureze ani pentru ca Ucraina să restabilească şi să îmbunătăţească activitatea instituţiilor din Ucraina şi apoi să obţină aprobarea tuturor ţărilor UE.

„Războiul va complica lucrurile”, a spus Lété, adăugând, „atenţia şi resursele Ucrainei se vor îndrepta probabil în mare parte către război şi mai puţine resurse vor putea fi investite în negocierile Uniunii Europene”.

Ucraina, o ţară cu 40 de milioane de locuitori, ar fi o completare masivă la UE. De exemplu, cele 750 de locuri ale parlamentului european sunt împărţite în funcţie de populaţie şi ar duce la pierderea de alte ţări de locuri şi, prin urmare, de putere.

„Există unanimitate între statele membre, dar în mod clar, când vine vorba de apartenenţa reală, Uniunea Europeană este încă divizată”, a spus Lété.

Efecte asupra regiunii
A trecut aproape un deceniu de când o ţară a trecut de la candidat la membru, ultima naţiune fiind Croaţia în 2013.

„UE a fost acuzată că s-a săturat de extindere”, a spus Lété, adăugând că această mişcare ar putea fi un „semnal pozitiv pentru ţări precum Serbia şi Turcia”.

Cu toate acestea, aderarea la calitatea de membru este un proces individual, de la caz la caz, în care fiecare ţară trebuie să îndeplinească cerinţele stabilite. Dar au început discuţiile despre ţările rămase.

Scholz a spus că atât Ucraina, cât şi Balcanii de Vest ar trebui să adere la UE, promiţând că vor ajuta la campania de aderare pentru a scăpa de influenţa Rusiei în regiune.

Albania, Macedonia de Nord, Muntenegru şi Serbia sunt deja state candidate, iar discuţiile de aderare pentru Macedonia de Nord şi Albania încep în martie 2020. Bosnia şi Herţegovina şi Kosovo sunt, de asemenea, potenţiali candidaţi pentru aderarea la UE.

„Ucraina este cheia viitorului arhitecturii europene de securitate. Nu poate exista stabilitate europeană fără stabilitate în Ucraina, iar apartenenţa la UE va contribui la stabilitate”, a spus Lété.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite