Zvonuri în China: Xi Jinping ar renunţa la putere pe fondul unor critici interne cu privire la gestionarea crizei sanitare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Xi Jinping FOTO EPA-EFE
Xi Jinping FOTO EPA-EFE

Întrunirea recentă a Comitetului Permanent al Biroului Politic al Partidului Comunist Chinez (PCC) a dat naştere unui zvon greu de crezut de către analiştii politici, şi anume că liderul PCC, Xi Jinping, s-ar retrage de la putere în câteva luni în urma unor critici interne asupra blocajelor draconice instituite ca măsuri anti-COVID-19.

Zvonul a luat amploare în parte unui videoclip în limba chineză publicat în data de 4 mai pe YouTube de un blogger care se prezintă drept „Lao Deng”. Videoclipul, intitulat „Lovitură şocantă: Xi Jinping a demisionat; Li Keqiang este noul stăpân”, s-a răspândit destul de rapid pe reţelele de socializare din China, dar a fost cenzurat între timp, relatează „The Washington Times”.

Citând o sursă de rang înalt din cadrul PCC, „Lao Deng” susţine că „lovitură de stat” a fost lansată împotriva lui Xi Jinping la ultima reuniune a Comitetului Permanent al Biroului Politic al PCC. 

„Xi Jinping a fost forţat să demisioneze, dar va rămâne în funcţie până la o reuniune majoră a partidului în cursul acestui an”, spune bloggerul.

Acesta mai susţine că Xi Jinping ar fi fost de acord să renunţe la putere, dar să nu fie tras la răspundere pentru tulburările actuale legate de blocaje, cum este în cazul oraşului Shanghai, iar premierul Li Keqiang ar urma să preia conducerea.

Analiştii tind să nu creadă acest zvon, dar sunt de acord că apariţia sa ar putea reflecta fie o luptă pentru putere în PCC înaintea viitorului congres, fie o dezinformare deliberată a lui Xi pentru a-şi lustrui imaginea pătată din cauza gestionării crizei sanitare.

De altfel, zvonurile cu privire la conducerea chineză sunt adesea false. Şi totuşi, în unele cazuri, informaţiile rezultate din zvonuri s-au concretizat, notează „The Washington Times”, dând ca exemplu arestarea liderilor comunişti din „Banda celor patru” după moartea lui Mao Zedong şi prăbuşirea liderului regional al PCC, Bo Xilai, acuzat de corupţie.

Regimul Xi este puternic criticat în urma instituirii carantinei în Shanghai. Mulţi se întreabă în ce măsură este utilă din punct de vedere sanitar şi care de fapt este scopul politicii „zero COVID”. Numeroase acte de nesupunere civilă au fost constatate în această metropolă. 

„Nu puteţi face ce vreţi voi - asta doar dacă nu sunteţi în America. Asta este China”, se adresează un poliţist locatarilor unui bloc care refuză carantina. „Nu mă mai întrebaţi de ce. Nu există niciun motiv. Trebuie să ne supunem reglementărilor ţării noastre şi politicilor de control al epidemiei”, adaugă el.

OMS critică politica „zero COVID” a Chinei

Deşi susţine luarea unor măsuri anti-COVID-19, totuşi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) nu este de acord cu politica „zero COVID” a Chinei lui Xi Jinping.

„Când vorbim despre strategia zero COVID, nu credem că aceasta este sustenabilă, luând în considerare comportamentul virusului la ora actuală şi cel pe care îl preconizăm în viitor, iar trecerea la o strategie diferită este foarte importantă”, a declarat directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus.

„Avem acum o mai bună înţelegere asupra virusului şi instrumente mai bune, astfel încât tranziţia la o altă strategie ar fi foarte importantă”, a insistat el.

„A sosit timpul să apăsăm pe butonul <<Restart>>”, a subliniat directorul Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul OMS, Michael Ryan.

În timp ce restricţiile asociate COVID-19 sunt ridicate în întreaga lume, China continuă să impună carantine chiar şi la un singur caz pozitiv.

„Întreb cu umilinţă: va asculta guvernul nostru recomandările directorului general al OMS?”, a reacţionat un utilizator de Weibo.

În urma criticilor lui Tedros Adhanom Ghebreyesus, regimul Xi a decis să răspundă cu aplicarea cenzurii. Astfel, hashtag-urile #Tedros şi #OMS nu mai dau niciun rezultat de miercuri pe reţelele de socializare din China. Utilizatorii de WeChat nu mai pot redistribui sau prelua un articol de pe contul oficial al ONU.

Presa afiliată regimului păstrează tăcerea deocamdată. Singura poziţie oficială a fost exprimată de MAE chinez, prin intermediul purtătorului de cuvânt Zhao Lijian.

„Această strategie a garantat sănătatea a 1,4 miliarde de persoane şi a protejat grupurile cele mai vulnerabile. De fapt, China este una din ţările care a reuşit cel mai bine să stăvilească răspândirea COVID-19”, a susţinut el.

Însă, din cauza controlului total asupra informaţiilor în China, numeroşi experţi pun la îndoială bilanţul îmbolnăvirilor şi deceselor de COVID-19 furnizat de autorităţile de la Beijing.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite