Unul dintre cei mai influenţi lideri ai mişcării pro-democraţie din Hong Kong a fugit peste hotare după ce a vorbit în Congresul american

Unul dintre cei mai influenţi lideri ai mişcării pro-democraţie din Hong Kong a fugit peste hotare după ce a vorbit în Congresul american

Proteste la Hong Kong FOTO EPA-EFE

Nathan Law, unul dintre cei mai influenţi lideri pro-democraţie din Hong Kong, fost lider al protestelor umbrelelor studenţeşti, a anunţat că a părăsit regiunea semiautonomă, întrucât riscă să fie închis sub noua legislaţie în materie de securitate naţională intrată în vigoare marţi. China a numit un reprezentant al liniei dure cu privire la proteste în fruntea agenţiei de securitate din Hong Kong.

Nathan Law, 24 de ani, unul din cei mai influenţi lideri ai mişcării pro-democraţie din Hong Kong, închis pentru o vreme după protestele umbrelelor din 2014, şi-a motivat plecarea în cadrul unei audieri a Congresului american cu privire la Hong Kong, după adoptarea de către China a noii legislaţii în materie de securitate naţională.
 
Totodată partidul prodemocratic Demosisto, înfiinţat de Law şi alţi activişti studenţi în 2016, a anunţat că îşi va întrerupe activitatea şi se autodizolvă.
 

„Simplul fapt de a vorbi despre suferinţa celor din Hong Kong cu un asemenea prilej contrazice noua lege a securităţii naţionale”, a spus el în cadrul audierii din Congresul american.

 
„Libertatea de a spune adevărul” este pierdută în acest moment pentru „oraşul pe care îl iubesc” a subliniat el, precizând: „credeam că poliţia secretă e doar ceva abstract, dar acum este o frică  foarte reală”.
 
„Conform legislaţiei aprobate de Beijing în urmă cu 24 de ore cei care se încumetă să-şi exprime părerea riscă să fie închişi odată ce au devenit ţintele Beijingului”, a mai spus el.
 
 
Joi, Nathan Law a transmis într-un comunicat de presă că a părăsit deja Hong Kongul şi va continua să militeze pentru drepturile şi libertăţile rezidenţilor „la nivel internaţional”.
 
El a apreciat că „mişcarea este încă vie”şi că „oamenii din Hong Kong nu vor renunţa”
El a precizat că este riscant pentru el să dezvăluie unde se află în acest moment.
 
„Vorbind în faţa Congresului american şi relatând comunităţii internaţionale despre situaţia drepturilor omului din Hong Kong după ce legea draconică a intrat în vigoare, m-am expus la pericole necunoscute. Acum trebuie să ne gândim cum să ne continuăm lupta şi cum o vom păstra vie în condiţiile uneia dintre cele mai violente represiuni”, a transmis el pe Facebook.
 
În 2016, Law a devenit unul din cei mai tineri legiuitori ai regiunii semiautonme susţinând atunci că fosta colonie britanică ar trebui să-şi poată decide propriul viitor în cadrul unui referendum. El spunea că nu-şi doreşte ca Hong Kongul să devină „doar un alt oraş chinez”.
 
Noua legislaţie în materie de securitate naţională vizează acte de secesiune, subversiune şi terorism ce pot fi pedepsite şi cu închisoare pe viaţă.
 
Sub noua legislaţie incitarea la ură împotriva guvernului central chinez sau cel regional din Hong Kong sunt infracţiuni. Totodată, legea permite procese cu uşile închise, interceptarea suspecţilor şi posibilitatea ca aceştia să fie acuzaţi în China.
 
Actele de distrugere a proprietăţii publice ar putea fi considerate teroriste. După intrarea ăn vigoare a legii, marţi, guvernul local a anunţat că sloganul protestelor „Eliberaţi Hong Kongul. Revoluţia timpurilor noastre” este de acum înainte ilegal. Law a folosit fraza în faţa Congresului american.
 
SUA au adoptat sancţiuni economice împotriva oficialilor chinezi implicaţi în impunerea noii legislaţii, în timp ce premierul britanic Boris Johnson a transmis că adoptarea noii legii reprezintă o „încălcare clară şi serioasă” a declaraţiei sino-britanice semnate în 1985.
 
Un reprezentant al aripii dure, numit la conducerea agenţiei securităţii de la Hong Kong
 
Zheng Yanxiong - implicat în reprimarea în 2011 a unor manifestaţii împotriva corupţiei în satul Wukan din China - a fost numit de Beijing în postul de director al noii Agenţii a Securităţii Naţionale la Hong Kong, a anunţat vineri agenţia chineză oficială de presă China Nouă, relatează Reuters, potrivit news.ro.
 
Zheng Yanxiong, în vârstă de 57 de ani, a fost secretarul general al Comitetului Partidului Comunist Chinez (PCC, unic) din provincia Guangdong, situată în apropiere de Hong Kong.
 
Zheng Yanxiong - care nu a deţinut niciodată funcţii în afara Guangdongului, a fost adjunct al ministrului însărcinat cu propaganda în provincie din 2013 în 2018.
 
El a provocat o controversă în 2011, pe când conducea PCC în oraşul Shanwei, prin atitudinea sa faţă de protestele fără precedent din satul Wukan, ai cărui locuitori au ales un comitet care să le reprezinte drepturile în faţa statului.
 
Imagini de la o reuniune, divulgate pe Internet, îl surprinde criticându-i dur pe săteni şi catalogând presa străină drept o ”mizerie”, scrie news.ro.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos: