UPDATE Explozii la hoteluri de lux şi biserici din Sri Lanka, de Paştele catolic: 290 de morţi şi peste 500 de răniţi

UPDATE Explozii la hoteluri de lux şi biserici din Sri Lanka, de Paştele catolic: 290 de morţi şi peste 500 de răniţi

FOTO Twitter

Cel puţin 290 de persoane au murit şi peste 500 au fost rănite în opt explozii produse duminică la hoteluri şi biserici din Sri Lanka, unde oamenii se adunaseră pentru a sărbători Paştele catolic, informează BBC. Prima deflagraţie a avut loc la o biserică din capitala Colombo, oficialii vorbind despre un atac coordonat.

Ce se ştie până acum

 • Sunt peste 290 morţi şi peste 500 de răniţi. 35 de străini au fost ucişi. Printre victime nu se află şi români
 • 24 de suspecţi au fost reţinuţi
 • Exploziile au avut loc în capitala Colombo şi în alte două oraşe: Negombo, aflat puţin mai la nord de capitală şi Batticaloa, pe coasta de est.
 • Atentatul nu a fost revendicat

 

GALERIE FOTO

UPDATE 23.40 Un dispozitiv explozibil a fost descoperit în apropierea aeroportului internaţional Katunayake. Genişti ai armatei srilankeze au detonat în mod controlat, duminică seara, materialul explozibil găsit pe şosea, in apropierea capitalei Colombo, potrivit purtătorului de cuvânt al forţelor aeriene Gihan Seneviratne.

UPDATE 20.38 Ministerul Afacerilor Externe (MAE) precizează, la solicitarea News.ro, că grupul de copii aflaţi în Colombo, Sri Lanka, este format din elevi de la un liceu din Iaşi, aflaţi într-un schimb de experienţă, şi că aceştia vor părăsi Sri Lanka în 26 aprilie. Totodată, membrii Celulei de Criză au acordat asistenţă consulară pentru două familii de cetăţeni români aflate în vacanţă. Până în prezent, autorităţile locale nu au notificat ambasada cu privire la existenţa unor cetăţeni români printre victime, mai precizează MAE.

UPDATE 19.35 Mai mulţi cetăţeni americani au fost ucişi în atentatele din Sri Lanka, a anunţat şeful diplomaţiei Mike Pompeo, fără a preciza numărul acestora, informează Le Figaro. "Putem confirma că mai mulţi cetăţeni americani se află printre victime", se arată într-un comunicat al lui Pompeo, care condamnă atacurile.Printre victime se numără cetăţeni britanici, portughezi, olandezi, danezi sau chinezi.

UPDATE 19.15 Numărul morţilor a ajuns la 215. 
 
UPDATE 15.45 Poliţia srilankeză tocmai a anunţat un bilanţ de 207 morţi şi peste 450 de răniţi, precizând că este un bilanţ provizoriu.
 
Potrivit The Associated Press, şapte persoane au fost arestate în urma acestui atac coordonat.
 
UPDATE 15.04 Reacţii la nivel internaţional
 
Preşedintele american Donald Trump a condamnat exploziile din Sri Linka, catalogându-le drept „teroriste“ şi „oribile“ într-un mesaj publicat pe Twitter.
 
„Sincere condoleanţe din partea poporului Statelor Unite pentru poporul din Sri Lanka“, a adăugat el, asigurând faptul că „suntem pregătiţi să ajutăm“.    
 
Premierul britanic Theresa May a condamnat la rândul ei o serie de acte de terorism şi a adresat condoleanţe tuturor persoanelor afectate. „Trebuie să ne unim pentru ca nimeni să nu îşi mai practice credinţa în frică“, a adăugat ea pe Twitter.          
 
Mesajul preşedintelui Franţei Emmanuel Macron: „Profundă tristeţe după atacurile contra bisericilor şi hotelurilor din Sri Lanka. Condamnăm ferm aceste acte odioase. Toată solidaritatea noastră cu poporul srilankez şi gândurile noastre pentru toţi apropiaţii victimelor în această zi de Paşte“. 
 
UPDATE 14.53 Mesajul Papei Francisc de la balconul central al bazilicii Sfântul Petru
 
În timpul tradiţionalei slujbe de Paşte celebrată la Vatican, Papa Francisc s-a declarat aproape de „toate victimele acestei crude violenţe“.
 
„Am aflat cu tristeţe ştirea privind aceste grave atentate, care exact azi, în duminica Paştelui, au adus doliu şi durere în mai multe biserici şi în alte lăcaşuri de rugăciune din Sri Lanka“, a spus suveranul pontif în tradiţionalul mesaj „Urbi et Orbi“ („Către cetate şi lume“), susţinut de la balconul central al bazilicii Sfântul Petru.

„Doresc să-mi exprim  afecţiunea şi apropierea faţă de comunitatea creştină, care a fost lovită în timp ce se reculegea şi se ruga, şi faţă de toate victimele acestei crude violenţe. Îi încredinţez Domnului pe cei care au pierit tragic şi mă rog pentru cei răniţi şi pentru toţi cei care suferă din cauza acestui eveniment dramatic“, a adăugat papa. 

Anterior, papa a oficiat liturghia din Duminica Învierii.

UPDATE 13.43 Reacţia lui Iohannis
 
Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, duminică, condoleanţe tuturor celor afectaţi de exploziile din Sri Lanka şi a afirmat că „trebuie să susţinem libertatea religiei şi a credinţei“.
 
„Condamn cu fermitate atacurile teribile împotriva unor oameni nevinovaţi din #SriLanka în Duminica Paştelui. Condoleanţele mele tuturor celor afectaţi. Trebuie să susţinem libertatea religiei şi a credinţei“, a scris, duminică, Iohannis pe Twitter.
 
 
Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi-a exprimat la rândul său „tristeţea“ şi „oroarea“ în faţa seriei de explozii din Sri Lanka, afirmând că Uniunea Europeană este gata să sprijine Guvernul acestei ţări.
 
UPDATE 13.29 Stare de asediu
 
Guvernul din Sri Lanka a decretat duminică blocarea temporară a reţelelor de socializare, pentru a împiedica difuzarea de informaţii incorecte şi false cu privire la valul de atentate care a lovit statul insular,transmite AFP.
 
„Guvernul a decis blocarea tuturor platformelor online cu scopul de a împiedica propagarea de informaţii incorecte şi false. Aceasta este doar o măsură temporară“, a indicat preşedinţia într-un comunicat. 
 
Tototdată, ministerul Apărării din Sri Lanka a decretat, duminică, stare de asediu de 12 ore, începând de la ora locală 18.00 (15.30 ora României) după atentate. Starea va fi valabilă până luni, la ora locală 06.00 (03.30, ora României).
 
UPDATE 13.23 Mesajul MAE
 
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a transmis, duminică, la solicitarea News.ro, că Ambasada României la Colombo urmăreşte îndeaproape evenimentele legate de exploziile din Sri Lanka, iar autorităţile locale nu au notificat până în prezent ambasada cu privire la existenţa unor cetăţeni români printre persoanele implicate. Nici la nivelul misiunii diplomatice nu s-au înregistrat solicitări de asistenţă consulară.

Ministerul Afacerilor Externe reaminteşte că cetăţenii români afectaţi pot solicita asistenţă consulară la numărul de telefon al Ambasadei României la Colombo: +94 11 2676520  apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă sau la numărul de urgenţă al misiunii diplomatice: +94 777 88 2539.

UPDATE 13.02 Autorităţile au anunţat un nou bilanţ, numărul morţilor crescând la 185. Treizeci şi cinci de străini au fost ucişi în cele opt explozii.
 
UPDATE 12.59 Alte două explozii au avut loc în capitala statului Sri Lanka, şi anume într-o casă din cartierul Dematagoda şi la hotelul Tropical Inn, situat în apropierea grădinii zoologice. Potrivit poliţiei, explozia din casă a avut loc în timp ce membri ai forţelor de ordine încercau să aresteze un suspect. Acesta din urmă a detonat explozibilul explozibil pe care îl purta şia provocat moartea a trei poliţişti.
 
UPDATE 11.54 Bilanţul morţilor a fost revizuit în creştere la 156 de morţi şi peste 560 de răniţi. Potrivit autorităţilor, 35 de străini au fost ucişi în cele opt explozii coordonate, care au avut loc în trei biserici şi patru hoteluri şi într-un cartier din trei oraşe: capitala Colombo, Negombo (vest) şi Batticaloa (est).
 
UPDATE 11.00 Un atac coordonat
 
Numărul răniţilor a crescut la 560, potrivit CNN, iar printre morţi au fost identificaţi cel puţin 35 de străini. Hotelul Shangri-La din Colombo este popular printre turişti şi oamenii de afaceri locali, cafeneaua hotelului fiind vizată de explozie la ora locală 9.00.
 
„Există multe persoane rănite, dintre care multe în stare critică“, a declarat o sursă din cadrul poliţiei.
  
Rajiva Wijesinha, fost membru al Parlamentului din Sri Lanka, a declarat pentru Al Jazeera că natura coordonată a atacurilor a şocat ţara.
 
„Nu s-a mai întâmplat aşa ceva. Sri Lanka a trecut prin vremuri groaznice sub gruparea teroristă Tigrii Tamil timp de aproximativ 25 de ani şi apoi a urmat un mare sentiment de uşurare. Dar teroriştii nu au fost niciodată atât de bine organizaţi şi de sincronizaţi, ceea ce arată că avem de-a face cu ceva la o scară mult mai mare, ceea ce e teribil. Oamenii au intrat în panică şi este de înţeles în contextul acestor atacuri concentrate asupra bisericilor creştine şi hotelurilor“, a declarat Rajiva.
 
FOTO Twitter
 
UPDATE 10.15 Bilanţul exploziilor la hoteluri şi biserici din Sri Lanka a crescut la 138 de morţi şi sute de răniţi, au anunţat surse medicale, precizând că numărul victimelor este în continuă creştere.
 
Premierul srilankez Ranil Wickremesinghe a criticat „atacurile laşe“ şi a dat asigurări că se iau măsuri imediate pentru a controla situaţia.
 
„Condamn cu fermitate atacurile laşe de azi împotriva poporului nostru. Îi chem pe toţi srilankezii să rămână uniţi şi puternici în acest moment tragic“, a scris premierul pe contul său oficial de pe reţeaua Twitter.
 
UPDATE 09.28 Harta exploziilor
 
Bilanţul victimelor creşte alarmant: cel puţin 52 de oameni au fost ucişi, a anunţat poliţia.
 
FOTO AFP
 
Deflagraţiile au avut loc în capitala Colombo, situată pe coasta de vest, şi în alte două oraşe: Negombo, aflat puţin mai la nord de capitală şi Batticaloa, pe coasta de est.
 
În capitală, exploziile au însângerat biserica catolică Saint Anthony şi trei hoteluri de lux: Cinnamon Grand, Shangri-La, Ceylon Intercontinental şi Tropical Inn. O explozie s-a produs şi în cartierul Dematagoda. La Negombo, atacatorii au luat la ţintă biserica catolică St. Sebastian's, iar la Batticaloa biserica evanghelică Zion.
 
 
În biserici se celebra slujba de Paştele catolic. Sri Lanka, un stat insular din Asia de sud, este o ţară majoritar budistă, catolicii fiind în număr de circa 1,2 milioane, la o populaţie totală de 21 de milioane, constând în aproximativ 70% budişti, 12% hinduşi, 10% musulmani şi 7% creştini. Deocamdată, cele opt explozii nu au fost revendicate.
 
Au existat numeroase victime, inclusiv străini, a scris pe Twitter ministrul Economiei: „Scene oribile, am văzut cadavre împrăştiate peste tot“, a spus el după o vizită la faţa locului.
 
Biserica St. Sebastian's din Negombo a cerut ajutor pe Facebook şi a publicat poze după explozie, în care se pot observa pete de sânge pe podea.
 
Autorii acestor deflagraţii încă nu sunt cunoscuţi şi nimeni nu le-a revendicat până acum. Dar şeful poliţiei naţionale a alertat acum zece zile toate forţele locale de ordine asupra unui plan al mişcării islamiste NTJ (National Thowheeth Jama’ath) de „atentate sinucigaşe împotriva unor biserici importante şi Înaltei Comisii Indiene“. NTJ încă nu a făut vreun anunţ legat de acest atac coordonat.
 

 

 

FOTO Facebook 

Imagini din aceeasi galerie
 • FOTO Facebook 
 • Explozii Sri Lanka FOTO AFP  / Ishara S Kodikara 
 • Explozii Sri Lanka FOTO AFP  / Ishara S Kodikara 
 • Explozii Sri Lanka FOTO EPA-EFE / M.A. Pushpa Kumara 
 • Explozii Sri Lanka FOTO EPA-EFE / M.A. Pushpa Kumara 
 • Explozii Sri Lanka FOTO EPA-EFE / M.A. Pushpa Kumara 
 • Explozii Sri Lanka FOTO EPA-EFE / M.A. Pushpa Kumara 
 • Explozii Sri Lanka FOTO EPA-EFE / M.A. Pushpa Kumara 
 • Explozii Sri Lanka FOTO EPA-EFE / M.A. Pushpa Kumara 
 • Explozii Sri Lanka FOTO EPA-EFE / M.A. Pushpa Kumara 
 • Explozii Sri Lanka FOTO EPA-EFE / M.A. Pushpa Kumara 
 • Explozii Sri Lanka FOTO EPA-EFE / M.A. Pushpa Kumara 
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările