VIDEO Cum şi cât de repede se infectează cu noul coronavirus 10 persoane aflate la o masă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Shutterstock
Foto Shutterstock

Un experiment realizat de grupul japonez NHK ilustrează viteza şi mijloacele de propagare a coronavirusului, amintind importanţa măsurilor de distanţare şi de protecţie.

V-aţi întrebat cum se va răspândi corobavirusul la o masă de zece persoane, când în curând vor fi autorizate întâlniri limitate? Un experiment realizat de grupul de presă japonez NHK răspunde la această întrebare folosind o vopsea fluorescentă.

Un experiment realizat de grupul japonez NHK în colaborare cu experţi ilustrează modul în care coronavirusul se răspândeşte, aşa cum s-ar fi putut întâmpla pe navele de croazieră, în jurul unui bufet, dar şi într-un bar sau restaurant.

Grupul specifică într-un raport publicat pe reţelele sociale că la experiment au participat 10 persoane. Unul dintre participanţii la masă a jucat rolul unei  persoane infectate. I s-a turnat pe mână o picătură dintr-un lichid vizibil doar sub lumina ultravioletă, ca un virus aplicat pe palmă . Experimentul a durat 30 de minute, iar rezultatele s-au văzut la sfârşitul mesei.

experiment japonia

Astfel, s-a dovedit că „virusul” s-a răspândit pe mâinile tuturor participanţilor, mai mulţi îl aveau pe faţă, farfurii, capacul recipientului pentru alimente, tacâmuri folosite pentru a lua mâncarea şi pe mânerul recipientului pentru băuturi.

Un experiment pentru vizualizarea fluxului de particule eliberate în timpul tusei a stabilit anterior că distanţa de siguranţă de un metru între oameni recomandată pentru a evita contaminarea ar putea fi insuficientă.

Cercetătorii de la Florida Atlantic University au arătat că particulele răspândite de tuse pot călători până la 3,6 metri. Picăturile fine eliminate atunci când o persoană infectată cu coronavirus tuşeşte sau strănută conţin particule viabile de coronavirus. Acestea pot transmite infecţia dacă intră în contact cu ochii, gura sau mucoasa nazală ale altor persoane.

Conform rezultatelor unui experiment de laborator , astfel de particule fine conţinând coronavirus pot transmite infecţia inclusiv după 3 ore de la expulzare. Pentru a reduce riscul infectării proprii şi a celorlalţi, sunt absolut necesare respectarea normelor de igienă recomandate (spălat des pe mâini, acoperirea gurii la strănut cu un şerveţel, nu cu mâna) şi a unei distanţe de cel puţin trei paşi mari faţă de ceilalţi.

Noul coronavirus (SARS-CoV-2), virusul responsabil pentru pandemia actuală de COVID-19, s-a dovedit mai eficient decât Sindromul Acut Respirator Sever (SARS-CoV) în infectarea căilor respiratorii umane şi a ochilor, conform unei echipe de cercetători de la Facultatea de Medicină a Universităţii din Hong Kong care a publicat vineri rezultatele unui studiu, relatează agenţia Xinhua.

Michael Chan Chi-wai, profesor asociat la Şcoala de Sănătate Publică a universităţii, şi echipa sa de cercetare au comparat infecţiile cu SARS-CoV-2, SARS-CoV şi virusuri gripale precum H5N1 şi H1N1, folosind mostre de ţesut prelevate din tractul respirator superior uman şi de ţesut ocular într-un laborator cu nivelul 3 de biosecuritate.

Rezultatele au relevat că virusul care cauzează boala COVID-19 este mult mai eficient în infectarea conjunctivei umane şi a căilor respiratorii superioare în comparaţie cu SARS-CoV, iar nivelul său de contagiozitate este comparabil cu cel observat în timpul pandemiei de H1N1 din 2009.

Coroborate, aceste rezultate explică transmisibilitatea mai mare a COVID-19 în comparaţie cu SARS-CoV.

"Acest studiu evidenţiază totodată faptul că ochii pot fi o cale importantă de infectare umană cu SARS-CoV-2 (COVID-19)", a subliniat profesorul Chan.

Într-un studiu precedent, echipa de cercetare a descoperit că virusul care provoacă COVID-19 poate rămâne în viaţă timp de câteva zile pe suprafeţe netede, precum oţel inoxidabil, sticlă şi plastic.

Noile constatări au subliniat posibilitatea ca acest virus contagios să poată fi răspândit de pe astfel de suprafeţe prin intermediul mâinilor, atunci când oamenii ating zonele contaminate şi îşi ating apoi zona ochilor.

Concluziile cercetării implică faptul că sunt vitale să se evite atingerea ochilor în zonele publice şi spălarea periodică a mâinilor cu apă şi săpun sau curăţarea mâinilor cu produse dezinfectante ca măsură esenţială pentru prevenirea transferului accidental al virusului responsabil de COVID-19 de pe suprafeţele contaminate în ochi şi nas.

Studiul a fost publicat în jurnalul medical Lancet Respiratory Medicine. 

Pericolul aerului condiţionat

aer conditionat infectare coronavirus

 În luna ianuarie, trei familii aparent sănătoase au fost lovite de COVID-19 după ce au cinat în interiorul unui restaurant fără ferestre din Guangzhou, China, potrivit Business Insider.

Oamenii de ştiinţă care au studiat cazul sunt de părere că sistemul de aer condiţionat al restaurantului a răspândit secreţiile sub formă de picături ale unei persoane asimptomatice. Ulterior, s-au îmbolnăvit încă nouă oameni din trei familii diferite.

Este o perspectivă înfricoşătoare pentru oamenii care încearcă să menţină o distanţă sănătoasă faţă de restul lumii. Însă, privind jumătatea plină a paharului, nu s-a îmbolnăvit nimeni dintre cei 73 de clienţi şi opt angajaţi.

„Pentru a preveni răspândirea virusului în restaurante, recomandăm creşterea distanţei dintre mese şi îmbunătăţirea sistemului de ventilaţie”, au scris cercetătorii.

Ultimele descoperiri implică faptul că munca nu va reveni imediat la normal după ce va dispărea pandemia, însă există modalităţi prin care putem controla răspândirea virusului. Cel mai probabil, clienţii vor petrece un timp limitat în restaurante, care vor opera la o capacitate sub nivelurile normale, iar sistemele de încălzire şi de aer condiţionat ar putea fi oprite. În plus, angajaţii ar putea fi sfătuiţi să poarte măşti.

Cercetătorii cred că sursa focarului a fost o femeie de 63 de ani care a început să prezinte simptome – cum ar fi febra şi tusea – abia spre sfârşitul zilei, când a decis să meargă la spital, unde a fost diagnosticată pozitiv cu COVID-19.

Într-un interval de două săptămâni, s-au îmbolnăvit patru rude ale femeii şi încă cinci persoane care au mâncat la mese vecine în restaurantul cu pricina.

Descoperirea i-a luat prin surprindere pe cercetători, de vreme ce coronavirusul se transmite prin secreţii sub formă de picături sau prin particule grele care nu pot pluti mai departe de 1 metru, familiile aflându-se la o distanţă mai mare una de cealaltă. Astfel, concluzia oamenilor de ştiinţă este că sistemul de aer condiţionat a suflat picăturile pe o distanţă suficient de mare încât să infecteze şi alte persoane.

Cercetătorii din Guangzhou nu au replicat fenomenul într-un laborator şi nu au avut alte cazuri cu care să îl compare, aşa că descoperirile lor trebuie privite ca atare.

William Schaffner, profesor de boli infecţioase în cadrul Universităţii Vanderbilt din SUA, a spus că descoperirile reprezintă o sursă bună de înţelegere a felului în care ar putea arăta restaurantele după dispariţia pandemiei.

„Ne vom întoarce înapoi la muncă. Dar ideea este să începem încet, treptat. Restaurantele trebuie să fie redeschise la jumătate din capacitate, separând cât mai mult mesele”, a spus Schaffner.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite