Situaţie tot mai disperată în India, pe fondul crizei de oxigen. Spitalele din Delhi, la un pas de tragedie. Virusolog: „Un colaps al nenorocitului de sistem”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Criza de oxigen din india O pacientă e ajutată să respire de cadrele medicale din Kolkata FOTO EPA-EFE
Criza de oxigen din india O pacientă e ajutată să respire de cadrele medicale din Kolkata FOTO EPA-EFE

India se află într-o situaţie disperată după ce vineri a înregistrat un număr-record de noi îmbolnăviri: spitalele nu mai au oxiden pentru pacienţi în timp ce au loc incinerări în masă la crematorii pentru cei decedaţi care n-au mai apucat să fie trataţi sau au murit după epuizarea rezervelor de oxigen.

India a raportat vineri 332.730 de cazuri noi de coronavirus, un număr-record de cazuri la nivel mondial pentru a doua zi consecutiv. Peste 2.260 de oameni au murit în ultimele 24 de ore.

Doctorul Atul Gocia, care lucrează la spitalul Sir Ganga Ram din Delhi, a declarat pentru BBC, potrivit Digi 24:

"Nu avem suficiente posturi de oxigen. Ce avem este ocupat complet. Pacienţii vin cu propriile butelii sau fără oxigen. Vrem să îi ajutăm, dar nu sunt suficiente paturi şi nici posturi de oxigen, dacă gazul este disponibil. Toate liniile telefonice sunt blocate. Oamenii sună încontinuu. Este o mare agitaţie în afara spitalului: ambulanţele sunt parcate, pacienţi care aşteaptă să fie debarcaţi, însă problema este că nu avem spaţiu".

În India, unităţile de asistenţă medicală au dat un semnal de alarmă privind alimentarea cu oxigen a pacienţilor care beneficiază de asistenţă pentru ventilator, scrie The Guardian.

„SOS - mai puţin de o oră de oxigen la Max Smart Hospital şi Max Hospital Saket”, a anunţat online unul dintre cele mai mari lanţuri de spitale private din Delhi, care operează 10 spitale private.

„Peste 700 de pacienţi internaţi au nevoie de asistenţă imediată”.

25 de pacienţi au murit vineri dimineaţă după ce spitalul Sir Ganga Ram a fost nevoit să facă economie de oxigen pentru aceşti paceinţi gravi ce aveau nevoie de o presiune înaltă şi constantă.

Spitalele mari din Delhi au fost aproape de tragedie şi doar după un apel disperat public din partea premierului oraşului că 60 de pacienţi sunt în pericol şi o intervenţie a Curţii Supreme a determinat guvernul central să trimită o cisternă de oxigen umplută de urgenţă în cursul nopţii, arată BBC.

Soutik Biswas, corespondentul BBC pentru India în mediul online, a transmis: „Curtea Supremă din India a numit acest lucru o „urgenţă naţională”, dar situaţia e dincolo de o urgenţă. Este un „colaps al nenorocitului de sistem”, aşa cum spune unul dintre cei mai importanti virologi din India. În punctele fierbinţi precum Delhi şi Mumbai, viaţa, în sine, este acum un privilegiu”.

„Primim apeluri directe de la pacienţii noştri, cunoscuţii noştri, vecinii noştri: aceştia ne pledează pentru a putea găzdui unii dintre rudele lor. Dar, din păcate, situaţia noastră este de aşa natură încât, deşi încercăm tot posibilul, încă mai avem un număr imens de pacienţi pe care nu suntem capabili să-i internăm ", a declarat ea pentru BBC.

Dr. Saswati Sinha, medic de terapie intensivă în estul oraşului Kolkata, a declarat că sălile de urgenţă şi saloanele au ajuns la capacitate maximă.

"În cei 20 de ani de muncă în terapie intensivă, nu am văzut niciodată nimic de acest fel."

Premierul indian Narendra Modi s-a întâlnit vineri cu premierii celor mai afectate state şi cu producătorii de oxigen.

El a cerut statelor să colaboreze pentru a opri stocarea şi comercializarea la negru, spunând că guvernul ia în calcul inclusiv devierea oxigenului industrial pentru a uşura criza.

Gigantul francez Air Liquide SA a anunţat vineri că deviază rezervele pentru clienţii industriali către spitalele din India. Vicepreşedintele companiei de gaz a subliniat că cererea de oxigen medical a crescut de 10 ori în India, depăşind mai bine de jumătate din capacitatea de producţie, scrie AlJazeera.

Cererea de gaze medicale a crescut cu aproximativ 15% în Europa, în special în ţările din sudul regiunii, a spus Jackow. El a citat o creştere de aproape 80% în Brazilia şi o creştere puternică în părţi din Africa.

"În general, există încă un puternic impact Covid", a spus el. „Nu am ajuns la un vârf în unele ţări, în special în zone în curs de dezvoltare precum America Latină, Africa şi India.”

Aproximativ 500 de fabrici din India extrag şi purifică oxigenul din aer şi îl trimit spitalelor în formă lichidă, de obicei cu ajutorul cisternelor.Majoritatea spitalelor mari au propriul rezervor care alimentează posturile de oxigen, în timp ce spitalele mici se bazează pe butelii.

Cisternele de oxigen stau la coadă ore întregi în faţa fabricilor şi umplerea unei singure cisterne se face în aproximativ două ore. Ulterior, durează mai multe ore transportul până la destinaţie, mai ales că aceste cisterne nu pot depăşi 40 de kilometri pe oră şi nu circulă noaptea din cauza riscului de accidente, scrie Digi 24, citând BBC.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite