"Totul despre sex": filmul sau serialul, totuna

"Totul despre sex": filmul sau serialul, totuna

După atâtea "guy flicks", filme care gâdilă amorul propriu masculin, era cazul să se vină în forţă cu un "chick flick", un film înscris pe coordonatele universului feminin, şi nu putea fi

După atâtea "guy flicks", filme care gâdilă amorul propriu masculin, era cazul să se vină în forţă cu un "chick flick", un film înscris pe coordonatele universului feminin, şi nu putea fi o alegere mai potrivită decât preluarea pentru marele ecran a popularului serial "Totul despre sex".

În afara ecranului lat şi a sunetului dolby, nu există însă prea mare deosebire între varianta cinematografică şi cea de pe micul ecran, regizorul şi scenaristul Michael Patrick King preferând să meargă pe urma formulei "Totul despre sex".

Personajul principal este jurnalista Carrie Bradshaw, rol în care o vom revedea pe Sarah Jessica Parker. În jurul ei gravitează prietenele sale nedespărţite, Samantha (Kim Cattrall), Charlotte (Kiristin Davis) şi Miranda (Cynthia Nixon).

Peste ele au trecut trei ani - în raport cu sfârşitul serialului - filmul reluând de la acest punct firul întrerupt al întâmplărilor prin care trec.

Decât să inovezi, mai bine mergi pe mâna formulei consacrate

După atâtea "guy flicks", filme care gâdilă amorul propriu masculin, era cazul să se vină în forţă cu un "chick flick", un film înscris pe coordonatele universului feminin, şi nu putea fi o alegere mai potrivită decât preluarea pentru marele ecran a popularului serial "Totul despre sex".

În afara ecranului lat şi a sunetului dolby, nu există însă prea mare deosebire între varianta cinematografică şi cea de pe micul ecran, regizorul şi scenaristul Michael Patrick King preferând să meargă pe urma formulei consacrate.

Carrie şi prietenele ei, după patru ani

Ca şi până acum, personajul principal este jurnalista Carrie Bradshaw, rol în care o vom revedea pe Sarah Jessica Parker.

În jurul ei gravitează, ca şi până acum, prietenele sale nedespărţite, Samantha (Kim Cattrall), Charlotte (Kristin Davis) şi Miranda (Cynthia Nixon). Peste ele au trecut patru ani - în raport cu sfârşitul serialului -, filmul reluând de la acest punct firul întrerupt al întâmplărilor prin care trec. Sigur sexul şi bărbaţii vor juca şi acum un rol esenţial în viaţa lor.

Carrie va fi cerută în sfârşit de nevastă de "Arătosul" (Mr. Big), care se va răzgândi însă chiar în momentul când ajung la altar.

Reîntâlnire în Mexic

Pentru a-şi regăsi liniştea sufletească, mireasa părăsită va pleca într-o staţiune din Mexic, unde îşi va reîntâlni prietenele venite să o consoleze şi care nu sunt scutite de propriile necazuri. Marea întrebare este dacă

"Arătosul" nu-şi va schimba din nou dispoziţia şi atunci totul se va încheia cu bine.
Filmul, care introduce şi un personaj nou, asistenta personală a lui Carrie (Jennifer Hudson), durează peste două ore.

Sarabanda brandurilor

Se stăruie poate prea mult asupra hainelor, pantofilor, genţilor, pălăriilor, lenjeriei şi bijuteriilor de firmă, başca accesoriile de tot felul, pe care le tot schimbă şi probează cele patru eroine - angrenate într-un interminabil "product placement", de la Dior la Christian Lacroix şi Channel, dar probabil spectatoarele nu se vor sătura de această sarabandă a brandurilor. În schimb, bărbaţii se vor plictisi copios. Nu la ei s-au gândit însă realizatorii, ci la ceea ce au socotit că le-ar face plăcere partenerelor de viaţă şi de sex ale acestora. Judecând după box office, au făcut bine.

Gâlceavă pe bani

Prietene la cataramă în film şi în serial, cele patru nu s-au înţeles însă chiar aşa de bine şi dincolo de platouri. Motivul? Nu bărbaţii (Doamne fereşte!), ci... banii. Certăreaţa a fost Kim Cattrall, nemulţumită pentru diferenţa între ce i s-a oferit ei şi ce i s-a oferit lui Sarah Jessica Parker de către producătorii filmului.

Ea ameninţa chiar, la un moment dat, că nu va participa la turnare, ceea ce ar fi dat peste cap întregul proiect. Nu se ştie cum i-au fost satisfăcute pretenţiile şi cum s-a stins litigiul, dar presa americană a dezvăluit că de când au apărut împreună în serial, Sarah a câştigat numai din contractele publicitare mai mult decât tot ce au adunat la un loc colegele sale.

Patru prietene, neîncorsetate de prejudecăţi şi false pudori

Transmis de-a lungul a şase sezoane, serialul "Sex and the City" îşi propunea să exprime franc probleme legate de sexualitatea femeii, un grup de prietene discutând deschis, fără inhibiţii şi false pudori, dorinţele şi fanteziile lor sexuale.

Ziarista cu picioarele pe pământ

Carrie Bradshaw (Sarah Jessica Parker) este, în calitatea ei de ziaristă şi titulară a unei rubrici săptămânale, "Sex and the City", la o publicaţie newyorkeză, fermentul grupului celor patru prietene. Naratoare a fiecărui episod al serialului, structurat de regulă în jurul ideii de bază a fiecăruia dintre eseurile pe care le scrie la ziar, ea preferă relaţiile serioase. Cel mai statornic din iubiţi ei, "Arătosul", e şi el un tip serios, dar relaţia dintre ei oscilează între momente de euforie şi ruptură.

Comportamentul şi sfaturile lui Carrie sunt rodul unei judecăţi sănătoase, ceea ce nu o împiedică să aibă probleme personale şi momente de impas.

Dependenţa de sex

Samantha Jones (Kim Cattrall), cea mai în vârstă, dar şi cea mai atrăgătoare din punct de vedere fizic din cele patru, cu o carieră bine conturată în "public relations", nu ascunde că este dependentă de sex, schimbă amanţii precum batistele, ferindu-se ca de foc să se implice emoţional în vreuna din nenumăratele ei relaţii.

Dincolo de frivolitatea ei aparentă, se ascunde însă o fire sensibilă, o inimă generoasă, iar calitatea ei principală e lealitatea totală faţă de prietenele sale.

Romantica incurabilă

Charlotte York (Kristin Davis), care are o slujbă confortabilă la o galerie de artă, este cea mai conservatoare, dar şi cea mai înclinată spre romantism din întreg grupul, e veşnic în căutarea "cavalerului în armură strălucitoare", punând accentul în relaţiile sale pe latura sentimentală, şi nu pe cea fizică. Nu aprobă atitudinile libertine ale Samanthei, nici excesele ocazionale ale celorlalte prietene, ceea ce nu o împiedică ca uneori să sară ea însăşi peste cal.

Avocata cinică

Miranda Hobbes (Cynthia Nixon), avocata profund preocupată de propria carieră, are o atitudine mai reţinută, adesea cinică faţă de bărbaţi şi relaţiile cu ei.

E cea mai bună prietenă a lui Carrie, iar în grupul celor patru, vocea ei este vocea raţiunii. Cinismul i se va estompa însă cu timpul, mai ales după ce va rămâne gravidă şi va reuşi să împace pasiunea pentru profesie cu cerinţele maternităţii în condiţiile celibatului, sfârşind însă prin a se căsători cu tatăl copilului.

Unde rulează filmul

Sâmbătă şi duminică

La Bucureşti

- Hollywood Multiplex
- Movieplex Cinema Plaza
- Cityplex
- Cinema Pro - Patria

La Timişoara
- Cinema City

Iniţial, "Sex and the City" a fost o rubrică de ziar

Serialul, care a câştigat mai multe premii Emmy şi Globuri de aur, a fost iniţial o rubrică de eseuri de tipul lifestyle, publicată, începând din 1994, de scriitoarea Candance Bushnell în săptămânalul "New York Observer" şi bazată pe propria-i experienţă şi pe cea a unor prietene.

Trei ani mai târziu, în 1997, eseurile au fost adunate într-o carte tipărită de atunci în mai multe ediţii, ultima chiar în anul de faţă, pentru a coincide cu împlinirea unui deceniu de la transmiterea primei părţi a serialului.
Personajul-cheie Carrie Bradshaw, care-şi revendică dreptul la propria sexualitate, ca prototip al femeii moderne, este însăşi autoarea, iniţialele C.B. coincizând de altfel.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


Modifică Setările