Oscar 2016: Spike Lee, Gena Rowlands şi Debbie Reynolds vor primi Oscaruri onorifice

Oscar 2016: Spike Lee, Gena Rowlands şi Debbie Reynolds vor primi Oscaruri onorifice

Regizorul afro-american Spike Lee a fost nominalizat de două ori la Oscar FOTO Getty Images

Regizorul Spike Lee şi actriţele Gena Rowlands şi Debbie Reynolds vor fi recompensaţi cu premii Oscar onorifice pentru contribuţia lor la dezvoltarea cinematografiei, au anunţat joi reprezentanţii Academiei de film americane, instituţia care decernează aceste trofee prestigioase, potrivit Reuters.

Ştiri pe aceeaşi temă

Spike Lee şi Gena Rowlands vor primi două premii Oscar onorifice - Honorary Awards -, iar Debbie Reynolds va fi recompensată cu Jean Hersholt Humanitarian Award.

„Vom celebra realizările lor cinematografice ştiind că opera pe care au realizat-o - cu pasiune, dedicaţie şi dorinţa de a genera o schimbare pozitivă - va îmbogăţi generaţiile viitoare“, a declarat Cheryl Boone Isaacs, preşedintele Academiei Americane de Film.

Spike Lee, Gena Rowlands şi Debbie Reynolds vor primi aceste trofee onorifice la Governors Awards, o gală anuală organizată de instituţia americană, care va avea loc în acest an pe 14 noiembrie.

Spike Lee, în vârstă de 58 de ani, s-a remarcat în domeniul cinematografiei independente, graţie unor filme precum „Pizzeria lui Sal/ Do The Right Thing“ (1989) şi lungmetrajul biografic „Malcolm X“ (1992). A fost de două ori nominalizat la Oscar - în 1990 pentru scenariul original al filmului „Do The Right Thing“ şi în 1998 pentru documentarul „4 Little Girls“. Regizorul afro-american este şi o voce proeminentă a comunităţii americane de culoare, explorând adeseori în filmele sale relaţiile interrasiale.

Gena Rowlands, în vârstă de 85 de ani, are o carieră care se întinde pe durata a aproape şapte decenii şi o filmografie bogată, de peste 40 de lungmetraje, în rândul cărora se remarcă filme precum „O femeie dominată/ A Woman Under the Influence“ (1974) şi „Gloria“ (1980) - ambele regizate de soţul ei, John Cassavetes, şi care i-au adus nominalizări la Oscar.

Debbie Reynolds, în vârstă de 83 de ani, care a devenit celebră cu rolul din „Cântând în ploaie/ Singin' in the Rain“ (1952), a susţinut numeroase campanii de strângeri de fonduri şi de conştientizare în rândul populaţiei a problemelor cu care se confruntă persoanele diagnosticate cu maladii mintale şi este membru fondator al fundaţiei de caritate Thalians. A fost nominalizată la Oscar cu rolul din filmul „Indestructibila Molly Brown/ The Unsinkable Molly Brown“ (1964).

Printre laureaţii din anii trecuţi ai Honorary Awards se află actori precum Steve Martin, Lauren Bacall şi Robert Redford, iar o serie de actori celebri de la Hollywood implicaţi în acţiuni filantropice, precum Angelina Jolie, Elizabeth Taylor şi Oprah Winfrey, au fost recompensaţi cu Jean Hersholt Humanitarian Award. Nominalizările pentru cea de-a 88-a ediţie a premiilor Oscar vor fi anunţate pe 14 ianuarie 2016, iar gala de decernare a prestigioaselor trofee va avea loc pe 28 februarie 2016.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: