Familia Kennedy şi asasinarea lui Jimmy Hoffa

Familia Kennedy şi asasinarea lui Jimmy Hoffa

Deşi nu este un subiect amplu discutat în „The Irishman”, cel mai recent film al lui Martin Scorsese, se pare că există o legătură între uciderea preşedintelui american John F. Kennedy (în 1963) şi a liderului sindical Jimmy Hoffa (în 1975).

Ştiri pe aceeaşi temă

Ca preşedinte al sindicatului transportatorilor din SUA, Hoffa era implicat până peste cap în afaceri ilegale. Avea în grijă fondul de pensii al membrilor, în care se adunaseră contribuţii de circa un miliard de dolari.

În timpul conducerii lui Hoffa, extorcarea şi comisioanele ilegale deveniseră o practică curentă, la care se adăugau şi sutele de milioane de dolari despre care se spune ca ar fi fost acordate din banii sindicatului unor hoteluri deţinute de Mafie.

Războiul familiilor

Dacă John F. Kennedy era preocupat să câştige alegerile prezidenţiale, fratele său mai mic, Robert, voia să se ia la trântă cu corupţia din sindicate. Iar Jimmy Hoffa era considerat drept cel mai corupt şef de sindicat.

În mod incredibil, Hoffa a scăpat de prima acuzaţie, de dare de mită, după ce fusese prins în flagrant. Kennedy nu s-a lăsat şi a continuat să-l vâneze, audiind circa 1.500 de martori, cu ajutorul unei echipe de circa 100 de persoane – jurişti, investigatori, contabili etc.

În 1963, după asasinarea lui John F. Kennedy, Hoffa a refuzat să coboare în bernă drapelul de pe clădirea sindicatului. Nu a apucat să se bucure prea mult de dispariţia inamicului său. În 1967 a ajuns în cele din urmă la închisoare. Iar un an mai târziu a fost ucis şi Bobby Kennedy.

Relatarea lui Frank Sheeran

Eroul filmului lui Scorsese a povestit câteva lucruri despre conflictul lui Hoffa cu cei doi Kennedy. De pildă, Sheeran a susţinut că înaintea invaziei eşuate din Golful Porcilor, un şef mafiot i-a ordonat să livreze un camion cu arme şi uniforme unui agent CIA.

Sheeran pretinde, de asemenea, că un membru al Mafiei i-a cerut să livreze o geantă cu trei puşti unui pilot misterios, cu puţină vreme înainte de atentatul asupra lui John F. Kennedy.

Evident, toate acestea pot fi pure invenţii sau...nu. Însă ipoteza asasinării lui John F. Kennedy de către Mafie, pentru a împiedica investigarea afacerilor lui Hoffa şi pentru a obţine în schimb acces la fondul de pensii al sindicatului, este suficient de credibilă cât să fie luată în seamă.

Cea mai nouă producţie Netflix ne va ţine, cu siguranţă, “lipiţi “ de ecrane, cu această poveste care se desfăşoară pe o perioadă de trei decenii de istorie americană şi aduce în prim plan o distribuţie grea din care fac parte Al Pacino, Robert De Niro şi Joe Pesci. „The Irishman” va putea fi vizionat pe Netflix începând cu data de 27 noiembrie.

 

Advertisement

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările