Care sunt cele mai căutate facultăţi în 2017
0Cibernetica, Medicina, Limbile străine şi Geografia sunt şi anul acesta printre Facultăţile cele mai căutate de absolvenţii de liceu. „Adevărul” a realizat lista celor mai atractive facultăţi din România şi criteriile după care acestea îşi aleg bobocii.
Cele mai căutate facultăţi din Capitală
Nu mai puţin de 75,9 candidaţi s-au bătut anul trecut pe un loc la specializarea Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultăţii de Limbi şi Literaturi Străine din cadrul Universităţii Bucureşti. Practic aici a fost cea mai mare concurenţă. Admiterea constă în examen scris la două discipline: franceză şi română. Durata studiilor în cadrul acestei facultăţi este de 3 ani, iar taxa de şcolarizare este de 3.100 de lei/ an.
Şi Facultatea de Geografie din cadrul Universităţii Bucureşti (UB) este în continuare la mare căutare, mai ales pentru specializările: Geografia Turismului (8,7 candidaţi/loc, cu 100 de locuri la buget şi 100 la taxă ), Hidrologie şi Meteorologie (7,8 candidaţi/loc, cu 80 de locuri la buget şi 10 la taxă), Planificare teritorială (7,8 candidaţi/loc, cu 70 de locuri la buget şi 30 la taxă) şi Cartografie (6,9 candidaţi/loc, cu 70 de locuri la buget şi 30 la taxă).
Nici Facultatea de Matematică şi Informatică din cadul (UB) nu este mai prejos, aici specializarea cea mai dorită fiind Calculatoare şi tehnologia informaţiei (15 candidaţi/loc, ultima medie de admitere: 5,63). Anul acesta sunt disponibile 90 de locuri la buget şi 10 locuri la taxă. O altă specializare care atrage studenţii este Informatica (UB) cu 5,5 candidaţi/loc. Aceasta are disponibile 210 de locuri la buget şi 16 la taxă.
Şi Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării (UB) a fost căutată de potenţialii studenţi. 7,1 candidaţi au concurat pe un loc.
Ce s-a schimbat la admiterea la Cibernetică
Concurenţă mare a fost şi la Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza“. La Facultatea de Poliţie au fost 12 candidaţi/ loc, iar ultima medie de admitere a fost 8,50. Pentru admiterea din anul curent au fost scoase la concurs 290 de locuri.
În cadrul Academiei de Studii Economice din Bucureşti, facultatea de Cibernetică este cea mai vânată. La specializarea Informatică Economică au fost 8,43 de candidaţi/ loc, iar ultima medie de admitere a fost 9,56. Aici sunt prevăzute 97 de locuri la buget şi 116 de locuri la taxă. Important este faptul că admiterea la cibernetică s-a schimbat. Mai exact, aceasta va fi calculată ca medie ponderată între media obţinută la examenul de bacalaureat (60%) şi media anilor de studii (40%), şi nu doar din media de la bacalaureat cum s-a întâmplat în anii trecuţi. Durata studiilor este de 3 ani, iar taxa de şcolarizare este de 3.200 lei/an.
UMF bugetează cele mai multe locuri
La Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” concurenţa este acerbă având în vedere şi numărul de locuri puse la bătaie. De exemplu, la Facultatea de Medicină Generală, au fost anul trecut 3,8 candidaţi/loc, ultimul candidat admis obţinând 8,30 la examenul de admitere în condiţiile în care sunt scoase la concurs 520 de locuri bugetate şi 200 la taxă. Modalitatea de admitere presupune un examen scris (100%), iar departajarea se face în funcţie de nota luată la proba scrisă la biologie în cadrul examenului de bacalaureat. Taxa de studiu este de 9000 lei /an pentru Medicină, Medicină Dentară şi Farmacie. Taxa de studiu anuală va fi platită în 3 tranşe.
Cât priveşte Politehnica, aici, cele mai căutate facultăţi sunt Automatica şi Calculatoare (550 de locuri la buget şi 200 la taxa) şi Electronică, Telecomunicaţii şi Tehnologia Informaţiei (610 locuri la buget şi 90 la taxa).
Cele mai căutate facultăţi din restul ţării
La Cluj-Napoca concurenţa cea mai mare a fost la Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei în cadrul specializării Psihologie (7,94 candidaţi/loc, ultima medie de admitere 7,24). Şi la Facultatea de Litere a fost bătaie mare. La specializarea Limba şi literatura Engleză au fost 7,18 candidaţi/loc. Căutată a fost şi specializarea Kinetoterapie şi Motricitate Specială din cadrul Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport: 5,42 candidaţi/loc.
În Iaşi, care este un alt centru universitar, Facultatea de Medicină este printre cele mai căutate. În cadrul acesteia, cea mai căutată specializare este: Nutriţie şi Dietetică (10 candidaţi pe loc, cu ultima medie de admitere: 8,47 la buget). O altă facultate unde competiţia este mare este cea de Educaţie Fizică şi Sport din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC). Aici, domeniul cel mai căutat este kinetoterapia unde au concurat 5,36 de candidaţi/ loc, iar ultima medie de admitere a fost 7,39.