Testele de salivă nu vor fi folosite pe elevi. Cîmpeanu: „Ar putea să genereze o confuzie” VIDEO

Testele de salivă nu vor fi folosite pe elevi. Cîmpeanu: „Ar putea să genereze o confuzie” VIDEO

Revenirea copiilor la şcoală Foto: INQUAM Photos/ Octav Ganea

Ministerul Educaţiei va renunţa la ideea de a testa elevii cu teste rapide de salivă la intrarea în sălile de clasă. Acest lucru vine la recomandarea INSP.

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educaţiei, a declarat la Digi 24 că a înţeles, dintr-o informare a Institutului de Sănătate Publică (INSP), de ce aceste teste nu sunt relevante şi de ce folosirea lor ar provoca încurcături în evidenţa zilnică a noilor infectări.

„Trebuie să recunosc, chiar dacă am fost un susţinător foarte determinat pentru utilizarea oricăror mijloace de testare în şcoli, în urmă materialului trimis de la INSP, testele noninvazive ar trebui să fie confirmate prin teste antigen rapide, prin teste invazive, mai apoi validate prin PCR”, spune ministrul.

Acesta crede că procesul de testare, efectual astfel, ar fi unul greoi, iar rezultatele unor teste noninvazive nu se vor putea contabiliza la nivelul ratei de infectare.

„Faptul că aceste teste de salivă nu ar fi contabilizate în calcului ratei de infectare – şi ştim câte discuţii au fost pe modalitatea de calcul a ratei de infectare - sunt nevoit să recunosc că ar putea să genereze o confuzie la nivelul calculului ratei de infectare", mai spune Cîmpeanu.

Specialiştii INSP spun că rezultatul pozitiv al unui test din salivă necesită confirmare prin retestare, fie prin metoda Real PCR, fie prin retestare antigenică rapidă naso-faringian.

Ministerul Sănătăţii, Ioana Mihăilă a declarat că INSP a făcut recomandări pentru reluarea cursurilor la clasele speciale şi la cele terminale legate de măsurile de prevenţie, purtarea măştii, aerisirea şi păstrarea distanţei fizice.

Miercuri, 5 mai, elevii vor reîncepe şcoala, iar metoda de frecventare a cursurilor ţine cont de scenariul în care se află fiecare localitate în parte, un scenariu stabilit în funcţie de rata infectării cu SARS-CoV-2.

VIDEO: Digi 24

Citeşte şi:

De miercuri vor merge fizic la şcoală 1,4 milioane de elevi din învăţământul primar şi din grădiniţe şi aproape 500.000 de elevi de gimnaziu şi liceu

Studenţii nevaccinaţi, în combinezoane la cursuri? Sorin Cîmpeanu: Susţin această variantă

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările