Structură nouă pentru anul şcolar 2019-2020. Şcoala începe cu o săptămână mai devreme iar vacanţa din februarie va fi eliminată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a declarat pentru „Adevărul” că inclină să susţină propunerea elevilor de modificare a structurii anului şcolar, astfel încât, anul viitor şcoala să înceapă mai devreme, pe 9 septembrie, dar şi să se încheie mai devreme cu o săptămână. Sindicatele profesorilor cer în continuare dezbateri, susţinând că cele două semetre sunt dezechilibrate, fapt ce îi dezavantejează pe elevi.

„Personal, aş susţine propunerea elevilor. Joi, la dezbatearea din cadrul Comisia de Dialog Social, elevii au propus modificarea structurii anului şcolar, în sensul eliminării vacanţei intersemestriale din luna februarie. Interesul nostru este să nu mai existe această fragmentare a Semestrului I. Elevii aveau vacanţa de Sărbători apoi reveneau la şcoală în perioada tezelor, pentru trei săptămâni şi apoi urma o nouă vacanţă de o săptămână. Poziţia unanimă a fost că această fragmentare nu este eficientă. S-a propus, prin urmare, eliminarea acestei vacanţe şi încheierea Semestrului I la vacanţa de sărbători. Problema era că astfel semestrele nu erau egale, primul având 14 săptămâni iar al doilea 21. S-a propus, prin urmare, ca şcoala să înceapă pe 9 septembrie, deci cu o săptămână mai devreme, şi să se încheie pe 12 iunie, cu o săptămână mai devreme. În plus, cred că ar trebui să ne gândim să facem ceva cu privire la vacanţa de vară. Consider că trei luni de inactivitate pentru elevi este prea mult. Nu mă gândesc la ore de curs, ci la activităţi extracuriculare”, a declarat vineri, ministrul Ecaterina Andronescu pentru „Adevărul”.

Ministrul a precizat că modificarea nu este încă aprobată, fiind necesar un ordin de ministru în acest sens. Andronescu a precizat că această problemă va fi luată în discuţie la începutul săptămânii viitoare.

Pe de altă parte, sindicatele profesorilor au susţinut că nu sunt de acord cu această modificare, cerând constituirea unui grup de lucru care să caute în regim de urgenţă soluţiile optime. 

„Urmează ca doamna ministru să ia o decizie în această privinţă. În opinia noastră, este o discrepanţă mult prea mare între cele două semestre, primul fiind cu un sfert mai mic decât al doilea. Pentru noi profesorii acest lucru nu reprezintă o problemă, însă considerăm că această modificare nu este în beneficiul elevilor. Nu va fi o structură gândită pentru elevi”, a declarat Marius Nistor, liderul Federaţiei Sindicatelor din Educaţie "Spiru Haret".

Pe de altă parte, reprezentanţii asociaţiilor de părinţi susţin că în această negociere există o mulţime de interese opuse, şi nicio soluţie nu va mulţumi toate părţile, important fiind ca la finalul anului şcolar programa şcolară să fie asimilată de către elevi.

„Am convenit ca anul viitor şcoala să înceapă mai devreme, iar vacanţa de Sărbători să devină vacanţă intersemestrială. Evident nu toată lumea a fost mulţumită, spre exemplu, prin începerea şcolilor mai devreme în luna septembrie, existând propunerea ca şcoala să înceapă pe 1 septembrie, au existat unele voci care au susţinut că acea perioadă este singura în care familiile cu venituri reduse pot pleca în vacanţă. Pe de altă parte, hotelierii de la munte s-au plâns că dispare vacanţa din februarie şi nu mai vin copiii la ski. Cerinţa noastră a vizat importanţa asimilării de către elevi a programei şcolare. În condiţiile în care primul semetru va avea doar 15 săptămâni, am ridicat problema timpului suficient pentru ca materia să fie predată, asimilată şi elevii verificaţi în acest timp scurt. Atât reprezentanţii ministerului cât şi unii rpofesori au susţinut că aceasta nu reprezintă o problemă. Au spus că atât programa şcolară cât şi manualele nu sunt împărţite pe semestre şi că poate exista o continuitate chiar şi în aceste condiţii”, a explicat pentru „Adevărul”, Iulian Costache, preşedintele federaţiei de părinţi.

Preşedintele Asociaţiei Elevilor din Constanţa (AEC), Andrei Mihai Tănase, a afirmat că propunera asociaţiei a fost acceptată de reprezentanţii Ministerului Educaţiei, astfel că anul şcolar 2019-2020 va începe în 9 septembrie şi se va încheia în 12 iunie.

„Iniţial, ministerul propusese o structură de următorul tip: pe 16 septembrie să înceapă şcoala şi pe 19 iunie să se încheie. Noi, Asociaţia Elevilor din Constanţa, am propus ca structura să se modifice în sensul în care anul şcolar să înceapă pe 9 septembrie şi să se finalizeze pe 12 iunie. Propunerea a fost acceptată de secretarii de stat ai ministerului, de către părinţi, sindicate”, a afirmat preşedintele Asociaţiei Elevilor din Constanţa.

El a explicat şi motivul pentru care AEC a dorit ca anul şcolar să înceapă mai repede.

„Examenele de bacalaureat şi evaluare naţională se ţin după ce se încheia anul şcolar, iar dacă anul şcolar s-ar fi terminat pe 19 iunie automat s-ar fi ajuns în iulie cu examenele de bacalaureat şi evaluare naţională. Iar în iulie temperaturile pot să ajungă şi la 35 de grade, în condiţiile în care şcolile nu dispun de aparate de aer condiţionat, ar fi condiţii nepropice pentru susţinerea examenului”, a precizat Andrei Mihai Tănase.

Astfel, dacă această propunere va fi preferată de ministrul Educaţiei, anul viitor, Semestrul I (15 săptămâni) va începe luni, 9 septembrie 2019 şi se va încheia vineri, 20 decembrie 2019. (În perioada 26 octombrie – 3 noiembrie 2019, clasele din învăţământul primar şi grupele de grădiniţă sunt în vacanţă). Vacanţa de iarnă, intersemestrială va începe sâmbătă, 21 decembrie 2019, şi va dura 3 săptămâni până duminică, 12 ianuarie 2020.

Semestrul al II-lea (20 săptămâni) va începe în data de 13 ianuarie 2020 şi se va încheia vineri,11 iunie 2020. Semestrul este întrerupt de vacanţa de Paşte, din perioada 4 aprilie 2020 – marţi, 21 aprilie 2020.

Educație



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite