Subiecte simulare Bac 2016. Elevii claselor a XI-a şi a XII-a au susţinut proba la Română. „Rezultatele s-ar putea să fie de-a dreptul demoralizante”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 345.000 de elevi ai claselor a XI-a şi a XII-a susţin, începând de luni, simulările la Bacalaureat, prima probă fiind cea la Limba şi literatura Română. Potrivit experţilor, subiectele la proba de luni au fost de nivel mediu spre greu. Aceştia se aşteaptă ca notele să fie destul de mici. „O să le fie dificil să ia nota 8”, au explicat profesorii. Rezultatele vor fi publicate pe 18 martie.

Simulare Bac 2016. Cum au fost subiectele la Română

Elevii de clasa a XII-a, profil real, au primit la subiectul I o poezie de Adrian Maniu, intitulată „În seara asta”. Liceenii au avut de rezolvat nouă cerinţe referitoare la text.

La subiectul al II-lea, tinerii au fost nevoiţi să scrie un text de tip argumentativ de 150 - 300 de cuvinte despre rolul dezbaterilor publice în adoptarea unor legi. În ceea ce priveşte cel de-al treilea subiect primit de elevii de clasa a XII-a, ei au fost nevoiţi să redacteze un eseu de 600-900 de cuvinte despre „particularităţile de construcţie a unui personal dintr-un text narativ studiat aparţinând lui Liviu Rebreanu sau George Călinescu”.

Şi cei de la Uman au primit la primul subiect o poezie la care au avut de rezolvat nouă cerinţe. La subiectul al II-lea au avut de redactat un text argumentativ despre rolul internetului în promovarea unei cărţi, iar la subiectul III au avut de făcut un eseu despre relaţia dintre două persoanje dintr-un roman psihologic sau unul al experienţei.

Elevii de clasa a XI-a, de la profilul real, au avut un text la prima vedere din Mihai Eminescu, intitulat Nici luna luminoasă, nici stelele din ceri...Tinerii au fost nevoiţi să răspundă la nouă cerinţe legate de conţinutul textului, ei fiind nevoiţi să comenteze, în 60 - 100 de cuvinte, prima strofă a textului, prin evidenţierea relaţiei dintre ideea poetică şi mijloacele artistice.

În ceea ce priveşte subiectul al II-lea primit de elevii de clasa a XI-a, profilul real, ei au avut de scris un text argumentativ de 150 - 300 de cuvinte despre utilitatea telefoanelor mobile pentru omul contemporan. La subiectul al III-lea, au fost nevoiţi să redacteze un eseu de 600 - 900 de cuvinte în care să prezinte viziunea despre lume într-un basm cult studiat.

Cei de la Uman au avut tot Eminescu la primul subiect, iar la al doilea au avut de scris un text argumentativ despre rolul bibliotecilor publice. La subiectul III elevii au avut de redactat un eseu despre particularităţile de construcţie a unui persoanj dintr-un text dramatic studiat.

Ce spun profesorii despre subiectele de la simulare

Expertul în Educaţie Mihaela Apetrei, se aşteaptă ca notele din acest an la simularea examenului de Bacalaureat să fie mici. Aceasta consideră că subiectele primite de liceeni la Limba Română au fost de nivel mediu spre greu.

Subiectele din acest an de la profilul real arată, încă o dată, distanţarea evidentă pe care cei care propun aceste subiecte o au faţă de realitatea de la clasă şi mai ales faţă de elevi.[...] Rolul educaţiei nu este să-i îndepărtăm pe elevi de plăcerea lecturii, şi totuşi astfel de subiecte demonstrează parcă o intenţie susţinută în acest sens. Cred că, în aceste condiţii neprielnice, la care se adaugă şi libertatea relativă a profesorului de a aborda sau nu un anumit text la clasă, notele vor fi destul de mici. Dacă punem la socoteală şi textul suport pentru prima parte a examenului, o poezie cu un mesaj şi o scriitură nu foarte accesibile, plus tema eseului, de-a dreptul ambiţioasă (!), rezultatele s-ar putea să fie de-a dreptul demoralizante pentru toţi cei implicaţi. Ca să nu rămânem doar în zona criticii, există şi o soluţie: disponibilitatea de a înţelege mai bine universul actual al adolescenţilor şi dezbărarea de pasiunile cel puţin stranii pentru scriitori complet depăşiţi de vremuri, în ceea ce priveşte limbajul şi tematica”, este de părere Mihaela Apetrei. 

Mai greu la Real decât la Uman

La rândul ei, profesoara de Limba şi Literatura Română Adina Papazi de la Colegiul Naţional „I.L.Caragiale” din Capitală, a explicat că elevilor ar trebui să le fie uşor să ia nota 7 la această simulare, însă nu le va fi simplu să ia peste nota 8-8,50.

Adina Papazi arată că subiectele pe care le-au primit elevii claselor a XII-a de la profilul Real au fost mai grele decât cele pe care le-au primit cei de la Uman. „Textul la prima vedere de la subiectul I a fost mai dificil la Real decât cel de la Uman. Aici, punctele care vor face diferenţa între elevii care au învăţat foarte bine şi cei care s-au pregătit mai puţin sunt  7 şi 9. Acestea pot crea probleme la interpretare şi la exprimare. Celelalte exerciţii sunt de execuţie, nu ar trebui să le facă probleme. La subiectul al II-lea trebuiau să respecte structura textului argumentativ, să formuleze o ipoteză matură şi care să reflecte o gândire nuanţată, să dezvolte argumente pertinente, să contureze o concluzie care să nu fie o simplă repetare a ipotezei sau a argumentelor, ci o sinteză, neuitând, de asemenea, de conectorii logici. Însă cei de la Real au avut şi aici un subiect mai dificil decât cei de la Uman pentru că elevii noştri nu sunt obişnuiţi să-şi asume un rol civic. La subiectul al III-lea, cei de la Real puteau vorbi despre orice personaj din Ion, Enigma Otiliei sau Pădurea Spânzuraţilor, de exemplu. Nu au fost subiecte surpriză. Sunt romane discutate îndelung la clasă. Iar cei de la Uman puteau lucra cu un roman al lui Camil Petrescu sau al lui Mircea Eliade, deşi acesta din urma nu este un autor menţionat în lista autorilor canonici pentru examenul de bacalaureat.”, a explicat profesoara.

Cât priveşte subiectele primite de elevii claselor a XI-a, dascălul a punctat că subiectul I de la profilul Uman a fost unul foarte dificil. „Şi cei de la Real şi cei de la Uman la subiectul I au primit Eminescu. Însă elevilor de la Uman li s-a dat o poezie grea, cu un conţinut abstract şi nici cerinţele nu au fost uşoare. Diferenţierea între cei care au învăţat şi cei care s-au pregătit mai puţin o vor face la Uman punctele 5,7 şi 9 de la subiectul I, iar la Real punctele 7 şi 9. Subiectul II a fost accesibil şi conform cu realitatea, iar Subiectul III a fost din materia clasei a X-a, un subiect accesibil mai ales dacă au fost la ore”, a completat profesoara Adina Papazi de la Colegiul „I.L.Caragiale”.

În Bucureşti, peste 28.000 de elevi s-au prezentat la simularea la Limba română, potrivit cifrelor Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti, citate de Mediafax.

În total, în Bucureşti, 14.285 de elevi de clasa a XI-a s-au înscris la simularea probei de limba română, dintre care 12.841 s-au şi prezentat la testarea de luni, potrivit datelor Inspectoratului Şcolar Bucureşti (ISMB). De asemenea, din cei 13.869 de elevi de clasa a XII-a înscrişi, au susţinut testarea 12.361.

Barem simulare Română BAC - clasa a XII-a - REAL

image

Barem simulare Română Bac - clasa a XII-a - UMAN

image

Subiecte simulare Română BAC - clasa a XII-a - REAL

image

 

Subiecte simulare Română BAC - clasa a XII-a - UMAN

Subiecte simulare Română BAC - clasa a XI-a - REAL

Subiecte simulare Română BAC - clasa a XI-a - UMAN

image
image

Marţi are loc proba la Limba maternă

Marţi, 8 martie, este programată să aibă loc proba la Limba şi literatura maternă pentru elevii care studiază în limbile minorităţilor naţionale care vor participa elevii claselor a XI-a şi a XII-a.

Miercuri, 9 martie, va fi ultima simulare susţinută de elevii claselor a XI-a, având loc testările la Matematică sau Istorie.

Joi, 10 martie, exclusiv pentru elevii clasei a XII-a, va avea loc proba la alegere a profilului şi specializării. Rezultatele vor fi comunicate elevilor în data de 18 martie.

„Obiectivele simulării examenului de bacalaureat sunt familiarizarea elevilor din clasele terminale de liceu cu rigorile examenului pe care îl vor susţine la finalul învăţământului liceal, stabilirea nivelului real de pregătire atins, precum şi optimizarea pregătirii elevilor”, potrivit unui comunicat emis de Ministerul Educaţiei.

Simulare bac 2016 - Calendar

  • 7 martie 2016   Simulare - Limba şi literatura română - proba scrisă
  • 8 martie 2016   Simulare - Limba şi literatura maternă - proba scrisă
  • 9 martie 2016   Simulare - Proba obligatorie a profilului - proba scrisă
  • 10 martie 2016 Simulare - Proba la alegere a profilului şi specializării (numai pentru elevii clasei a XII-a) - proba scrisă
  • 18 martie 2016  Afişarea rezultatelor

Simulare Bac 2016. Notele nu se trec în catalog

Notele obţinute nu se trec în catalo decât în situaţia în care elevul doreşte acest lucru. În urma analizei rezultatelor, inspectoratele şcolare vor lua măsuri de monitorizare şi control, dar şi de remediere a problemelor, acolo unde acest lucru se impune.

Subiectele pentru simularea la nivel naţional a examenului de bacalaureat, diferenţiate în funcţie de filieră, profil şi specializare, sunt elaborate de Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare, în mod similar cu modelele publicate pe http://subiecte.edu.ro, încă din luna noiembrie a anului trecut. 

„Subiectele sunt proiectate astfel încât tratarea lor să valorifice capacităţile elevilor pe temele prevăzute în programa de examen, parcurse până la această dată. Corectarea lucrărilor va fi făcută, în baza unor bareme care asigură unitatea şi obiectivitatea evaluării şi notării la nivel naţional, de doi profesori din unităţile de învăţământ liceal în care elevii susţin evaluarea (unul dintre profesori fiind cel care predă la clasă)”, se mai arată în documentul citat.

Simulare Bac. Rata de promovabilitate în 2015: Clasa a XI-a - 28,81; Clasa a XII-a - 38,77

În 2015, rata de prezenţă la simularea examenului de bacalaureat la clasa a XI-a a fost de 86,41% (128.052 de elevi). Dintre cei prezenţi, 28,51% au obţinut media generală peste 6 (cu note peste 5 la toate probele). 

La clasa a XII-a, prezenţa a fost de 147.454 de elevi (83,31%). Au obţinut media generală peste 6 (cu note peste 5 la toate probele) 38,77% elevi.

Calendarul examenului de Bacalaureat 2016

  • 30 mai – 3 iunie 2016 Înscrierea candidaţilor la prima sesiune de examen
  • 3 iunie 2016 Încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a
  • 13 - 15 iunie 2016 Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A
  • 15 - 17 iunie 2016 Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B
  • 21 – 24 iunie 2016 Evaluarea competenţelor digitale – proba D
  • 27 iunie - 1 iulie 2016 Evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională – proba C
  • 4 iulie 2016 Limba şi literatura română – proba E)a) – probă scrisă
  • 5 iulie 2016 Limba şi literatura maternă – proba E)b) – probă scrisă
  • 6 iulie 2016 Proba obligatorie a profilului – proba E)c) – probă scrisă
  • 8 iulie 2016 Proba la alegere a profilului şi specializării – proba E)d) – probă scrisă
  • 12 iulie 2015 Afişarea rezultatelor (până la ora 16,00)
  • 12 iulie 2015 Depunerea contestaţiilor (orele 16,00 – 20,00)
  • 13 -15 iulie 2015 Rezolvarea contestaţiilor
  • 16 iulie 2015 Afişarea rezultatelor finale

Sesiunea august-septembrie a examenului de Bacalaureat 2016

  • 18 – 22 iulie 2016 Înscrierea candidaţilor la a doua sesiune de examen
  • 16 - 17 august 2016 Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A
  • 16-17 august 2016 Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B 1
  • 7 - 19 august 2016 Evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională – proba C
  • 18-19 august 2016 Evaluarea competenţelor digitale – proba D
  • 22 august 2016 Limba şi literatura română – proba E)a) – proba scrisă
  • 23 august 2016 Limba şi literatura maternă – proba E)b) – probă scrisă
  • 24 august 2016 Proba obligatorie a profilului – proba E)c) – probă scrisă
  • 26 august 2016 Proba la alegere a profilului şi specializării – proba E)d) – probă scrisă
  • 29 august 2016 Afişarea rezultatelor (până la ora 16,00) şi depunerea contestaţiilor (orele 16,00 – 20,00)
  • 30-31 august 2016 Rezolvarea contestaţiilor
  • 1 septembrie 2016 Afişarea rezultatelor finale  

    

Pe aceeaşi temă:

Modele subiecte Bac. Elevii claselor a XI-a şi a XII-a încep luni simulările examenului de Bacalaureat

Simulare Bac 2016 - Calendar. Când încep elevii din clasele a XI-a şi a XII-a testările

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite