Secretar de stat: „Cele 250.000 de tablete nu vor ajunge în şcoli până la 10 septembrie”

Secretar de stat: „Cele 250.000 de tablete nu vor ajunge în şcoli până la 10 septembrie”

Tabletele după care ar trebui să înveţe elevii în sistem online mai aşteaptă

Marian Murguleţ, secretar de stat în cadrul Secretariatului General al Guvernului, responsabil cu Tehnologia Informaţiei, a declarat joi că cele 250.000 de tablete de care elevii au nevoie pentru a învăţa în sistem online nu vor ajunge în şcoli în prima decadă a lui septembrie.

Ştiri pe aceeaşi temă

Secretarul de stat a făcut această declaraţie la conferinţa online "România digitală - evoluţia comunicaţiilor în mediul rural în ultimii 20 de ani", organizată de publicaţia Financial Intelligence, potrivit agerpres.ro. 
 
"Deşi au fost făcute peste 100 de modificări la Legea educaţiei din anul 1990 până în prezent, cu scopul evident de a îmbunătăţi calitatea educaţiei, rezultatele au continuat să scadă. Există o lipsă a competenţelor de bază în rândul absolvenţilor. Aproximativ 40% din elevii cu vârsta de 15 ani au rezultate sub nivelul doi la PISA, ceea ce corespunde analfabetismului funcţional. Şi vorbim de elevi de 15 ani, fără a-i lua în calcul pe cei care au abandonat şcoala înainte de această vârstă. Adaptarea la condiţiile din noua normalitate impune la schimbarea paradigmei educaţionale prin tehnologie", a afirmat Murguleţ.
 
El a identificat trei paliere necesare în sistemul educaţional de acum înainte: pilonul tehnologiei, pentru susţinerea cursurilor online; trainingul pentru profesori, poate cel mai dificil şi complet; şi al treilea pilon - legat de faptul că şcoala înseamnă dobândirea de cunoştinţe prin expunerea la diferite experienţe.
 
"Datele primite acum câteva zile de colegii de la Ministerul Educaţiei arată că, din totalul de 22.000 de săli de curs sau laboratoare, 74% sunt conectate la internet şi 26% nu. Una dintre soluţii este achiziţia de tablete cu conectivitate pentru 24 de luni. Ştiţi că există o procedură pentru achiziţia a 250.000 de tablete în curs de evaluare. Din perspectiva mea, nu cred că ONAC (Oficiul Naţional pentru Achiziţii Centralizate - n.r.) a gestionat procedura de achiziţie prea eficient, însă mă bazez că, împreună cu colegii de la ANAP (Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice - n.r.) şi de la Ministerul Educaţiei se va corecta această situaţie", a mai spus Murguleţ.
 
"Oricum, nu cred, dar nu că nu cred, ci nu vom avea tabletele pe 10 septembrie. Experienţa mea de peste 11 ani în piaţa de IT&C mă îndreptăţeşte să afirm că, aşa cum arată această achiziţie în acest moment, nu vom avea tabletele pe 10 septembrie, aşa cum Guvernul şi-a propus", a susţinut secretarul de stat.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările