Noile reguli după care elevii se întorc la şcoală. Când vor sta profesorii acasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Noul an şcolar începe la 13 septembrie Foto: Arhivă
Noul an şcolar începe la 13 septembrie Foto: Arhivă

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, şi cel al Sănătăţii, Ioana Mihăilă, au făcut public ordinul comun cu măsurile sanitare valabile în noul an şcolar. Mai este nevoie de avizul Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă pentru ca măsurile să devină efective

Este oficial, elevii vor fi prezenţi fizic în bănci până la o rată locală de infectare de 6 la mia de locuitori. Peste acest prag, a anunţat ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, vor rămâne deschise doar creşele şi grădiniţele, ceilalţi elevi urmând să desfăşoare cursuri online. Şcoala hibrid nu se va mai aplica. „Rata de infectare luată în calcul pentru modul de funcţionare va fi rata de infectare de la finalul fiecărei săptămâni, în ziua de vineri. În ziua de vineri, fiecare şcoală va şti cum funcţionează întreaga săptămână. Doar ziua de vineri”, a declarat Sorin Cîmpeanu. 

El a precizat că se ia în calcul doar rata de infectare de pe site-ul Direcţiei de Sănătate Publică: „A doua condiţie este rata de infectare, va fi cea disponibilă de pe site-ul DSP, aceea este oficială, chiar dacă vor fi şi alte entităţi, între care şi Ministerul Educaţiei, care pentru o corectă şi completă informare vor afişa pe site, referinţa este rata de infectare afişată de DSP pentru localitatea respectivă, în ziua de vineri. Ziua de vineri va fi determinantă pentru scenariul de funcţionare pe întreaga săptămână. Dacă mă întrebaţi ce se întâmplă dacă în ziua de vineri este 5,99 şi se permite funcţionare cu prezenţă fizică, iar de luni avem 6,01-6,03, se respectă rata de infectare de vineri”. 

Fără mască la sport până la 2 la mie 

Orele de sport se vor putea derula în interior fără mască până la o rată de 2 la mie şi cu mască peste această proporţie, a mai spus Cîmpeanu. 

Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a precizat că în situaţia apariţiei unui caz de COVID-19 într-o clasă, elevii până în clasa a VI-a care nu au la dispoziţie vaccin, trec online timp de 14 zile, cu posibilitatea testării antigen la 8 zile. Testarea va avea loc în şcoli. Dacă testele sunt negative, ei pot reveni la cursuri faţă în faţă. Copiii ai căror părinţi refuză testarea vor învăţa online timp de 14 zile.  

În cazul elevilor din clase mai mari, cei care sunt vaccinaţi sau au trecut prin boală în ultimele 180 de zile vor putea învăţa în continuare în şcoli, în timp ce pentru ceilalţi trebuie organizate cursuri online. 

În cazul apariţiei unui focar de COVID-19, decizia de trecere a cursurilor online va fi luată de inspectoratul şcolar şi direcţia de sănătate publică. „Nu există generalizare. Situaţia va fi apreciată de către DSP împreună cu Inspectoratul Şcolar şi conducerea şcolii”, a declarat Cîmpeanu. 

„Sunt 13 milioane de măşti pentru şcoli“ 

Masca va rămâne obligatorie doar la interior, recomandată fiind cea medicală, dar fiind permisă şi cea textilă, cu condiţia să acopere corespunzător faţa şi bărbia. „Alte tipuri de dispozitive sunt interzise”, a precizat ministrul Sănătăţii. Elevii pot veni la şcoală cu măşti de acasă sau pot primi, la cerere, măşti de la şcoală. Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a apreciat că stocurile de măşti sunt suficiente: „Am făcut demersuri pentru a ne asigura că în rezerva de stat stocurile sunt suficiente şi sunt suficiente. Sunt 13 milioane de măşti pentru şcoli. Sunt alte măşti la autorităţi locale care vor fi puse la dispoziţia şcolilor”. 

Ministrul Mihăilă a completat că au fost disponibilizate şi măştile aflate în stoc la autorităţile locale, destinate persoanelor defavorizate şi rămase nefolosite: „Timişoara are 400.000 de măşti, Oradea 200.000, Braşov 200.000”.  

Celelalte măsuri sanitare, respectiv distanţarea la un metru, dezinfecţia mâinilor, aerisirea sistematică a spaţiilor de învăţare, rămân de asemenea în vigoare. 

Vaccinarea în şcoli 

Simultan cu începerea şcolii se va derula în instituţiile şcolare şi o campanie de vaccinare anti-COVID, a mai sus Mihăilă. În situaţia în care şcoala are personal sanitar, imunizarea se va face de către acesta, iar dacă nu are, atunci o echipă mobilă va veni în instituţia de învăţământ la indicaţia direcţiei de sănătate publică. În eventualitatea existenţei unui centru de vaccinare în proximitate, elevii şi aparţinătorii lor vor fi programaţi acolo pentru a fi vaccinaţi. În România, copiii cu vârsta peste 12 ani pot fi vaccinaţi cu serurile produse de Pfizer şi Moderna.

Universităţile vor decide pe cont propriu cum vor începe studenţii cursurile

Mihăilă: „Ne aşteptăm ca numărul de infectări să crească“ 

Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a mai afirmat, miercuri, că din pricina tulpinii Delta se aşteaptă la o creştere mai rapidă a numărului de infectări decât în valurile anterioare ale pandemiei. Ea nu a putut estima când se va atinge pragul de 6 la mie, moment în care toate şcolile vor trece online. 

„Nu avem o dată exactă, specialiştii să facă calculele, am primit două scenarii de la Institutul Naţional de Sănătate Publică. Arată că vor fi creşteri pe la mijlocul lunii septembrie, ajungându-se în scenariul cel mai rău posibil la 4.000 de cazuri spitalizate, între mijlocul şi finalul lunii septembrie”, a subliniat ministrul Sănătăţii.

În acest moment, se află internaţi 77 de copii cu COVID-19, din care 5 la ATI. Cei cu forme severe provin din familii care nu s-au vaccinat. „Copiii internaţi pe ATI provin din familii nevaccinate. Inclusiv de bebeluşi internaţi cu mamele pozitive nevaccinate”, a  mai spus ministrul.

Potrivit acesteia, tulpina Delta, care este mult mai contagioasă, afectează copiii, unii ajungând să dezvolte chiar forme severe ale bolii, spre deosebire de valurile anterioare ale pandemiei când erau predominante alte tulpini ale bolii.

Cine vine la şcoală şi în timpul carantinei  

Ordinul comun prevede că la nivelul localităţilor intrate în carantină nu sunt permise activităţile care impun prezenţa fizică a antepreşcolarilor, preşcolarilor şi elevilor în unităţile de învăţământ. „În această situaţie, activitatea didactică pentru preşcolari şi elevi se desfăşoară exclusiv online, cu excepţia activităţilor de terapie pentru elevii cu cerinţe educaţionale speciale din învăţământul special şi special integrat, care se desfăşoară cu prezenţa fizică în unitatea de învăţământ. Activităţile de terapie pentru elevii cu cerinţe educaţionale speciale sunt permise indiferent de scenariul în care se află localitatea sau unitatea de învăţământ, inclusiv în carantină”, potrivit documentului.

Totodată, simularea examenelor naţionale poate fi organizată cu prezenţă fizică în unităţile de învăţământ din localităţile în care nu este declarată starea de carantină la nivelul localităţii, cu condiţia asigurării stricte a normelor de prevenire a îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2, respectiv distanţare corectă, igienizarea mâinilor şi purtarea obligatorie a măştii. 

Măsuri pentru profesori 

În cazul în care în rândul angajaţilor din şcoli apare un caz de infecţie cu SARS-CoV-2, aceştia sunt obligaţi să anunţe conducerea care va informa, la rândul ei, direcţia de sănătate publică. În urma anchetei epidemiologice se vor stabili care sunt contacţii direcţi ai acestora şi va decide împreună cu direcţiunea dacă se impune suspendarea activităţilor didactice la nivelul grupei/clasei sau unităţii de învăţământ. Măsura suspendării este dispusă prin hotărârea comitetului judeţean pentru situaţii de urgenţă, la propunerea conducerii unităţii de învăţământ şi cu avizele inspectoratului şcolar şi DSP. 

Persoanele confirmate cu infecţie, aflate în perioada de izolare la domiciliu, contacţii direcţi şi cei care au fost testaţi şi aşteaptă rezultatele sau locuiesc cu o persoană care a fost testată şi care aşteaptă rezultatele nu vin la cursuri. Pentru fiecare profesor lipsă, şcoala trebuie să găsească soluţii de înlocuire. 

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite