Ministrul Educaţiei, despre plata orelor remediale: Se vor face eforturi pentru a fi plătite cât de curând posibil

Ministrul Educaţiei, despre plata orelor remediale: Se vor face eforturi pentru a fi plătite cât de curând posibil

Conform ministrului, 246.000 de elevi de şcoală primară, gimnaziu şi liceu s-au înscris anul trecut pentru a participa la orele de recuperare a materiei şcolare Foto: Arhivă

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, susţine că a cerut „imperativ” colegilor din Ministerul Educaţiei să accelereze procesul de verificare a raportărilor primite din teritoriu, în aşa fel încât cadrele didactice care au participat la ore de recuperare a materiei pierdute din cauza învăţământului online să poată primi banii pentru aceste ore suplimentare.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Este o problemă de organizare pe care am asumat-o. Deşi ea se justifică prin cerinţe exagerate din perspectiva finanţatorului, mă refer la regulile de cheltuire a fondurilor europene care necesită mai multe raportări pentru acelaşi lucru, raportări care trebuie să fie verificate iar la Unitatea de management a proiectului din Ministerul Educaţiei deşi s-au făcut forturi majore pentru verificarea şi validarea acestor cheltuieli raportate astfel încât plăţile să poată fi făcute, s-au  înregistrat întârzieri”, a declarat Sorin Cîmpeanu, răspunzând unei întrebări, marţi după-amiază, în cadrul unei conferinţe de presă. 

Acesta a menţionat că, potrivit bilanţului din urmă cu câteva zile, în cinci judeţe profesorii nu primiseră deloc banii pentru orele de recuperare, pentru că existau diferenţe mari de raportare. 

Ministrul susţine că a cerut accelerarea procesului de verificare a rapoartelor necesare pentru ca plata profesorilor să poată fi făcută. 

„Nu există un orizont de timp. Nu există, în opina mea, niciun fel de justificare să nu poată fi plătite până la începerea şcolii. Dar se vor face eforturi pentru a fi plătite cât de curând posibil. De multe ori depinde şi de cei care au făcut aceste raportări, pentru că le sunt semnalate şi trebuie să corecteze diferenţele. Este perioada de vacanţă şi am observat o lentoare în corectarea acestor diferenţe, care atrage după sine întârzieri. (...) Am solicitat imperativ colegilor mei, chiar dacă asta presupune renunţarea la vacanţă, să  continue în mod susţinut acest proces de verificate pentru ca plăţile să poată fi făcute. Am declarat că nu găsesc nicio justificare ca aceste plăţi să întârzie dincolo de luna septembrie”, a adăugat ministrul. 

Conform ministrului, 246.000 de elevi de şcoală primară, gimnaziu şi liceu s-au înscris anul trecut pentru a participa la orele de recuperare a materiei şcolare. Înscrierea pentru aceste ore a fost voluntară. Orele pentru elevii de şcoală primară şi gimnaziu se plătesc din fonduri europene, iar pentru cele pentru elevii de liceu costurile sunt suportate dintr-un împrumut contractat de la Banca Mondială. 

Ministrul consideră că numărul celor care au suferit pierderi este” mult mai mare de 246.000, care nu înseamnă nici măcar 10%”. 

Acesta a menţionat că ministerul pe care îl conduce susţine continuarea organizării de ore de recuperare şi pe parcursul anului şcolar viitor, el arătându-se convins că nici în acest fel nu vor fi recuperate toate pierderile generate de criza sanitar, el arătând că „e nevoie de mai mult”.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările