Cum vor face şcoală elevii din categoriile de risc

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şcoala online va face parte integrantă din viitorul an şcolar
Şcoala online va face parte integrantă din viitorul an şcolar

Ministerul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a anunţat că ordinul care va conţine regulile sanitare obligatorii în şcoli, dincolo de modul de organizare a cursurilor, va fi dat miercuri, 19 august. Deschiderea anului şcolar este programată pentru 14 septembrie.

Elevi, părinţi şi profesori aşteaptă nerăbdători să afle care vor fi regulile sanitare impuse de autorităţi în instituţiile de învăţământ odată cu începerea noului an şcolar care bate la uşă.

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat că un astfel de ordin cu caracter obligatoriu va fi dat miercuri, 19 august, indiferent de scenariul în care se vor desfăşura cursurile.

Tătaru a dezvăluit că, în ceea ce priveşte obligativitatea menţinerii distanţării fizice de un metru între elevi – regulă impusă de specialiştii Institutului Naţional de Sănătate Publică din Bucureşti –, şcolile vor fi cele care vor decide menţinerea acestei reguli sau nu.

Însă, a mai spus oficialul, trebuie să ne obişnuim cu faptul că virusul SARS-CoV-2 nu va dispărea curând şi de accea trebuie respectate regulile de igienă, inclusiv de către cei mici. Tătaru a insistat pentru menţinerea obligativităţii purtării măştii de protecţie la şcoală, inclusiv la clasele primare, şi a adus în discuţie o eventuală instalare a unor panouri din plastic între bănci, care să limiteze pe cât posibil transmiterea infecţiei.

„Dacă se contaminează, măcar să nu evolueze sever”

Chiar dacă, din datele epidemiologice de până acum, pare că noul coronavirus este mai blând cu cei mici, copiii dezvoltând forme asimptomatice sau uşoare de boală, există categorii de elevi la care riscul de infecţie este mai mare. Astfel, este vorba despre elevi care suferă de boli cronice, dar şi despre elevi care trăiesc laolaltă cu bunici şi părinţi care suferă, la rândul lor, de astfel de afecţiuni şi pe care copiii i-ar putea îmbolnăvi.

„Elevii care au comorbidităţi, mai ales diabet sau astm bronşic, ar trebui să facă şcoală online sau cei care au părinţi sau bunici cu patologie cu risc major de evoluţie a bolii”, explică dr. Virgil Musta, medic primar de boli infecţioase, şeful Secţiei de Boli Infecţioase de la Spitalul „Victor Babeş” din Timişoara.

Potrivit acestuia, soluţiile viabile trebuie să pornească de la principiul că şcoala nu poate fi închisă. „Copiii trebuie să înveţe, trebuie să socializeze, să crească într-un mediu propice. Şi atunci, ar trebui să ne concentrăm un pic pe ideea că, chiar dacă se face boala, să reducem riscurile de evoluţie severă. Prin urmare, dacă un copil se contaminează la şcoală – cum se poate contamina şi în comunitate –, măcar să nu evolueze sever, el sau familia lui. De aceea am zis că, pentru aceşti copii care au în familie risc de a face boli, ar trebui găsită varianta şcolii online. Depinde cum îşi asumă şi părinţii. Sunt unii cărora le e frică şi nu vor să trimită copilul la şcoală”, a adăugat medicul.

„Încă nu am primit niciun răspuns”

Întrebarea care se ridică este dacă un copil din clasele primare sau un preşcolar ar putea urma astfel de cursuri. „Aici, eu sunt mai puţin specialist. Ar trebui să intervină şi alţi specialişti care să spună: asta se poate, asta, nu. Dar definiţia spune aşa: există risc de contaminare cu COVID-19 dacă stai 15 minute la o distanţă mai mică de doi metri sau peste 15 minute într-o sală neaerisită. Sunt săli de clasă care nu pot asigura condiţii. De aici trebuie pornit pentru a se găsi soluţii. Pornind de la principii trebuie făcută o evaluare de risc responsabilă pentru fiecare şcoală şi clasă în parte. Şi bineînţeles că şi părinţii trebuie să aibă un punct de vedere pentru că există, totuşi, un risc. Dar, dacă facem toţi şcoală online, riscăm să creştem nişte copii necomunicativi. Şi aşa internetul creează probleme din acest punct de vedere. Tot mai puţini copii socializează sau nu ştiu să se joace. Este necesar să interacţioneze între ei”, atrage atenţia medicul.

La rândul lor, reprezentanţii părinţilor sunt de acord ca elevii cu boli cronice sau cei care au un risc mai mare în familie să participe la doar cursuri online. „Noi, ca Federaţie, am solicitat să se aibă în vedere ca, acolo unde avem copii în categoriile de risc, părinţii să aibă posibilitatea de opţiune dacă să-şi trimită sau nu copiii la şcoală. Încă nu am primit niciun răspuns”, a spus Eugen Ilea, vicepreşedintele Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi din Învăţământul Preuniversitar.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite