Regulile după care pot fi deschise creşele şi grădiniţele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Specialiştii în sănătate publică au propus Ministerului Sănătăţii un set de măsuri stricte de reluare a activităţii în creşe, grădiniţe şi after-school-uri, pentru a preveni îmbolnăvirea cu virusul SARS-CoV-2

Şanse mici de redeschidere a creşelor şi grădiniţelor de stat până la toamnă, dar mai mari pentru cele private, cu mai puţini preşcolari, însă şi cu măsuri stricte de igienă şi distanţare.

Specialiştii în sănătate publică de la Centrul de Evaluare şi Promovare a Stării de Sănătate din subordinea Institutului Naţional de Sănătate Publică au propus Ministerului Sănătăţii un set de măsuri stricte de reluare a activităţii în creşe, grădiniţe şi after-school-uri, pentru a preveni îmbolnăvirea cu virusul SARS-CoV-2.

Astfel, grupele de copii din instituţiile preşcolare vor trebui diminuate pentru ca fiecare copil să aibă la dispoziţie o suprafaţă de minimum patru metri şi jumătate, curăţenia generală va căpăta o importanţă şi mai mare decât până acum, iar majoritatea activităţilor şcolare se vor desfăşura în aer liber, cu păstrarea distanţei fizice. 

Măsuţe amplasate la distanţă

Specialiştii în sănătate publică recomandă ca, înainte de redeschidere, să fie făcută o curăţenie generală prin desprăfuire, spălare cu apă şi detergent şi apoi clătire repetată cu apă potabilă. Traseul în curtea instituţiei până la intrarea în clădire trebuie bine delimitat şi semnalizat, iar sosirile, eşalonate pentru a se evita aglomeraţia. În clase, măsuţele preşcolarilor trebuie amplasate la distanţă de un metru şi jumătate între ele, la fel şi pătuţurile, şi saltelele care vor fi folosite mereu de acelaşi copil. Clasele vor fi dedicate pentru a se evita contactul cu persoane din grupuri diferite, la fel şi personalul care-i va avea în grijă pe copii. 

Imagine indisponibilă

Jucăriile trebuie spălate cel puţin o dată pe zi. Cele care nu se pot spăla vor fi scoase din sala de clasă, la fel şi orice alt accesoriu care nu este esenţial pentru procesul de învăţare. Copiii nu vor putea schimba între ei creioane, baloane sau jucării, aceste schimburi fiind permise doar dacă au loc proceduri de dezinfectare a obiectelor cu soluţii biocide după fiecare utilizare. Copiii vor mânca în aceeaşi sală în care îşi desfăşoară activitatea, singuri la mesele individualizate, pentru a evita aglomeraţia şi contactul cu ceilalţi. Activităţile în aer liber vor căpăta o pondere mai mare decât până acum, iar atunci când mai multe grupe sunt afară, se va evita contactul strâns între copii şi jocurile care presupun apropierea la mai puţin de un metru şi jumătate distanţă. 

Triaj epidemiologic la intrare

La intrarea în creşă sau grădiniţă, va avea loc triajul epidemiologic al copiilor făcut de medicul unităţii sau de o altă persoană desemnată în acest scop. Măsurarea temperaturii se va face cu un termometru non contact şi nu trebuie să depăşească 37,3 grade Celsius. În cazul în care depăşeşte, medicul va mai lua temperatura a doua oară, după un repaus de 2-5 minute. Dacă se înregistrează aceeaşi temperatură, atunci copilul nu este primit la program, ci lăsat în grija părintelui.

Documentul mai precizează că, în cazul în care, în timp ce stau în grădiniţă, copiii au semne de infecţie respiratorie sau alte boli infecto-contagioase, ei trebuie duşi la izolator – o încăpere specială –, unde vor fi supravegheaţi de medic până la venirea părintelui, cu recomandarea să meargă la un consult la medicul de familie. Regula de bază atât pentru copii, cât şi pentru personal rămâne spălatul pe mâini cu apă şi săpun lichid timp de cel puţin 20 de secunde. Această spălare se face atât la sosirea în creşă sau grădiniţă, cât şi înainte şi după fiecare masă, după somn, strănut, tuse, după folosirea toaletei, după venirea de la activitatea făcută afară, cât şi înainte de întoarcerea acasă. După spălare, mâinile se şterg cu prosoape de hârtie de unică folosinţă. Spălarea mâinilor copiilor, de regulă, trebuie făcută în prezenţa unui adult.

Spaţiile de joacă ale copiilor, inclusiv, jucăriile, toboganele, scaunele, clanţele, toate suprafeţele care sunt atinse de copii vor fi atent curăţate, frecvent prin ştergerea cu apă şi detergent.

Ventilarea spaţiilor închise se va face natural, înainte de venirea copiilor şi va dura cel puţin 20 de minute. Nu se recomandă folosirea echipamentelor de recirculare a aerului. Angajaţii vor fi obligaţi să poarte mască facială şi încălţăminte pentru utilizare exclusivă la creşă, grădiniţă, after-school. Masca trebuie schimbată la patru ore sau de câte ori este nevoie. Mănuşile de unică folosinţă sunt obligatorii la schimbarea scutecelor.

„Este de văzut dacă la toamnă vor mai fi aceleaşi reguli”

„Creşele ţin de Direcţiile Generale de Protecţia Copilului, iar grădiniţele, de Ministerul Educaţiei. În acest moment, nu ştim dacă grădiniţele de stat se vor mai redeschide pentru că anul şcolar se termină. Poate cele private. Decizia redeschiderii va fi luată de Ministerul Educaţiei împreună cu Ministerul Sănătăţii”, a explicat inspectorul şcolar general adjunct al Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti, Maria Manea. Potrivit acesteia, sunt slabe şanse ca grădiniţele de stat care funcţionau peste vară în fiecare sector al Capitalei, la cererea părinţilor, să fie redeschise. 

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite