Zgârie-nori ilegali la buza mării

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Zgârie-nori ilegali  la buza mării
Zgârie-nori ilegali la buza mării

O firmă italiană abonată la ilegalităţi în Constanţa a îngrădit, fără autorizaţie, două hectare din plaja Modern, unde va construi patru blocuri.

Movila cunoscută sub numele de Pălăria lui Neagoe şi aproximativ două hectare din plaja Modern au fost îngrădite. Gardul are temelie din beton şi a fost prelungit de pe mal până aproape de linia apei. În mijloc, câteva lemne sunt puse unul peste altul.

De pe pancarta montată pe gard aflăm că lucrarea aparţine Fin.Co.Ge.Ro (Finanzare a Construzioni Generali Reunite Organizate) Catania - Italia, firma care a construit ilegal şi un tronson din Riviera Tomisului, la mică distanţă de apă.

Profitând de autorizaţiile date de edili pentru organizarea de şantier, italienii şi-au schimbat planurile peste noapte: „Aici vom face ceva frumos. Patru blocuri-turn, ascensor pentru persoanele cu dizabilităţi, spaţii verzi, parcări şi vom extinde plaja cu 400 de metri liniari în jurul colinei", a explicat pentru „Adevărul" Romeo Nunzio, reprezentantul firmei italiene.

Ceea ce nu spune Nunzio este că, pentru a-şi pune planurile „frumoase" în aplicare, trebuie să aibă un dosar care să conţină autorizaţie de construcţie de la Apele Române, companie care administrează plajele, şi avize de mediu.

Administratorul plajei se face că nu ştie

Chiar dacă stadiul proiectului Fin.Co.Ge.Ro este avansat, firma organizând deja un şantier în toată regula, pe două hectare de plajă, reprezentanţii Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea-Litoral (ABADL) susţin că nu ştiu exact ce se întâmplă la Constanţa.

 Mai mult, deşi gardul care împrejmuieşte şantierul are fundaţie de beton şi este ridicat de câteva săptămâni, oficialii se bâlbâie. Mai întâi, Marian Mitrea, directorul instituţiei, a spus că nu poate vorbi la telefon cu reporterii „Adevărul" şi că nu ştie nimic. Contactat ulterior, nu a mai răspuns.

Macheta viitorului proiect pe care italienii vor să-l construiască pe Plaja Modern din Constanţa

Apoi, oficialii s-au răzgândit. A intervenit Cătălin Anton, purtătorul de cuvânt al instituţiei, care a avut o reacţie halucinantă: „N-am cunoştinţă de nicio construcţie şi nici că un sector atât de mare a fost împrejmuit. Faceţi dumneavoastră o sesizare oficială instituţiei noastre". Cu alte cuvinte, purtătorul de cuvânt le-a cerut jurnaliştilor să-l informeze oficial ce se întâmplă pe bunul statului, administrat de compania la care el este angajat.

Ieri însă, şefii celor de la Constanţa, reprezentanţii Administraţiei Naţionale Apele Române (ANAR), au declarat că s-au efectuat controale în urmă cu două săptămâni şi că inspectorii ANAR le-au solicitat italienilor autorizaţie de construcţie.

Se pare că au o autorizaţie de construire eliberată de Primăria Constanţa, dar nu se ştie dacă figurează şi plaja", a declarat pentru „Adevărul" Ana-Maria Agiu, purtătorul de cuvânt al instituţiei. „Poate primăria i-a dat autorizaţie pe alt teren. Dacă autorizaţia este ilegală, se va solicita anularea ei", mai spune Ana-Maria Agiu.

Nici Garda de Mediu nu ştia de îngrădirea plajei Modern. „Depinde ce-o fi prin hârtii, însă plaja face parte din domeniul public al statului şi nu e voie să îngrădeşti", a spus comisarul-şef Vasile Petro.

Italienii, abonaţi la ilegalităţi

Compania străină are un trecut controversat cu municipalitatea, după ce Primăria Constanţa nu i-a achitat, timp de zece ani, 61.000.000 de lei. Banii reprezintă contravaloarea unor lucrări de modernizare a falezei din zona de nord a oraşului. Astfel, în decembrie 2010, firma a încheiat un nou contract cu primăria, prin care i se acordau lucrări la un proiect de dezvoltare utilitară a malului plajei cu termen de finalizare în 48 de luni.

Lucrările au fost aprobate prin HCLM nr. 231/05.10.2010. Conform minutei şedinţei hotărârea de Consiliu Local iniţiată de primarul Radu Mazăre a fost aprobată cu 24 de voturi. „Este vorba despre proiectul Mihai Eminescu, unde s-a translatat terenul. Translatarea terenului nu înseamnă, neapărat, şi translatarea orientării urbanistice.

 Şi tocmai de aceea, nemodificând deci  absolut nimic: regimul de înălţime, procentul de ocupare a terenului şi procentul de utilizare, facem o actualizare pe noul amplasament. Asta-i tot", a explicat Decebal Făgădău, viceprimarul Constanţei.

Bloc pe pălăria lui Neagoe

Firma a obţinut autorizaţie de la Primăria Constanţa doar pentru sistematizarea pe orizontală şi verticală a malului şi organizarea de şantier, aşa cum a spus viceprimarul.

„Primăria le-a concesionat doar terenul ce face obiectul contractului, adică taluzul, nu şi plaja, pentru că nu o deţinem noi în proprietate. Firma nu are voie să împrejmuiască plaja", a adăugat Decebal Făgădău. Conform planului urbanistic zonal, în zona plajei urmează să se construiască amenajări sezoniere destinate agrementului, iar în zona limitrofă vor fi ridicaţi zgârie-nori de 25 de niveluri.

„Zona de dotări cu caracter permanent este la baza falezei şi va cuprinde funcţiuni specifice zonei centrale de comerţ, servicii, alimentaţie publică (restaurante, cafenele, baruri), turism (hoteluri), servicii de informare turistică, servicii de activitate balneară şi de sporturi nautice. Construcţiile vor fi de tip turn P+10 şi P+25 şi vor fi dispuse pavilionar, evitându-se formarea de fronturi continue care ar obtura vederea spre mare dinspre faleză", se spune în PUZ.

Unul dintre imobile urmează să fie ridicat chiar pe Pălăria lui Neagoe. Fin.Co.Ge.Ro nu a solicitat de la Primăria Constanţa autorizaţie de construcţie pentru aceste imobile.

"N-am cunoştinţă de nicio construcţie şi nici că un sector atât de mare a fost împrejmuit."

Cătălin Anton purtătorul de cuvânt ABADL

Italienii, clienţi vechi ai lui Mazăre

Nu este pentru prima dată când italienii de la Fin.Co.Ge.Ro construiesc fără aviz. Un tronson din Riviera Tomisului (şoseaua de coastă) a fost construit  chiar pe plajă, aproape de apă, tot ilegal. Pentru a da impresia că plaja a rămas intactă, constructorii au acoperit cu nisip o parte din terasamentul şoselei.

Documentaţia depusă de societatea italiană are drept argument consolidarea malului, însă, în realitate, lucrările vizează baza pentru şoseaua de coastă, care nu a obţinut autorizare de la Ministerul Mediului. În 2000, fostul primar al Constanţei Gheorghe Mihăieşi şi dezvoltatorul imobiliar Fin.Co.Ge.Ro au încheiat un contract în valoare de 61 de milioane de lei prin care firma se obliga să realizeze infrastructura într-un cartier de lux al Constanţei, iar Primăria să suporte aceste cheltuieli. Municipalitatea nu a plătit. Anul trecut,
Fin.Co.Ge.Ro a obţinut o hotărâre în instanţă de executare silită a Primăriei Constanţa.

Pentru ca să suspende executarea hotărârii, consilierii locali au aprobat plata unei cauţiuni de 1,3 milioane de euro. În sens contrar, conturile Primăriei ar fi fost blocate.

Macheta viitorului proiect pe care italienii vor să-l construiască pe Plaja Modern din Constanţa
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite