Zdrențele și organele, incluse în lista bunurilor cu risc fiscal ridicat, monitorizate prin e-Transport

0
Publicat:

ANAF propune, printr-un proiect de Ordin publicat în transparență decizională, extinderea listei bunurilor cu risc fiscal ridicat transportate rutier care fac obiectul monitorizării prin Sistemul RO e-Transport.

Camion încărcat cu diferite mărfuri
ANAF propune extinderea listei bunurilor cu risc fiscal ridicat transportate rutier

ANAF reamintește, în Referatul de aprobare care însoțește proiectul de act normativ că, potrivit prevederilor art. 15 alin. (2) din OUG nr. 41/2022 pentru instituirea Sistemului național privind monitorizarea transporturilor rutiere de bunuri RO e-Transport și de abrogare a art. XXVIII din OUG nr. 130/2021 privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative, la data de 3 mai 2022 a fost aprobat și publicat în Monitorul Oficial nr. 430, OPANAF nr. 802/2022.

Ca urmare a solicitărilor cu nr. 13211/2022 primită de la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale și nr. 26602/2023 primită de la Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, la nivelul Direcției Generale Antifraudă Fiscală a fost determinat riscul fiscal pentru produsele:

- Carne și organe comestibile,

- Pești și crustacee, moluște și alte nevertebrate acvatice,

- Lapte și produse lactate;

- Ouă de păsări;

- Miere naturală;

- Produse comestibile de origine animală, nedenumite și necuprinse în altă parte cod NC de la 0401 la 0407 inclusiv și 0409.

Totodată, ca urmare a recentelor acțiuni de control desfășurate la nivelul Direcției Generale Antifraudă Fiscală a fost conturat riscul fiscal pentru următoarele produse:

- Tutunuri brute sau neprelucrate;

- deșeuri de tutun;

- Alte tutunuri și înlocuitori de tutun, prelucrate; tutunuri "omogenizate" sau "reconstituite"; extracte și esențe de tutun cod NC 2403;

- Combustibili minerali, uleiuri minerale și produse rezultate din distilarea acestora;

- Materiale bituminoase

- Ceară minerală

- Săpunuri, agenți de suprafață organici, preparate pentru spălat, preparate lubrifiante, ceară artificială, ceară preparată, produse pentru întreținere, lumânări și articole similare, paste pentru modelărie, "ceară dentară" și preparate dentare pe bază de ipsos,

- Produse diverse ale industriei chimice cod NC 3814 00 90.

De asemenea, se propune extinderea bunurilor cu risc fiscal ridicat și pentru ”Alte articole textile confecționate; seturi; îmbrăcăminte purtată sau uzată și articole textile purtate sau uzate; zdrențe”.

Pentru a acorda mediului de afaceri timpul necesar pentru conformare la noile cerințe, prin proiect se propune ca termen de intrare în vigoare a prevederilor actului normativ data de 1 iulie 2024.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite