VIDEO Ce spunea PSD în 2016 despre transferul contribuţiilor. Dragnea: Este o bazaconie! Codrin: Vorbim clar de trădare de ţară. Dobre: E aproape fascist

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liviu Dragnea FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Liviu Dragnea FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Liderii şi membrii PSD şi ALDE erau, în anul 2016, înainte de alegeri, vehemenţi împotriva transferului contribuţiilor de la angajator la angajat, pe care o calificau drept o măsură „aproape fascistă” sau „o trădare de ţară”.

Transferul contribuţiilor de la angajator la angajat era considerat de social-democraţi, în septembrie 2016, o măsură care „afectează siguranţa naţională”. Preşedintele PSD Liviu Dragnea o numea „o bazaconie”, Codrin Ştefănescu vorbea de „anihilare” şi „trădare de ţară”, iar Liviu Pop spunea că „afectează siguranţa naţională”.

Dar acest lucru se întâmpla numai când la guvernare era Guvernul Cioloş, iar ideea de modificare a Codului Fiscal prin transferul contribuţiilor aparţinea lui Gabriel Biriş, secretar de stat la Finanţe, care şi-a dat demisia tocmai în urma scandalului provocat de această iniţiativă.

Între timp, ajuns la guvernare, PSD şi-a asumat această măsură şi a şi implementat-o prin „revoluţia fiscală”.

Însă declaraţiile din 2016 ale principalilor membri PSD, când se vehicula în spaţiul public ideea mutării contribuţiilor, nu seamănă cu cele din prezent, când îşi asumă cu toată convingerea că este o măsură bună.

PNL a monitorizat declaraţiile din septembrie 2016 ale liderilor PSD şi ALDE şi a realizat un material video cu cele mai vehemente critici lansate atunci. Iată ce spuneau social-democraţii înainte de a intra la guvernare despre măsură:

Liviu Dragnea, preşedintele PSD: Este o bazaconie!

Adrian Dobre, purtătorul de cuvânt al PSD: Din toate punctele de vedere frizează absurdul.

Codrin Ştefănescu, secretar-general al PSD: Anihilare, într-un cuvânt! Aici vorbim clar de trădare de ţară.

Liviu Pop, fost ministru al Educaţiei în guvernele PSD: Afectează siguranţa naţională.                                                  

Varujan Vosganian, ALDE: La legislaţie fiscală este imposibil să se întâmple aşa ceva.

Graţiela Gavrilescu, ministrul Mediului în guvernul PSD: Vrea să facă rău românilor.

Liviu Dragnea: A produs tulburare foarte mare în tot mediul economic şi nu numai.

Victor Ponta, fost membru PSD: E mult mai gravă decât pare.

Adrian Dobre: Este atât de extremă dreapta această prostie de proiect, că nu pot să-i spun altfel, nu vreau să jignesc pe nimeni, încât este aproape fascist, vă spun cu toată responsabilitatea. Să muţi întreaga sarcină (fiscală, n.r.) pe angajat, pe omul care munceşte... nu este aceeaşi (cotă, n.r.). Plus că va creşte foarte mult evaziunea fiscală, pentru că altfel poţi, de exemplu, să coordonezi un angajator care trebuie să verse la bugetul de stat 10, 20, 50, 100 de salarii şi una este să te îndrepţi împotriva angajaţilor... Deci lucrurile sunt absolut halucinante din toate punctele de vedere. Aşa ceva nu poate fi acceptat.

Liviu Dragnea: Chiar va fi blocat în Parlament, şi tulbură din nou mediul economic.

Victor Ponta: Se referea în primul rând la nişte interese care nu au legătură cu românii şi cu firmele din România.

Adrian Dobre: Această paradigmă schimbată a impozitării practic le lasă libertate multinaţionalelor să-şi externalizeze mai uşor profitul, ca să vorbim pe româneşte.

Graţiela Gavrilescu: Oare nu cumva există nişte mari semne de întrebare că nu au fost bani suficienţi sau nu sunt bani suficienţi la bugetul de stat, în sensul în care ei n-au putut să-şi strângă veniturile? Sau poate că au alte interese: să distrugă economia românească de tot, să o pună pe butuci.

Codrin Ştefănescu: Vorbim despre trădare de ţară la cel mai înalt nivel. Asta cu Codul Fiscal este una dintre mizeriile pe care le fac ei şi totul este după un plan bine stabilit.

Liviu Dragnea: Investitorii, şi români şi străini, deja fac un pas înapoi, sunt rezerve în a-şi continua programul de investiţii pentru că se gândesc dacă aşa se lucrează în România, dacă nu putem vorbi de predictibilitate, orice schimbare de genul ăsta influenţează afacerile imediat.

Adrian Dobre: Se schimbă toată gândirea fundamentală de impozitare pentru că se mută tot impozitul de pe capital, practic, se mută pe muncă, ceea ce este incorect. Pentru că în momentul de faţă impozitarea este cât de cât echilibrată la salarii, avem o parte aproape jumătate este impozitul la muncă, la antreprenor, la companie, cealaltă jumătate este la angajat. Mutarea în întregime a întregii poveri fiscale de la angajator către angajat este profund incorect şi nu se poate face aşa ceva.

Liviu Dragnea: S-a ajuns la această întâlnire de astăzi pentru că a apărut în spaţiul public o intenţie de a se modifica Codul Fiscal. Vă cer, domnule prim ministru, să stopaţi orice intenţie, orice măsură anti-naţională pe care vreun membru al Guvernului dumneavoastră ar avea de gând să o ia.

Adrian Dobre: Este un pachet împotriva clasei de mijloc, este împotriva creşterii economice.

Liviu Dragnea: Îi asigur, de asemenea, pe români, că dacă cumva se va întâmpla lucrul ăsta şi, iertaţi-mă, după ceea ce s-a întâmplat cu Codul Fiscal, cu intenţia de fi modificat Codul Fiscal, nu avem foarte mare încredere. Cred că putem să îi asigurăm pe români că orice măsuri anti-naţională, orice creştere de taxe, orice tăiere de venituri va fi reparată şi stopată de noi, imediat ce vom veni la guvernare.

Adrian Dobre: Ca să vorbim în doctrină economică, legată politic, este... extrem de neo-liberală. Ceea ce, din punctul meu de vedere, nu este justă pentru România anului 2016-2017.

Florin Iordache: Urmăreau să transfere în totalitate responsabilitatea finanţării sistemului de securitate socială de la angajator la angajat. Din fericire, a fost suficientă revoltă publică la acel moment pentru a renunţa la această decizie jignitoare pentru angajaţii români.

Adrian Dobre: Este o absolută aberaţie, o absolută aberaţie şi toţi social-democraţii s-au pronunţat ferm împotriva acestei inepţii de proiect.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite