Vicepreşedinte Fed: SUA nu ar trebui să considere ca de la sine înţeles statutul global al dolarului. E nevoie de dolarul „digital”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Shutterstock / Criptomonede
Foto: Shutterstock / Criptomonede

Autorităţile Statelor Unite nu ar trebui să ia de la sine înţeles statutul global al dolarului, lumea se îndreaptă rapid către utilizarea tot mai mare a plăţilor digitale. Acest lucru a fost anunţat joi de către preşedintele adjunct al Sistemului Rezervei Federale din SUA (FRS), Lael Brainard.

La o audiere a Comisiei pentru Servicii Financiare a Camerei, Lael Brainard a subliniat necesitatea unui dolar digital care ar putea ajuta la menţinerea dominaţiei sale globale, pe măsură ce monede digitale similare apar în altă parte. "Nu cred că ar trebui să considerăm statutul global al dolarului de la sine înţeles. Într-o lume în care alte state mari se mişcă să emită propriile monede digitale, este important să ne gândim dacă Statele Unite vor continua să aibă aceeaşi dominaţie dacă nu avem o monedă digitală similară”, a spus Brainard.

În Fed însăşi, care îndeplineşte funcţiile Băncii Centrale, această idee este tratată diferit.

Vicepreşedintele autorităţii de reglementare a spus că sunt cei din conducerea FED care sunt mai sceptici cu privire la apariţia aşa-numitei Monede Digitale a Băncii Centrale (CBDC) în SUA. Oponenţii acestora subliniază că multe tranzacţii în dolari au devenit deja digitale şi, de asemenea, ridică îngrijorări cu privire la confidenţialitatea utilizatorilor. Fed a spus în general că nu va merge mai departe cu ideea fără un sprijin puternic din partea Casei Albe şi a Congresului.

Brainard a confirmat că încă nu a fost luată o decizie, dar a remarcat că în lumea de astăzi, crearea unei monede digitale poate contribui la asigurarea stabilităţii sistemului financiar, pe măsură ce criptoactivele şi monedele digitale dezvoltate de alte ţări devin mai populare. „Recunoaştem că există riscuri de inacţiune, precum şi riscuri de acţiune în acest domeniu”, a subliniat ea, adăugând că, chiar dacă s-ar ajunge la un acord privind crearea unui dolar digital, ar dura probabil cinci ani pentru a fi introdus în circulaţie.

Vicepreşedintele Fed a adăugat că dolarul digital ar putea coexista confortabil în SUA cu stablecoins (o încrucişare între o criptomonedă descentralizată şi o CBDC). Stabilitatea cursului de schimb stablecoin este asigurată prin legarea la active reale (cel mai adesea este moneda obişnuită) şi mecanisme tehnice speciale.

Yuanul digital a apărut deja în China - monedă electronică emisă la nivel central de Banca Populară a Chinei. Ele valorează la fel ca bancnotele de hârtie chinezeşti obişnuite. Conform planurilor de viitor ale Băncii Centrale a Chinei, în timp, yuanul digital ar trebui să înlocuiască o parte din numerarul în circulaţie. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite