UPDATE Euro depăşeşte din nou 4,60 lei, potrivit referinţei BNR, şi se apropie de 4,63 pe piaţa interbancară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Moneda europeană a depăşit din nou pragul de 4,6 lei   FOTO: Mediafax
Moneda europeană a depăşit din nou pragul de 4,6 lei   FOTO: Mediafax

Banca Naţională a anunţat astăzi la ora 13.00 un curs de referinţă de 4,6097 lei pentru euro şi 3,7528 lei pentru dolar, în creştere faţă de cotaţiile de ieri, însă, după patru ore, cursul a sărit de 4,62 de lei pentru un euro şi de 3,78 lei pentru dolar pe piaţa interbancară.

În această dimineaţă, pe piaţa interbancară, leul a continuat să se deprecieze, iar moneda europeană a depăşit în prima oră de tranzacţionare bariera de 4,60 de lei.

UPDATE 17.15 Euro a ajuns la 4,6273 lei pe piaţa interbancară, iar dolarul, la 3,7870 lei.

BNR a anunţat ieri un curs de referinţă de 4,5885 lei pentru un euro şi de 3,7285 lei pentru dolar.

În ultimele trei săptămâni, cotaţiile euro s-au apreciat considerabil, de la 4,55 la peste 4,63 lei, din cauza incertitudinilor generate de haosul politic.

Luni a fost singura zi când moneda euro a scăzut, de la 4,61 la 4,55 lei, după publicarea rezultatelor de la referendum.

De marţi încoace, atât euro cât şi dolarul s-au apreciat încontinuu.

Faţă de începutul anului, euro este mai mare cu 8%, iar dolarul, cu 14%.

Instabilitatea continuă

Analiştii economici au avertizau încă de luni, când euro şi dolarul scădeau, că tendinţa nu va fi una de durată, întrucât perioada de instabilitate nu a trecut.

Vlad Muscalu, economist la ING Bank, a declarat, pentru "National Post", că se aşteaptă la noi perturbaţii pe pieţele financiare, chiar dacă rezultatele referendumului par a pune capăt crizei politice.

"Nu trebuie să răsuflăm uşuraţi, pentru că perioada de instabilitate nu a trecut. Este posibil să asistăm şi la alte mutări pe scena politică, mutări ce îi vor suprinde din nou pe mulţi jucători de pe pieţele financiare", a spus Muscalu.

"Până când Guvernul va stabili o strategie economică va mai dura mult timp, iar necunoscutele persistă, ceea ce duce la instabilitate", a adăugat expertul.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite