Uniunea Europeană va anunţa oficial că Starbucks şi Fiat Chrysler au beneficiat de reduceri ilegale de taxe
0Comisia Europeană (CE) va anunţa în mod oficial până miercurea viitoare că lanţul de cafenele Starbucks a beneficiat de o reducere ilegală de taxe în Olanda, în vreme ce constructorul auto Fiat Chrysler Automobiles a beneficiat de scăderea poverii fiscale în Luxemburg, scrie „Wall Street Journal“, care citează surse apropiate situaţiei.
Aceasta ar fi prima investigaţie în privinţa fiscalităţii care va fi completată în Uniunea Europeană. Mişcarea vine după ce mai multe guverne naţionale din Europa au acuzat multinaţionalele de evitarea plăţii taxelor în condiţiile în care bugetele naţionale şi contribuabilii au fost supuşi măsurilor de austeritate din cauza crizei.
Oficial, anunţul în privinţa investigaţiei va fi făcut în data de 21 octombrie. Nu este încă foarte clar dacă cele două grupuri vor fi obligate să restituie sumele considerate ilegale, însă dacă acest lucru se va întâmpla, atunci acestea ar fi "considerabile", arată sursele respective.
Pe lângă cele două grupuri, Comisia Europeană mai investighează şi facilităţile fiscale primite de către Apple în Irlanda, în vreme ce alţi giganţi IT precum Amazon şi Google sunt, de asemenea, sub lupa autorităţilor din Marea Britanie.
Recent, publicaţia „The Sunday Times“ a scris că Facebook a plătit anul trecut în Marea Britanie impozit pe profit de numai 4.327 lire sterline (5.837 euro), deşi salariaţii din Londra ai companiei au câştigat în medie 210.000 de lire (283.290 euro) pe an, sumă care include şi bonusurile.
Compania şi-a răsplătit anul trecut cei 362 de angajaţi din Londra cu acţiuni în valoare de 35,4 milioane de lire (47,7 milioane euro), astfel că divizia britanică a înregistrat o pierdere contabilă de 28,5 milioane de lire (38,4 milioane euro), arată datele financiare ale Facebook UK Limited.
Pierderea a permis Facebook să plătească un impozit pe profit foarte mic în Marea Britanie, una dintre cele mai mari şi mai profitabile pieţe pentru reţeaua socială.
Suma plătită ca impozit pe profit de Facebook este semnificativ mai mică decât cea colectată de fiscul britanic de la un angajat obişnuit.
Astfel, o persoană cu salariul mediu de 26.500 lire sterline (35.750 euro) pe an, plăteşte impozit pe venit de 3.180 de lire (4.290 euro) şi o contribuţie la sistemul naţional de sănătate de 2.213 lire (2.985 euro).
Suma plătită de Facebook în Marea Britanie sporeşte controversele din jurul mecanismelor complexe utilizate de compania IT pentru a-şi optimiza costurile cu taxele, potrivit publicaţiei britanice.