Ungaria şi Bulgaria au redus preţul energiei cu 10%, România a majorat factura la curent cu 10%

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ungaria a redus preţul gazelor naturale livrate populaţiei cu 10% FOTO Adevărul
Ungaria a redus preţul gazelor naturale livrate populaţiei cu 10% FOTO Adevărul

Ungaria a redus de la 1 ianuarie preţurile gazelor naturale, electricităţii şi energiei termice livrate populaţiei cu 10%, iar o măsură similară urmează să fie aplicată cel târziu în aprilie. De asemenea, în Bulgaria gazele şi energia termică s-au ieftinit de la 1 ianuarie cu 9,8%, respectiv 3-7%. În schimb, în România, preţul energiei electrice a crescut de la începutul anului cu 10%.

Ungaria a redus de la 1 ianuarie preţurile gazelor naturale, electricităţii şi energiei termice livrate populaţiei cu 10%, a declarat astăzi o sursă guvernamentală citată de publicaţia “Magyar Hirlap”, transmite Portfolio, citată de Mediafax.

Obiectivul măsurii, aprobată de Parlamentul ungar în decembrie 2012, este ca fiecare gospodărie să plătească mult mai puţin pentru energie, a arătat oficialul.

Iniţial, costul măsurii ar fi trebuit suportat de furnizorii străini de energie, dar potrivit modificărilor aduse legislaţiei costurile sunt împărţite de un grup mai mare de operatori din industrie.

Potrivit unei analize a Portfolio, informaţia publicată de Magyar Hirlap este surprinzătoare având în vedere că nici reducerea actuală de 10% a preţului energiei nu este justificată economic, întrucât nu a avut loc o scădere a costului materiilor prime. Premierul Viktor Orban şi mai mulţi membri ai Parlamentului au declarat înainte de reducerea preţului energiei din ianuarie că măsură este "doar un prim pas".

Şi în Bulgaria gazele şi energia termică s-au ieftinit de la 1 ianuarie cu 9,8%, respectiv 3-7%, potrivit Comisiei de stat pentru reglementarea în domeniul energiei şi apei, citată de Novinite.com. 

Ministrul bulgar al Economiei, Energiei şi Turismului, Delyan Dobrev, a promis în decembrie ieftinirea gazelor naturale de la 1 ianuarie 2013, datorită scăderii costurilor producţiei interne şi negocierii unui contract mai avantajos de livrare cu grupul rus Gazprom, care prevede o reducere cu 20% a preţului.

În schimb, în România, preţul energiei electrice a crescut cu 10% de la 1 ianuarie, incluzând recunoaşterea unor costuri mai mari de producţie de către Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) şi suplimentarea ajutorului acordat de stat producătorilor de energie regenerabilă. Potrivit oficialilor ANRE, pentru o factură lunară medie de 40 de lei aferentă unui consum de 100 KWh, creşterea, la 1 ianuarie, este de 4 lei.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite