Ungaria renunță la plafonarea preţurilor alimentelor

0
Publicat:

Ungaria renunță de la 1 iulie la plafonarea prețurilor alimentelor de bază impuse marilor retaileri, pe fondul scăderii inflaţiei, a anunţat Ministerul Economiei de la Budapesta, transmite Reuters.

Premierul Ungariei Viktor Orban
Ungaria renunță de la 1 iulie la plafonarea prețurilor alimentelor de bază

Guvernul premierului Viktor Orban a introdus în iunie 2023 reduceri obligatorii de preţ, după ce Ungaria a înregistrat cea mai ridicată inflaţie din Uniunea Europeană.

"Inflaţia se diminuează, salariile reale înregistrează creşteri din septembrie 2023, ceea ce înseamnă venituri mai ridicate pentru familii, contribuind la precauţii mai reduse şi, prin urmare, la majorarea consumului", a precizat Ministerul Economiei.

În ianuarie 2023, rata anuală a inflaţiei a atins nivelul de vârf de 25,7%, dar de atunci a revenit la ţinta Băncii Centrale de 2% - 4%. În mai, rata anuală a inflaţiei s-a situat la 4%.

Conform reglementărilor introduse în iunie 2023, retailerii de alimente cu vânzări anuale de peste un miliard de forinţi (2,72 milioane de dolari) erau obligaţi ofere reduceri săptămânale la 20 de produse alimentare, inclusiv carne de porc, lapte, brânză şi pâine, de cel puţin 15%, comparativ cu cel mai scăzut preţ oferit în precedentele 30 de zile. 

Amintim că, în vara anului trecut, ungurii care locuiesc în apropierea graniței mergeau la cumpărături în România, în contextul în care, în țara lor, alimentele au devenit atât de scumpe, încât e mai avantajos să tracă frontiera ca să-și achiziționeze cele necesare. 

Diferența de preț era accentuată și de faptul că, în Ungaria, TVA-ul la alimente este de 27%, în timp ce în țările vecine, cota taxei pe valoarea adăugată este mult mai mică.

În plus, carburanții erau cu aproximativ 70-80 de forinți mai ieftini în România și nu e de mirare că șoferii maghiari preferă să facă plinul când vin la cumpărături în România.

 În Ungaria, problema consta nu doar în nivelul prețurilor, ci și în limita de cumpărare. „Avem trei nepoți și nu putem cumpăra decât unul sau cel mult doi litri de lapte", declara atunci una dintre multele persoane care trec granița în România pentru cumpărături.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite