Un român a primit 400.000 lei în cont din greșeală. Ce trebuie să faci dacă pățești la fel

0
Publicat:

Un bărbat din București, administrator al unei societăți comerciale, a fost condamnat la plata unei amenzi penale de 4.500 de lei pentru că a refuzat să restituie o sumă de bani care i-a fost virată din greșeală în cont.

Un bărbat a primit în contul firmei 440.000 de lei în loc de 44.000 de lei FOTO Pixabay
Un bărbat a primit în contul firmei 440.000 de lei în loc de 44.000 de lei FOTO Pixabay

Judecătoria Sectorului 2 București a pronunțat o primă sentință în dosarul unui patron de firmă judecat pentru „însușirea bunului găsit”, pentru că, după ce i-a fost virată în contul firmei, din greșeală, suma de 440.000 de lei a refuzat să restituie o parte din bani.

Totul a început în 2021, când între firma bărbatului și un IFN (instituție financiară nebancară) a fost încheiat un contract de credit pentru suma de 44.000,20 lei. Din greșeală, în momentul virării banilor, a fost adăugat un zero în plus, firmei fiindu-i transferată suma de 440.002,20 lei.

La două zile de la efectuarea tranzacției, bărbatul a sesizat eroarea și prin două emailuri a întrebat ce e de făcut, în condițiile în care a făcut plăți către furnizori și  i-a rămas în cont suma de 294.000 de lei. Bărbaatului i s-a transmis că „trebuie restituită integral suma de bani transferată în mod eronat, urmând ca ulterior să-i fi transferată suma de bani contractată”.

„Se observă că deși inculpatul, deşi avea suma de bani disponibilă în contul bancar, nu a procedat în modalitatea propusă, ci a restituit doar suma de 294.000 lei. Totodată, la data de 27.09.2021, debitorul a mai efectuat două plăţi în cuantum total de 20.000 lei şi ulterior, la data de 30.12.2021, s-a încheiat convenţia prin care debitoarea şi-a luat angajamentul să plătească restul de 82.002 lei în mod eşalonat conform scadenţarului agreat în convenţie. La data semnării convenţiei fusese returnată doar suma de 314.000 lei”, se arată în rechizitoriu.

Potrivit actului de acuzare, de la încheierea convenției, el nu a restituit integral suma primită în cont din greșeală, rămânându-i de achitat suma de 71.640 de lei.

În urma procesului, Judecătoria Sectorului 2 București a reținut că bărbatul nu a restituit în termen de 10 zile suma primită din greșeală, așa cum prevede legea, se face vinovat de infracțiunea de însușire a bunului găsit sau ajuns din greșeală la făptuitor și a fost condamnat la plata unei amenzi penale de 4.5000 de lei. Totodată, bărbatul a fost obligat să acopere și prejudicial de 71.640 de lei.

„Având în vedere că din extrasul de cont rezultă că la data de 13.09.2021 (n.r. două zile de la data transferului eronat) inculpatul avea disponibilă în cont suma de 456,757.55 lei şi cu toate acestea a restituit doar suma de 294,000 lei, se reţine că inculpatul, cu intenţie nu a restituit suma de bani ajunsă în contul societăţii pe care o administra, deşi i s-a solicitat expres acest fapt”, se arată în sentința Judecătoriei Sectorului 2 București, care nu este definitivă.

Cazul unei femei care a scăpat de pedeapsă

Pe rolul instanțelor au fost în 2023 mai multe procese pentru însușirea bunului găsit. Spre exemplu, o româncă a fost judecată pentru că a refuzat să restituie 13.000 de euro transferați din eroare, de Raiffeisen Bank, în contul unui prieten.

Românca a fost trimisă în judecată pentru că în anul 2017, în timp ce se afla în Austria, a mers la o sucursală Raiffeisen Bank pentru a depune în contul unui român suma de 1.450 de euro. Din eroare, funcționarul băncii a depus în contul românului 14.500 de euro.

Înainte ca banca să constate eroarea, românul a retras banii și a închis contul. Când femeia a venit în țară, bărbatul i-a dat aproape întreaga sumă de bani. 

În instanță, ea s-a apărat în permanență spunând că a depus 14.500 de euro. Dar o femeie, care a fost împreună cu românca la bancă în momentul depunerii banilor, a declarat că aceasta i-a spus, la ieșirea din bancă, atunci când și-a dat seama de eroare: „Un zero în plus și acum sunt milionară” și „Austriecii sunt proști”. 

În urma procesului, femeia a scăpat de acuzații pentru că faptele s-au prescris, dar a fost obligată să achite prejudiciul.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite