Un nou competitor pe piaţa zborurilor low-cost

0
Publicat:
Ultima actualizare:

EasyJet estimează că va transporta peste 250.000 de pasageri în primul an de funcţionare pe piaţa locală Piaţa zborurilor low-cost devine tot mai concurenţială odată cu intrarea pe

EasyJet estimează că va transporta peste 250.000 de pasageri în primul an de funcţionare pe piaţa locală

Piaţa zborurilor low-cost devine tot mai concurenţială odată cu intrarea pe plan naţional a liderului european - EasyJet. Primul zbor inaugural pe ruta Bucureşti - Milano a avut loc ieri, urmând ca la sfârşitul lunii octombrie să fie operate şi curse către Londra şi Madrid.

Compania estimează că va transporta în primul an aproximativ 255.000 de pasageri în cadrul noilor sale operaţiuni din România, atât pentru deplasări de afaceri, cât şi pentru călătorii în interes turistic. Noul operator vizează câştigarea a 4% din piaţa de low-cost autohtonă.

Zboruri low-cost de pe Otopeni

Deşi ar fi trebuit să opereze pe aeroportul Băneasa, EasyJet a optat temperar pentru aeroportul "Henri Coandă", Otopeni. "EasyJet colaborează în continuare cu aerportul Bucureşti Băneasa şi aşteaptă o confirmare a procedurilor înainte de a-şi începe activitatea pe acest aeroport", au declarat reprezentanţii companiei.

Potrivit acestora, compania aşteaptă confirmarea procedurilor internaţionale legate de standardele de zbor, având în vedere că aeroportul Băneasa a derulat în această vară lucrări de reparaţii la piste.

Această modificare nu va avea însă efecte asupra călătoriilor deja antamate de către pasageri. "Compania nu va acorda compensaţii financiare sau rambursări de plăţi pasagerilor care au rezervat bilete pe cursa spre Milano, pentru că zborurile cu plecare din Bucureşti vor fi efectuate", au precizat reprezentanţii companiei.

În prezent, EasyJet dispune la nivel internaţional de 137 aeronave, care acoperă 338 rute între 87 de aeroporturi din 23 de ţări. EasyJet a transportat peste 36 milioane pasageri în ultimele 12 luni.

Jucătorii mai vechi atacă piaţa cu preţuri mici

Intensificarea concurenţei pe acest segment va însemna o bătălie pentru câştigarea încrederii clienţilor, ştiut fiind faptul că în ultima vreme problemele operatorilor low-cost nu au fost deloc puţine. Pentru a-şi menţine actualele cote de piaţă, dar şi pentru a-şi câştiga credibilitatea pasagerilor, companiile low-cost vor fi nevoite să facă investiţii masive pentru a-şi îmbunătăţi imaginea. Blue Air, liderul acestei pieţe, are de apărat poziţia fruntaşă pe care o ocupă, în timp ce principalul său concurent Wizz Air vizează detronarea sa.

Principalele arme pe care companiile low-cost le aruncă în acest război sunt preţurile promoţionale, introducerea de noi zboruri, dar şi diferite facilităţi pentru confortul călătorilor. Astfel, compania Germanwings oferă încă de luna trecută posibilitatea achiziţionării de bilete de avion pentru zboruri cu escală, la preţ de pachet.

Mai mult decât atât, majoritatea companiilor low-cost prezente pe plan local şi-au intensificat zborurile către diferite regiuni ale Spaniei şi Italiei, în condiţiile în care în aceste ţări lucrează cei mai mulţi români plecaţi în străinătate.

"Fiind una dintre cele mai solicitate destinaţii operate de Blue Air, compania a introdus zboruri şi către al doilea aeroport al oraşului Torino - Caselle. Începând cu data de 28 octombrie 2007, puteţi călători din Bucureşti şi Bacau spre Caselle, aeroportul principal din Torino, la preţuri începând de la 1 euro*/segment + taxe", a declarat, Florentina Ivan, director de marketing în cadrul companiei.

Ca şi nou-intraţii pe piaţă, şi Blue Air va opera din această toamnă curse către Londra. Compania Blue Air estimează că în acest an va transporta 800.000 de pasageri, în timp ce pentru anul viitor se are în vedere o dublare a numărului, până la 1.600.000 de persoane. Cota de piaţă a companiei a atins anul trecut 70 de puncte procentuale, conform declaraţiilor reprezentaţilor săi.

Infrastructura, principala problemă

Agenţii economici prezenţi deja pe piaţă privesc cu scepticism intrarea noilor jucători. Competiţia va fi însă în beneficiul clienţilor, care vor beneficia de noi destinaţii şi de preţuri scăzute.

"Piaţa de low-cost s-a dezvoltat foarte rapid în ultimele opt luni după intrarea României în Uniunea Europeană. Vor exista companii aeriene care vor veni să testeze piaţa şi să exploateze oportunitaţile oferite de aceasta", a declarat, pentru "Adevărul", Natasa Kazmer, director de comunicare în cadrul companiei Wizz Air. În opinia sa, aceste companii vor avea de înfruntat provocări, cum ar fi infrastructura drumurilor şi a aeroporturilor, veniturile reduse ale populaţiei şi rata redusă de utilizare a internetului.

"Astfel, vom fi martorii atât ai unor succese, cât şi ai unor eşecuri în acest domeniu. Acele companii aeriene care sunt capabile să păstreze costurile la un nivel foarte scăzut şi să ofere în mod constant cele mai mici preţuri vor fi cele care vor reuşi", consideră Kazmer.

Wizz Air a transportat de la începutul anului peste 250.000 de pasageri, din şi către România, obiectivul pentru sfârşitul anului 2008 fiind atingerea unui număr de un milion de persoane. Potrivit datelor companiei, Wizz Air deţine în prezent o cotă de piaţă de 22% din totalul pieţei de low-cost.

Numărul locurilor s-a triplat

Capacitatea locurilor oferite de companiile aeriene care operează în România a crescut cu 20% în prima jumătate a anului faţă de aceeaşi perioadă în 2006, ajungându-se la circa 2,4 milioane locuri, creştere datorată mai ales companiilor low-cost.

"Piaţa din România a crescut cu 20%, creştere care este foarte importantă în condiţiile în care piaţa globală creşte, în general, doar cu 5-6%. De asemenea, din analizele efectuate s-a constatat că această creştere s-a datorat în special companiilor low-cost, cele de tradiţie având aceleaşi rezultate. Pe baza experienţei pe care o am pe alte pieţe, cred că  această dezvoltare va continua în anii următori", a precizat directorul general executiv al Wizz Air, Jozsef Varadi.

Potrivit lui Jozsef Varadi, până la jumătatea anului 2006, companiile low-cost au oferit 160.000 de locuri, cifră care s-a triplat în 2007, adică a ajuns la aproximativ 458.000 de locuri.

În 2006, 50% din capacitatea locurilor în ceea ce priveşte companiile low-cost au fost oferite de Blue Air, 6% - Wind Jet, 8% - Sky Europe şi 36% - My Air. În 2007, Blue Air a avut o capacitate a locurilor oferite de 44%, Wizz Air - 22%, My Air - 18%, Wind Jet - 5%, Sky Europe - 9%, iar Germanwings şi Click-Air de câte 2%.

Economie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite