Un magazin german a cerut clienților „prețul adevărat” al alimentelor: brânza era de două ori mai scumpă

0
Publicat:

Un magazin alimentar german a perceput clienților „prețul adevărat” al alimentelor, iar o brânză era aproape de două ori mai scumpă, scrie BusinessInsider.

Brânză de mai multe feluri lângă un trandafir și un ciorchine de struguri negri
Un magazin german a perceput clienților „prețul adevărat” al alimentelor

Supermarketul german Penny, le-a cerut clienților să plătească puțin mai mult pentru articole precum carne și brânzeturi, pentru a reflecta „costul lor adevărat” asupra mediului și a sănătății oamenilor, scrie BusinessInsider.

La toate cele 2.150 de filiale, supermarketul a crescut prețurile pentru nouă produse pe baza calculelor a două universități germane, ținând cont de costurile legate de climă, sol, sănătate și utilizarea apei.

O marcă de brânză Maasdamer a crescut de la 2,49 EUR (2,74 USD) la 4,84 EUR (5,33 USD), o creștere de 94%. Oamenii de știință au stabilit că producția de brânză Maasdamer costă 85 de cenți pentru emisii precum metanul, 76 de cenți pentru daunele solului din practicile agricole, 63 de cenți din utilizarea pesticidelor și 10 cenți din poluarea apelor subterane.

Mühlenhof wiener, o marcă de cârnați, a crescut de la 3,19 EUR (3,51 USD) la 6,01 EUR (6,62 USD), o creștere de 88%. Alte produse, cum ar fi diverse brânzeturi și carne, au crescut cu peste 60%.

În schimb, o marcă de șnițel vegan a crescut cu doar 5%, sugerând că unele produse vegane au costuri minime pe termen lung pentru mediu și sănătate.

Germania are printre cele mai ieftine prețuri la alimente

Germania, considerată până nu de mult cea mai mare economie a Europei, are unele dintre cele mai ieftine prețuri la alimente de pe continent. Germanii au cheltuit în medie doar 11,8% din bugetele gospodăriei pentru alimente în 2021, mult mai puțin decât media Uniunii Europene de 14,3%.

Potrivit Departamentului Agriculturii din SUA, americanii au cheltuit anul trecut aproximativ 11,3% din venitul personal disponibil pe alimente. Datele indicelui prețurilor de consum pentru iulie, publicate joi, au arătat că indicele alimentar a crescut cu 0,2% față de iunie, crescând cu 4,9% de la an la an.

În ciuda scăderii recente a inflației din Germania, prețurile alimentelor rămân în continuare cu 11% mai mari în această lună, comparativ cu 12 luni în urmă.

Compania a majorat temporar unele prețuri pentru a comenta modul în care prețurile la alimente nu sunt pe deplin indicative ale costurilor mai ample de mediu și de sănătate pe termen lung.

Unii clienți au aplaudat ideea, în timp ce alții au considerat-o o cascadorie îndreptată către consumatori și nu către practicile agricole nesustenabile în sine. Un articol austriac a remarcat că „prețurile alimentelor sunt mult prea scăzute” și a remarcat că cererea de prețuri mai mari pentru a ține seama de costurile de mediu „nu face decât să pună mai multă presiune financiară asupra consumatorilor finali, dintre care mulți se luptă deja”.

Știm că mulți dintre clienții noștri suferă de prețurile mari la alimente”, a declarat Stefan Görgens, COO la Penny, într-un comunicat. „Totuși, trebuie să ne obișnuim cu un fapt neplăcut al vieții: prețurile alimentelor noastre nu reflectă costurile de mediu care apar de-a lungul lanțului nostru de aprovizionare”.

Ca rezultat al experimentului, Institutul de Tehnologie din Nürnberg și Universitatea din Greifswald vor analiza datele și vor dezvolta direcții de acțiune recomandate, cum ar fi crearea de politici care vor ghida țara către un viitor mai durabil. Venitul suplimentar din prețurile ridicate este donat proiectului agricol Zukunftsbauer, care sprijină fermele de familie aflate în dificultate din regiune.

Acest lucru vine pe fondul încercărilor guvernului german de a reduce amprenta de carbon a sectorului agricol, cum ar fi adoptarea agriculturii ecologice sau acordarea de fonduri mai mari pentru inițiativele locale. O serie de supermarketuri germane, inclusiv Aldi și Lidl, au declarat că vor renunța treptat la vânzarea cărnii produse la ferme cu standarde slabe de bunăstare a animalelor.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite