UE vrea să lanseze „euro digital”, limitând numărul monedelor ce pot fi deținute de o persoană

0
Publicat:

Comisia Europeană va publica un proiect de lege privind moneda europeană digitală, un „complement” electronic la moneda euro reală, care ar putea intra în uz încă din 2026.

Monede și bancnote euro
CE pregătește lansarea unei monede euro digitală

Comisia Europeană va publica săptămâna aceasta o legislație privind un euro digital, aducând planurile mult discutate ale blocului de a introduce o astfel de monedă cu un pas mai aproape de realitate, potrivit dw.com.

Pe 28 iunie, Mairead McGuinness, comisarul european pentru stabilitate financiară, servicii financiare și uniunea piețelor de capital, va aduce propuneri guvernelor europene și Parlamentului European atât cu privire la euro digital, cât și o lege paralelă privind statutul juridic al numerarului.

Totuși, nu este pasul final: chiar dacă guvernele naționale și Parlamentul European aprobă planurile, Banca Centrală Europeană (BCE) va decide în cele din urmă dacă va fi emis sau nu un euro digital. BCE spune că se așteaptă să ia o decizie finală cu privire la euro digital cândva în jurul lunii octombrie 2023.

Ce este euro digital

Un euro digital ar exista alături de euro existent ca formă suplimentară de plată online sau electronică. McGuinness spune că euro digital ar fi un „complement” pentru numerarul fizic și euro în sine.

Ar fi o formă exclusiv digitală sau electronică a monedei euro care nu ar putea fi convertită în numerar. Diferența cheie dintre un euro digital și o tranzacție online care implică euro este că plățile efectuate în euro digital ar putea fi efectuate doar electronic sau digital, în timp ce toate plățile bancare online standard pot fi, teoretic, convertite în numerar.

Toate euro și euro digitale ar fi susținute de BCE. Utilizatorii ar putea probabil să cumpere euro digital de la băncile lor comerciale existente și să le păstreze într-un cont separat.

De ce vrea UE acest lucru

Creșterea criptomonedelor și a altor sisteme de plată de la terți au intensificat dezbaterea cu privire la dacă băncile centrale ar trebui să introducă sau nu propriile monede digitale.

Când Facebook a anunțat în 2019 că își planifică propria monedă virtuală, unii factori de decizie europeni s-au îngrijorat că în cele din urmă ar putea submina BCE.

În octombrie 2020, BCE a lansat o consultare publică privind stabilirea unui euro digital și, din iulie 2021, a analizat diferite opțiuni de proiectare și cerințe ale utilizatorilor, încercând să stabilească cum ar funcționa efectiv un euro digital în practică.

UE spune că o astfel de monedă ar putea „susține obiectivele Eurosistemului, oferind cetățenilor acces la o formă sigură de bani în lumea digitală în schimbare rapidă”.

De asemenea, se spune că un euro digital ar putea valorifica beneficiile tehnologice asociate cu alte metode de plată digitale fără riscul și instabilitatea care au fost asociate cu altele.

Acesta este și contrastul real cu monedele digitale private existente, cum ar fi cripto-activele”, a declarat McGuinness Parlamentului European în aprilie. „Un euro digital ar fi sigur, sigur și sănătos”.

Un alt motiv pe care UE l-a dat pentru un euro digital este utilizarea în scădere a numerarului în bloc. Potrivit BCE, plățile în numerar pentru toate tranzacțiile la punctul de vânzare au scăzut de la 79% în 2016 la 59% în 2022. Ei se așteaptă ca acest declin să se accelereze în anii următori.

UE subliniază, de asemenea, utilizarea în creștere a așa-numitelor monede stabile, care sunt cripto-active legate de alte monede. McGuinness spune că blocul consideră că, dacă nu vine cu propria soluție în acest domeniu, crește riscul ca monedele stabile sau monedele digitale create de alte bănci centrale să umple golul.

Renminbi digital planificat al Chinei a fost un motiv special de îngrijorare în această privință.

Ce prevede legea

UE spune că viitoarea legislație se va concentra pe legalitatea monedei euro digitale, precum și pe problemele legate de confidențialitate și stabilitatea financiară.

Proiectul de lege a fost divulgat și raportat de mai multe instituții de presă. Site-ul de știri Coindesk raportează că utilizarea monedei euro digitale va fi gratuită, fără taxe de dobândă și va trebui să fie disponibilă pentru plăți în numerar, offline din prima zi de utilizare.

De asemenea, este planificat ca euro digital să fie disponibil atât consumatorilor, cât și întreprinderilor de la începutul funcționării sale.

Chiar este nevoie?

UE pare dornică de proiect, dar mulți critici spun că nu este necesar. Markus Ferber, purtătorul de cuvânt al grupării Partidului Popular European din Parlamentul European, a declarat că legislația pare solidă din punct de vedere tehnic, dar „nu răspunde la întrebarea: de ce?”

Mulți spun că scăderea abruptă a valorii criptomonedelor din ultimii ani sugerează că amenințarea aparentă pe care o reprezentau pentru băncile centrale a trecut.

Ce sunt monedele digitale ale băncii centrale

Băncile în sine au fost mai puțin entuziaste. Federația Bancară Europeană a sugerat că crearea unui astfel de sistem ar putea duce la rulări bancare, prin care oamenii cumpără euro digital cu euro obișnuit, deoarece îl vor considera un refugiu sigur în vremuri de criză.

Având în vedere acest lucru, se crede că BCE ia în considerare plafonarea sumei de euro digital care poate fi deținută de o persoană la aproximativ 3.000 EUR (3.280 USD).

Ce urmează

Comisia Europeană a sugerat că un euro digital ar putea intra în uz până în 2026 sau 2027. Dar mai este un drum lung de parcurs.

Eurogrupul, care cuprinde miniștrii de finanțe ai țărilor care folosesc în prezent moneda euro, dezbate această problemă de doi ani. Unii și-au exprimat îngrijorări serioase cu privire la modul în care guvernele pot justifica introducerea unui euro digital pentru cetățenii din bloc, având în vedere că sistemele de plată online și digitale sunt populare și funcționează deja bine.

Dacă legislația este acceptată pe scară largă și nu există o opoziție politică majoră, Banca Centrală Europeană (BCE) va decide dacă va continua sau nu. Potrivit băncii, următoarea fază va „vedea dezvoltarea serviciilor integrate, precum și efectuarea de testare și posibilă experimentare live a unui euro digital. Această fază ar putea dura aproximativ trei ani”.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite